Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Väki pakenee maakuntien kakkoskaupungeista

Keskuskaupungit vetävät väkeä omasta maakunnastaan

Kotimaa
 

Suomalaiset muuttavat entistä kiivaammin maalta kaupunkiin. Muuttoliiketutkija Timo Aron tuoreesta analyysistä selviää, että kaikki Suomen maakuntakeskukset saivat vuosina 2010–2014 muuttovoittoa oman maakuntansa reunaseuduilta. Analyysissä on käytetty Tilastokeskuksen tietoja.

Suurimmat kaupungit Helsinki, Turku ja Tampere kärsivät muuttotappiota kaikkein läheisimmille kehyskunnilleen, mutta saivat paljon muuttovoittoa oman maakuntansa lisäksi muualta Suomesta. Muuttotappiolliset kaupungit, kuten Kajaani, Kouvola ja Rovaniemi, menettivät väkeä, mutta lähtijät suuntasivat lähinnä muualle Suomeen. Maakunnistaan kaupungit saivat enemmän asukkaita kuin menettivät.

"Jos tästä pitäisi tehdä yksi selvä johtopäätös, niin viimeiset viisi vuotta on ollut erittäin kylmää kyytiä maakuntien kakkos- ja kolmoskaupungeille. Esimerkiksi Oulu vetää väkeä ja Raahe tulee alaspäin. Samalla tavalla Etelä-Karjalassa Lappeenranta kasvaa, mutta Imatralla väki vähenee", Aro sanoo.

Muuttoliiketutkijan mukaan kaupunkikeskusten vetovoiman kasvu näkyy selvästi suurissa kaupungeissa.

Helsinki sai vielä vuosina 2000–2004 muuttotappiota. Samoin Turku menetti asukkaita vuosina 2005–2009 muualle.

Nyt tilanne on kääntynyt. Vuosina 2010–2014 Helsingin muuttovoitto oli yli 13 600 ja Turun yli 3 600 asukasta.

"Ehkä eniten yllätyin Lapin luvuista. Siellä kuulee puhuttavan, että etelä houkuttelee ihmiset syrjäseuduilta. Aineisto osoittaa kuitenkin, että Rovaniemi kerää pienten kuntien asukkaita. Muuttovirtojen näkökulmasta pahin vihollinen ei siis ole etelä vaan oma keskuskaupunki."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat