Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ammattijärjestö tyrmää hallituksen suunnitelmat

Pardian Niko Simola: Lomien lyhennys kohtuutonta ja täysin poikkeuksellista

Kotimaa
 

Ammattijärjestö Pardian puheenjohtaja Niko Simola tyrmää hallituksen suunnitelman lyhentää julkisen sektorin työntekijöiden lomia.

On kohtuutonta panna julkisen sektorin työntekijät maksamaan valtion säästöt, Simola sanoo käytyään läpi hallituksen harkitsemia säästötoimia.

Pardia on suurin valtion henkilöstöä edustava ammattijärjestö.

HS:n tietojen mukaan hallitus harkitsee muun muassa että valtiolla, kunnilla ja yliopistoissa työskenteleviltä sadoiltatuhansilta ihmisiltä voitaisiin leikata lomia ja pyhätyökorvauksia. Arkipyhiä voitaisiin muuttaa työpäiviksi ja ensimmäinen sairauspäivä palkattomaksi.

"Kuulostaa vähintäänkin mielenkiintoiselta, jos näitä asioita ruvetaan edes harkitsemaan lainsäädäntöteitse. Näin ison työntekijäryhmän asioihin puuttumisessa se olisi täysin poikkeuksellista verrattuna siihen, miten yleensä asioista sovitaan työ- ja virkaehtosopimuksin."

"Nämä suunnitellut keinot aiheuttaisivat vähintäänkin perustuslaillisia ongelmia", Simola sanoi.

Hallituksen suunnitelmat ovat osa lakivalmistelua, jolla hallitus yrittää korjata Suomen kilpailukykyä työnantajien kuluja vähentämällä. Päätöksiä hallitus tekee vielä tässä kuussa.

Hallituksen mahdollisuudet esimerkiksi lomien lyhentämiseen ovat kuitenkin rajalliset, sillä lomista on sovittu työ- ja virkaehtosopimuksissa, joita ei voi muuttaa lailla.

Pardian Simola muistuttaa, että työehtosopimukset ovat kokonaisuuksia, joissa työntekijälle näennäisen edullisilla ehdoilla on aina vastapainona ikävämpiä ehtoja.

"Jos katsoo valtion työntekijöiden sopimusta, niin vuosilomia saa toki paremmin kuin yksityisellä puolella, mutta esimerkiksi korvaukset työn takia matkustamisesta vapaa-ajalla ovat huonompia. Arkena sitä ei korvata ollenkaan. Toinen asia on palkkaus, jossa valtiolla jäädään yleensä jälkeen", Simola sanoi.

Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen torjuu Simolan vaatimukset leikkausten korvaamisesta.

"Ei yksinkertaisesti ole varaa kompensoida sitä, että työaika pitenee tai lomia lyhennetään" Jalonen sanoo.

Ammattiliitto Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo pitää hallituksen kaavailujen ikävimpänä antina lomien määrään ja vuorolisiin kajoamista.

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n toimialajohtaja Päivi Niemi-Laine muistuttaa, että hallituksen harkitsemat säästökeinot ovat asioita, joista pitää sopia kolmikannassa eikä hallituksen sisällä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat