Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stubb HS-haastattelussa: Suomen Kreikka-kanta perustui itsekkyyteen

Valtiovarainministerin mukaan Suomi valitsi paljon puhuttaneen linjansa itsekkäin perustein

Kotimaa
 
Stubb: Usko Kreikkaan oli mennä kahdesti kesällä
Stubb: Usko Kreikkaan oli mennä kahdesti kesällä
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) kertaa kesällä pidettyjen ylimääräisten Kreikka-aiheisten EU-kokousten kiemuroita. Toimittaja: Tuomas Muraja. Kuvaus: Sami Kero.

Keskellä viimekesäistä Kreikan kriisiä Suomi nousi hetkeksi kansainväliseksi puheenaiheeksi. Suomesta levisi maailman viestimiin kuva haukkana, joka jarruttaa kaikin keinoin Kreikan lainapakettineuvotteluja vaatimalla yhä tiukempia ehtoja.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) sanoo nyt, että Suomi teki päätöksiä omien talousintressiensä mukaisesti.

"Olemme tehneet nämä päätökset täysin itsekkäistä syistä", Stubb myöntää HS:n haastattelussa.

Stubbin mielestä julkisuudessa oli virheellinen käsitys, että Suomi olisi yksin ollut tiukkana ehdoissa. Päinvastoin, hänen mukaansa joustavia maita oli vain muutama.

Stubb puolustelee sitä, että Suomi on seurannut Kreikka-asiassa Saksan tiukkaa linjaa.

"Suomi ja Saksa ovat löytäneet yhteisen sävelen. Meillä on Saksan kanssa sama ideologinen ja talouspoliittinen perinne. Esimerkiksi Ranskalle hyvinvointiyhteiskunnan ja markkinatalouden yhteys ei ole tuttu", Stubb sanoo.

Lukuisat kriisin takia kesällä järjestetyt ylimääräiset EU-hätäkokoukset olivat viedä Stubbin uskon Kreikan pysymiseen yhteisvaluutta eurossa.

"Kesän aikana oli paljon vaarallisia tilanteita ja sellaisia hetkiä, jolloin usko oli loppua. En ollut enää varma, selviämmekö tästä", Stubb muistelee.

Ensimmäinen käännekohta oli Stubbin mukaan Kreikan pääministerin Alexis Tsiprasin päätös järjestää kansanäänestys toisesta tukiohjelmasta. Pöyristyttävintä Stubbin mielestä oli, että Tsipras kehotti kansaa äänestämään ohjelmaa vastaan.

"Seuraava yö puhelinkeskusteluineen, sukkuladiplomatioineen ja viestineen oli sellainen, jota en ole aiemmin kokenut. Annoin jopa lausuntoja kansainvälistä mediaa myöten, että joudutaan oikeasti siirtymään suunnitelmasta A suunnitelmaan B", Stubb kertaa.

Suunnitelma B tarkoitti Kreikan väliaikaista eroa eurosta.

Toinen kipupiste oli Stubbin mukaan heinäkuun puolivälissä järjestetty EU-huippukokous. Siihen Kreikka oli esittänyt omat ehtonsa kolmannen tukipaketin saamiseksi.

"Ilmoitin jo käytävillä ja sitten laajemmin, että Suomella ei ollut edellytyksiä edes aloittaa neuvotteluja siltä pohjalta. En oikeasti uskonut kokouksen alussa että ratkaisuun päästään", Stubb kertoo.

Suomen kanta oli tiukka sen takia, että Kreikan kykyyn panna toimeen esittämiään ehtoja ei uskottu. Lisäksi ehdot olivat löyhemmät kuin kansanäänestykseen viedyssä ehdotuksessa.

"Käytännössä kaikki euromaat olivat sitä mieltä, että tämä ei käy", Stubb sanoo.

Viikonlopun huippukokouksen alussa euromaat olivat risteyksessä, jossa Kreikalla oli kaksi vaihtoehtoa: väliaikainen ero eurojäsenyydestä tai ratkaisun löytäminen.

Euromaat päätyivät puurtamaan uutta laina-ohjelmaa, jonka ehdoista tuli lopulta hyvin tiukat.

Stubb kärjistää ehdot näin: Kreikka joutuu tekemään kymmenkertaisesti sen, mitä Suomi olisi joutunut tekemään kaavaillussa yhteiskuntasopimuksessa. Toteutusaika on hänen mukaansa lyhyt ja ehdot tiukat, joten moisiin uudistuksiin harva yhteiskunta pystyy.

"Tuntui jopa pahalta, siltä, että mennään liian pitkälle – että velkojien ja lainanottajan välisissä keskusteluissa velkoja sanelee, millaisia eläkkeitä, työmarkkinoita, kauppojen vapauttamista ja veroastetta käsittäviä yhteiskuntauudistuksia Kreikka joutuu tekemään", Stubb toteaa.

Stubbin mukaan saavutettu tulos oli neuvottelutaktisesti hyvä: Kreikka taipui ja hyväksyi ehdollisuuden sekä kasvua vahvistavat uudistukset, joiden myötä koko ratkaisu kyettiin hyväksymään.

"Hyvä, että ratkaisu löytyi, sillä sekä lyhyen että pitkän aikavälin seuraukset Kreikan euroerosta olisivat ehkä olleet vaikeammat kuin tämänhetkinen sopimus."

Tilannetta ei yhtään helpota se, että Kreikka järjestää ennenaikaiset vaalit 20. syyskuuta.

"Uusien vaalien jälkeen käsitellään taas Kreikan kriisiä ongelma kerrallaan. On muistettava, että velkojat käsittelevät Kreikkaa valtiona, eivät poliittisena puolueena, jotka vaihtuvat aika ajoin", Stubb muistuttaa.

Jännityskesää muistellessa Stubb palauttaa mieliin sen, mistä lähdettiin liikkeelle.

Vielä viime syksynä Kreikassa oli keskustaoikeistolainen hallitus, ja uskottiin vilpittömästi, että maa oli tekemässä paluuta markkinoille.

Sitten vaihtui hallitus ja syntyi poliittinen kaaos.

Stubb kiittelee Tsiprasia siitä, että hän otti jättiläismäisen poliittisen riskin ja uskalsi viedä vaikean ohjelman eteenpäin.

"Eihän tätä ole vielä maaliin viety, mutta nyt alkaa kahden kuukauden työrauha. Paluu on pitkä – puhutaan vuosikymmenistä", Stubb muotoilee.

Koska talouspolitiikka on niin lähellä kansallisvaltion suvereniteetin ydintä, sen luovuttaminen ilman pakkoa on Stubbin mukaan aina vaikeaa.

"Jos yhteistä talouspolitiikka olisi helppo toteuttaa, Maastrichtin sopimuksessa olisi sovittu talous- ja rahaunionista sen sijaan, että sovittiin vain rahaunionista ja talouspoliittisesta koordinaatiosta. Jos se olisi ollut helppoa, Saksa ja Ranska eivät olisi aikoinaan rikkoneet vakaus- ja kasvusopimusta", Stubb sanoo.

Euroalue on hänen mukaansa kansallisvaltioiden ja kansainvälisen politiikan historian suurimpia koelaboratorioita, sillä vastaavan kokoista valuuttaunionia ei ole ollut aiemmin olemassa.

"Kriisejä tulee, mutta yleensä ne opettavat ja vievät asioita eteenpäin. On opittu, että eurojärjestelmä tarvitsee kriisinratkaisumekanismin, kriisirahaston, pankkiunionin ja todennäköisesti päämarkkinaunionin."

Hän vakuuttaa tuntevansa sympatiaa kreikkalaisia kohtaan.

"Katson kylmiä faktoja lämpimällä sydämellä. Fakta on, että Kreikka ei ole hoitanut talouttaan hyvin."

Sami Kero HS
Valtiovarainministeri Alexander Stubb myöntää, että Kreikka-neuvotteluissa Suomi ajoi omia talousintressejään ja seurasi Saksan linjaa.
Valtiovarainministeri Alexander Stubb myöntää, että Kreikka-neuvotteluissa Suomi ajoi omia talousintressejään ja seurasi Saksan linjaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat