Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naapurit kahta mieltä Sipilän majoitustarjouksesta

Pääministeri tarjoaa Kempeleen-kotiaan turvapaikanhakijoiden väliaikaiseen käyttöön

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Pääministeri Sipilä antaa kotinsa turvapaikanhakijoille – mitä ajattelevat naapurit?
Pääministeri Sipilä antaa kotinsa turvapaikanhakijoille – mitä ajattelevat naapurit?
Pääministeri Juha Sipilä ilmoitti lauantaina, että turvapaikanhakijat voisivat muuttaa Sipilöiden Kempeleen-asuntoon ensi vuoden alussa. HS kysyi Sipilän naapurustossa, millaisia ajatuksia Sipilän ele herättää. Toimittaja: Tapio Mainio. Kuvaus ja editointi: Antti J. Leinonen

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) ilmoitus siitä, että hän haluaa antaa Kempeleen-kotinsa turvapaikanhakijoiden asuinpaikaksi yllätti ja myös järkytti osaa naapuruston asukkaista Kempeleessä.

Sipilä kertoi asiasta lauantaina Ylen Ykkösaamussa ja vahvisti asian Helsingin Sanomille Helsingissä Yrittäjien päivän katujuhlassa Helsingin Narinkkatorilla. Turvapaikanhakijat voisivat muuttaa Sipilöiden luo ensi vuoden alussa.

"Talo on pohjoisessa vähällä käytöllä. Päätimme vaimoni aloitteesta, että voisimme hyödyntää sitä tällaiseen tarkoitukseen ensi vuoden alusta", Sipilä kertoi.

"Väliaikaisesti taloon voidaan majoittaa ehkä parikymmentä henkeä, mutta pidemmänkin ajan siellä voi olla kolme tai neljä perhettä. Puhutaan väliaikaisesta majoittumisesta, mutta jos pestini Helsingissä kestää vielä kolme vuotta niin kyllä se sen aikaa joutaa olla."

Sipilä on keskustellut asiasta Kempeleen kunnan johdon kanssa, ja asia on periaatteessa hyväksytty. Kempeleessä on etsitty turvapaikanhakijoille soveltuvia julkisia tiloja, mutta niitä ei ole Sipilän mukaan löytynyt.

Pääministeri Sipilän perhe asuu Sipoossa, ja heidän käytössään on myös valtion virka-asunto Helsingissä Kesärannassa.

Sipilä matkasi lauantaina Helsingistä Ouluun, jossa hän tutustui iltapäivällä Oulun vastaanottokeskuksen tilanteeseen.

Sipilän naapurit olivat kahta mieltä hänen perheensä omakotitalonsa luovuttamisesta pakolaisten käyttöön.

"Järkyttävä tieto. Olisi ensin kysynyt asukkaiden mielipidettä. Nyt vain tylysti ilmoitetaan. Erilaisia pelkoja se herättää. Me olemme vasta rakentaneet talon tänne. Luulimme, että saamme asua rauhallisella alueella", sanoi näköyhteyden päässä Sipilän talosta asuva perheenäiti. Hän ei halunnut kertoa nimeään.

"Toivottavasti taloa ei luovuteta nuorelle miesporukalle. Ihan oikein jos sen saa joku perhe käyttöönsä", naapurustossa asuva Erja Linnakangas sanoi.

Suurin osa HS:n tapaamista naapureista suhtautui myönteisesti Sipilän avaukseen.

"Ihan oikein, kunhan talo asutetaan perheillä", Nikolaus Karjula sanoi.

"Ymmärrän pakolaisten hädän. Ukkini oli luovutetusta Karjalasta. Hän muisteli usein, miten hänen perhettä autettiin Suomessa evakkomatkalla", Juha Levy kertoi.

Valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Jari Ylitalo sanoi, ettei valtioneuvoston turvallisuusyksiköllä ole vielä toimintaohjeita sen suhteen, voivatko ministerit halutessaan majoittaa turvapaikanhakijoita omissa asunnoissaan.

Ylitalo kuuli pääministeri Sipilän päätöksestä ensimmäistä kertaa Ylen Ykkösaamun haastattelussa lauantaina.

"Vastaamme valtioneuvoston jäsenten turvallisuudesta, ja laajasti katsottuna siihen kuuluvat myös heidän kotinsa. Mutta jos pääministerin koti on jonkun toisen hallussa, se ei kuulu meille", Ylitalo sanoi.

Helsingin yliopiston kirkkososiologian professori Anne Birgitta Pessin mukaan pääministeritason henkilön esimerkki voi saada yhä useammat avaamaan oman kotinsa turvapaikanhakijoille.

"Poliitikkoja syytetään usein siitä, että he puhuvat paljon, mutta missä ovat teot. Muutaman perheen majoittaminen ei ratkaise tilannetta, mutta henkisesti tämä teko on hyvin iso", Pessi sanoi.

Oulun vastaanottokeskus on viime päivinä ollut kovassa paineessa, kuten myös kaikki maan muut vastaanottokeskukset. Hätä- tai väliaikaismajoituksessa on yli tuhat viime viikkoina Suomeen tullutta turvapaikanhakijaa, koska vastaanottokeskukset ovat täynnä.

"Kyllä me tästä tilanteesta selviämme. Vetoan nyt myös suoraan kansalaisiin, että löytyy sellainen henki, jolla tämä homma hoidetaan", Sipilä sanoi.

Sipilä kannustaa suomalaisia auttamaan turvapaikanhakijoita. Hänen mukaansa auttamisen tapoja on monia, kuten kotimajoitus, vaatekeräykset ja vapaaehtoistyö.

Uutistoimisto Reutersin uutinen Sipilän avauksesta levisi kansainvälisessä mediassa nopeasti.

 

HS-työryhmä: Jukka Hiiro, Tapio Mainio, Sanni Mattila, Janne Toivonen, Ruut Tolonen

HS
Kempele/Helsinki

Juha Sipilä: Meille mahtuu 3–4 perhettä pidemmäksikin aikaa
Juha Sipilä: Meille mahtuu 3–4 perhettä pidemmäksikin aikaa
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) lupaa ottaa kotiinsa turvapaikanhakijoita. Hän haastaa myös kansalaiset miettimään, mitä tilanteen hoitamiseksi voidaan tehdä. Toimittaja: Janne Toivonen. Kuvaus ja editointi: Esa Syväkuru.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat