Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vastaanottokeskukset tupaten täynnä Oulussa

Kaupungissa on 350 majoituspaikkaa ja 1 053 turvapaikanhakijaa

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Antti J. Leinonen
Irakilaiset Ahmadi Raise (vas), Azizi Mohammad Hamin, Azizi Mohammed Hesan ja Azizi Sohaila ruokailivat lauantaina Vallinkorvan hätämajoitustilassa Oulussa.
Irakilaiset Ahmadi Raise (vas), Azizi Mohammad Hamin, Azizi Mohammed Hesan ja Azizi Sohaila ruokailivat lauantaina Vallinkorvan hätämajoitustilassa Oulussa. Kuva: Antti J. Leinonen

Vallinkorvan metsäoppilaitos on Oulun turvapaikanhakijaruuhkan viimeisin varaventtiili. Sen asuntolaan majoitettiin runsas viikko sitten kiireellä 160 turvapaikanhakijaa, ja perjantaina käyttöön otettiin myös itse koulurakennus. Kouluun saadaan noin 200 ihmistä.

Suurin osa tulijoista on irakilaisia, mutta joukossa on myös Somaliasta saapuneita. Moni on tullut bussilla Ruotsista.

"Ihmiset ovat olleet ystävällisiä", irakilainen Sohaila Azizi sanoo.

"Eilen tänne tuli 30 ihmistä lisää. He yöpyivät Oulun poliisiaseman edessä päästäkseen ilmoittautumaan. Tänään on tulossa kymmeniä lisää. Suuri oppilaitos täyttyy nopeasti", Oulun kaupungin vapaaehtoistyöntekijä Dlovan Ishaya kertoo.

Oulussa oli lauantaina jo 1 053 turvapaikanhakijaa, kun tilaa olisi virallisesti vain 350:lle. Oulun ja Pudasjärven vastaanottokeskukset ovat jo ylipaikoilla, ja hätämajoituspaikoistakin Muhos ja Vallinkorva melkein täynnä.

"Patjat on laitettu vieri viereen niin, että niiden välistä pääsee juuri kulkemaan. Päätalossa on otettu käyttöön kellarivarasto ja alaikäisyksikössä aulat", vastaanottokeskuksen johtaja Sirpa Kansanaho sanoo.

Lisätilaa tarvitaan kipeästi jo alkuviikosta. Henkilökunta on mitoitettu 350 ihmiselle, eikä lisähenkilökuntaa ole saatu. Keskus on valtion kiinteän määrärahan yksikkö eikä voi ylittää budjettiaan.

"Sama väki hoitaa nyt tuhannen hengen sosiaalipalvelut. Työntekijät tekevät täysin laittomia 12–13 tunnin työvuoroja, ja jotkut ovat olleet 11 päivää putkeen töissä", Kansanaho sanoo.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kävi lauantaina Oulussa tutustumassa tilanteeseen.

Oulun lisäksi paineistetuimpia ovat Helsinki ja Turku.

Helsinkiin tuli maanantaista perjantaihin ainakin 334 uutta turvapaikanhakijaa, kertoo Helsingin maahanmuuttopalveluiden päällikkö Sari Karisto.
Perjantaina noin 60 turvapaikanhakijaa majoitettiin väliaikaisesti Agricolan kirkon kryptaan. Myös esimerkiksi Helsinki Missio ja Suomen Islamilainen yhdyskunta ovat kertoneet yrittävänsä järjestää hätämajoitusta. Kaupungin maahanmuuttoyksikkö alkaa selvittää uusia hätämajoitustiloja ensi viikon alussa.

"Kun käyttöön otetaan mikä tahansa isompi tila, turvallisuus- ja pelastussuunnitelman ja muiden toimenpiteiden järjestämisessä menee muutama päivä", Karisto sanoo.

Kariston mukaan on odotettavissa, että myös ensi viikolla Helsinkiin saapuu satoja turvapaikanhakijoita.

"Maahanmuuttoviraston ennusteen mukaan määrät ovat ainakin yhtä suuria kuin tällä viikolla."

 

HS-työryhmä: Tapio Maino, Janne Toivonen, Ruut Tolonen

HS
Oulu/Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat