Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eduskunta tekee syksyllä kovia leikkauksia

Talouskurimus ja kansalaisaloitteet värittävät syksyn työtä

Kotimaa
 

Suomen synkkä taloudellinen tilanne työllistää eduskuntaa koko syksyn. Budjetin käsittely eduskunnassa on tänä vuonna tavallista vaikeampaa, sillä hallitus esittää useiden pienituloisia koskevien etuuksien leikkaamista.

Eduskunta joutuu hyväksymään lait, joilla opintorahan, lapsilisien ja kansaneläkkeiden indeksit jäädytetään ja päivähoitomaksuja korotetaan. Lisäksi eläkeläisten asumistuki muutetaan vastaamaan yleistä asumistukea, mikä vähentää osan eläkeläisten asumistukea.

Subjektiivista päivähoito-oikeutta kiristävä lakimuutos ja vuorotteluvapaan ehtoja kiristävä lakimuutos kuuluvat ohjelmaan.

Syysistuntokausi alkaa tiistaina eläkeuudistuksen lähetekeskustelulla. Työmarkkinajärjestöjen sopima uudistus nostaa alinta vanhuuseläkeikää asteittain 65 vuoteen.

Ensi viikolla hallitus hyväksyy lopullisen esityksensä ensi vuoden talousarvioksi. Eduskunnalle budjetti ja julkisen talouden suunnitelma 2016–2019 annetaan selontekona syyskuun lopulla.

Syyskuun lopulla hallitus antaa eduskunnalle esityksensä myös niistä kuristustoimista, joilla hallitus paikkaa yhteiskuntasopimuksen kaatumista.

Mikäli vaikutukset on tarkoitettu voimaan ensi vuonna ja toimet vaativat lakimuutoksia, ne on myös hyväksyttävä eduskunnassa syksyn aikana.

Sama menettely koskee niitä hallituksen kärkihankkeita, jotka hallitus haluaa voimaan jo ensi vuonna ja jotka vaativat lakimuutoksia.

Pääministeri antaa näistä ilmoituksen eduskunnalle.

Kärkihankkeisiin valtio laittaa 1,6 miljardia euroa, mutta määrä jaetaan kolmelle vuodelle.

Verolait runnotaan eduskunnassa läpi hallitusohjelman mukaan: energiaverotus, tupakkavero ja ajoneuvovero nousevat. Autoveroa kevennetään.

Porinaa tulevat herättämään lakimuutokset, joilla säädetään EU ja Eta-alueen ulkopuolelta tuleville opiskelijoille lukuvuosimaksu. Puoluetukea laajennetaan koskemaan kaikkia puolueita, jotka saavat vähintään kahden prosentin kannatuksen eduskuntavaaleissa.

Kuntarakennelaista poistetaan henkilöstön viiden vuoden irtisanomissuoja kuntien yhdistymistilanteissa.

Hallitus haluaa rikosten seuraamukset vastaamaan kansan oikeustajua ja rikosten uhrien asemaan parannuksia. Näistä voidaan keskustella rikoslain ja esitutkintalain muutosten yhteydessä.

Takuuvarma kuumottaja on lakiesitys sukupuolineutraalista avioliitosta, johon kytketään lakimuutos transsukupuolisen sukupuolen vahvistamisesta.

Kansalaisaloitteesta lähtenyt avioliittolakiesitys valmistuu syksyllä. Syksyllä eduskuntaan ehtinee myös kansalaisaloite avioliiton säilyttämisestä miehen ja naisen välisenä.

Ainakin kaksi muutakin kansalaisaloitetta on tulossa eduskuntaan: terveydenhoitohenkilökunnan oikeus kieltäytyä abortin tekemisestä ja lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistusten koventaminen. Pari muuta on vielä odottamassa kannatusilmoitusten tarkistamista.

Ajankohtaiskeskustelut kuuluvat eduskunnan arkeen. Turvapaikanhakijoiden määrän kasvu puhuttaa mahdollisesti jo ensi viikon kyselytunnilla.

Välikysymyksiltä ei vältyttäne. Oppositio on väläyttänyt aiheiksi jo koulutussäästöjä ja hallituksen kohellusta Fennovoiman ydinvoimalan kotimaisuusasteen kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat