Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paperittomien klinikalla ei vielä näy ruuhkaa

Helsingin Global Clinic ennustaa tilanteen muuttuvan myöhemmin

Kotimaa
 
Heidi Piiroinen HS
Lääkäri Pekka Tuomola työskenteli paperittomien klinikalla viime maaliskuussa.
Lääkäri Pekka Tuomola työskenteli paperittomien klinikalla viime maaliskuussa. Kuva: Heidi Piiroinen HS

Meneillään oleva pakolaiskriisi ei vielä näy paperittomien klinikalla Helsingissä.

"Ruuhkaa ei meillä vielä ole, mutta odotamme sitä mahdollisesti myöhemmin joidenkin kuukausien päästä", kertoo tiedottaja Jemina Heinonen Helsingin Global Cliniciltä.

Näin on siksi, että turvapaikanhakijalla on muutenkin oikeus saada välttämätöntä terveydenhuoltoa.

"Turvapaikanhakijan ensimmäinen kontakti täällä Suomessa on usein rajaviranomainen tai poliisi, sitten vastaanottokeskus", Heinonen kertoo.

Vastaanottokeskukset huolehtivat perusterveydenhuollosta, välttämättömissä tapauksissa myös terveyskeskukset ja sairaalat. Turvapaikkaa hakevalla lapsella on samat oikeudet julkiseen terveydenhuoltoon kuin kenellä tahansa, jolla on kotikunta Suomessa.

Tilanne voi muuttua myöhemmin. Esimerkiksi puolen vuoden päästä osa nyt Suomeen saapuneista ihmisistä saanee kielteisen turvapaikkapäätöksen. Siinä tilanteessa he putoavat vastaanottokeskusten avun ulkopuolelle, mutteivät välttämättä kaikki heti poistu maasta.

Ulkomaalaislaki muuttui juuri niin, että vapaaehtoista lähtöä Suomesta tuetaan silloin, kun se on mahdollista. Samalla väliaikaisten oleskelulupien ehtoja tiukennettiin.

Heinonen arvioi, että tämän sivuvaikutuksena Suomeen saattaa vähitellen syntyä uusi paperittomien ryhmä. Varmasti tätäkään ei voi ennustaa, paljon voi vielä muuttua maahanmuuttopolitiikassa lyhyessäkin ajassa.

Paperittomien klinikat toimivat Helsingissä ja muualla maassa täysin vapaaehtoisin voimin. Ne eivät siis pysty helposti ottamaan vastaan paljon nykyistä suurempia joukkoja ihmisiä.

"Olisikin erittäin tärkeää, että oikeus terveyteen saataisiin kuntoon jokaiselle", Heinonen sanoo.

Tähän Suomea velvoittavat myös kansainväliset sopimukset ja oma perustuslaki, jonka mukaan valtiolla ja kunnilla on velvollisuus huolehtia perus- ja ihmisoikeuksien toteutumisesta.

"Tätä velvollisuutta ei voi sysätä kuntien vapaaehtoisuuden, yksityisen hyväntekeväisyyden tai kolmannen sektorin vastuulle", Heinonen muistuttaa.

Heinonen viittaa Euroopan perusoikeusviraston tuoreeseen tutkimukseen, jonka mukaan kaikille avoin terveydenhuolto tulee lopulta yhteiskunnalle halvemmaksi kuin rajoitettu.

Nykyisessä mallissa paperittomat eivät saa apua ajoissa, joten sairaudet kehittyvät pidemmälle. Tämä lisää sekä inhimillistä kärsimystä että kustannuksia.

Paperittomien terveydenhuoltoa koskeva laki jäi keväällä ennen vaaleja käsittelemättä eduskunnassa, koska kansanedustaja Kari Rajamäki (sd) vaati lakiehdotuksen pöydälle juuri ennen kuin valtiopäivät päättyivät.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat