Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessa on jo useita satoja teiniyrittäjiä – "Lähdin tekemään unelmastani ammattia"

Kotimaa
 
Teiniyrittäjät: Usko unelmiin, kuuntele neuvoja mutta pidä oma pääsi
Teiniyrittäjät: Usko unelmiin, kuuntele neuvoja mutta pidä oma pääsi
Kutkuttaako oman yrityksen perustaminen? Neljä nuorta yrittäjää antaa napakat vinkit, mitä kannattaa ottaa huomioon. Nuoret yrittäjät olivat koolla Yrittäjän päivänä 4H-järjestön teltalla Helsingin Narinkkatorilla. Toimittaja: Janne Toivonen. Kuvaus ja editointi: Esa Syväkuru.

Taivas puhkesi sateeseen Helsingin Narinkkatorilla lauantaina juuri, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk) oli astumassa lavalle yrittäjän päivän pääpuhujana.

"Kuten tuossa äsken sanottiinkin, tämä ei ole vesisadetta vaan yrittäjän hikeä", Sipilä kevensi.

Hikoilu Suomen puolesta on ollut Sipilän pääministerikauden pääteemoja.

Yrittäjän päivän päähuomio Helsingissä oli nuorten yrittäjyydessä, ja Sipilä toisti sateiselta lavalta nuorille yrittäjille tutun viestin: miettikää, mitä voitte tehdä Suomelle.

Talkoohikeä siis. Virkkeellinen lohtuakin pääministeriltä ropisi.

"Yrittämisessä tulee meilläkin pystyä sallimaan myös epäonnistumisen kokemuksia."

Samir Abdelmeguid, 20 Vihti"Lähdin tekemään unelmastani ammattia 4H:n kautta tekemällä taikurinkeikkoja. Nyt olen perustanut kiertävän sirkuksen, ja meillä on ollut 60 keikkaa ison teltan kanssa. Olen vauvasta asti kasvanut musiikkiin ja sirkukseen. On ollut itsestäänselvyys, että pistän joskus sirkuksen pystyyn. Kannattaa pitää unelmista kiinni. Vaikka olisi vaikeita aikoja, niin se kantaa."
Samir Abdelmeguid, 20 Vihti
"Lähdin tekemään unelmastani ammattia 4H:n kautta tekemällä taikurinkeikkoja. Nyt olen perustanut kiertävän sirkuksen, ja meillä on ollut 60 keikkaa ison teltan kanssa. Olen vauvasta asti kasvanut musiikkiin ja sirkukseen. On ollut itsestäänselvyys, että pistän joskus sirkuksen pystyyn. Kannattaa pitää unelmista kiinni. Vaikka olisi vaikeita aikoja, niin se kantaa."

Suomessa on varovaisen arvion mukaan vähintään useita satoja teiniyrittäjiä eli alle 20-vuotiaita yrittäjiä.

Suomen 4H-järjestö tukee nuoria yrittäjiä yrityksen perustamisessa. 4H:n tuella yrittämistä voi kokeilla yksin tai porukassa, ja toiminnassa on mukana noin seitsemänsataa 13–28-vuotiasta yrittäjää.

Heistä valtaosa, arviolta noin 600, on alle 20-vuotiaita. Tyypillinen 4H-teiniyrittäjä on 15–16-vuotias nuori, joka myy tuotteita tai palveluita noin 800 eurolla vuodessa.

Harva teiniyrittäjä pääsee kunnon tuntipalkoille, mutta toiminta tuo oppia. 4H-järjestön ajatus on, että yrittäjäksi voi ryhtyä myös harrastepohjalta.

"4H-yrityksissä liikevaihto on enintään seitsemäntuhatta euroa vuodessa. Me haluamme olla tässä ihan alkuvaiheessa mukana, mutta sitäkin tapahtuu, että yritystoiminta kasvaa ja yrittäjä irtautuu meidän toiminnastamme", kehityspäällikkö Hilkka Näse kertoo.

Nuoria halutaan yrittäjiksi sekä perustamaan uusia yrityksiä että jatkamaan eläköityvien työtä. Näin linjaa teemapäivän järjestänyt Yrittäjän päivä -säätiö.

Sofia Järvinen, 18 Helsinki"Ollaan pidetty kavereiden kanssa nyt yli vuoden ajan omalla yrityksellä englanninkielen kerhoa 1–2-luokkalaisille. Tämä alkoi koulun kautta Nuori yrittäjyys ry:n vuoden ohjelman kautta, ja nyt on jatkettu toimintaa 4H:n tuella. Olen tykännyt tosi paljon, ja kaikkeen on saatu apua. Ei ole tullut sellaista oloa, ettei meihin uskottaisi yrittäjinä."
Sofia Järvinen, 18 Helsinki
"Ollaan pidetty kavereiden kanssa nyt yli vuoden ajan omalla yrityksellä englanninkielen kerhoa 1–2-luokkalaisille. Tämä alkoi koulun kautta Nuori yrittäjyys ry:n vuoden ohjelman kautta, ja nyt on jatkettu toimintaa 4H:n tuella. Olen tykännyt tosi paljon, ja kaikkeen on saatu apua. Ei ole tullut sellaista oloa, ettei meihin uskottaisi yrittäjinä."

"Tulevaisuutemme on nuorissa. Kun rokotamme vuosikerta kerrallaan nuoria yrittäjyyteen, Suomi lähtee nousuun", säätiön puheenjohtaja, yrittäjäneuvos Riitta Antinmäki uskoo.

Kuluneella viikolla Taloudellinen tiedotustoimisto (TAT) vieraili useissa kouluissa. Yrittäjät ovat esimerkiksi pitäneet koululaisille aamunavauksia.

"Yrittäjyys on yksi tapa toteuttaa omia unelmiaan. Se on selkeä uravaihtoehto. Asenteet ovat hurjasti menneet eteenpäin, ja nuorilla on kiinnostusta yrittäjyyttä kohtaan", sanoo johtaja Liisa Tenhunen-Ruotsalainen TAT:stä.

Tapahtuman järjestäjillä oli hengennostatuksen lisäksi myös konkreettisia viestejä päättäjille.

Yrittäjän tapaturmavakuutus on liian kallis, ensimmäisen työntekijän palkkaamista pitäisi tukea ja olemassa olevia yrityksiä pitäisi estää kaatumasta.

"Kiikun kaakun toimivat yritykset voisivat esimerkiksi saada verottajalta joustavammin maksuaikaa. Toiminnan jatkamista tukevat toimet ovat kustannuksena pienempi kuin kuolemanlaakson kautta käyminen", Antinmäki sanoo.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan tammi–heinäkuussa pantiin vireille 1 565 konkurssia eli 223 vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Aurelia Ahokas, 15 Helsinki"Päätin lähteä yrittäjäkurssille katsomaan, mitä se antaa. Sitten perustin oman yritykseni Freyjan, joka valmistaa koruja. Myyn niitä lähinnä netin kautta: saan kyselyitä, ja sitten suunnitellaan yhdessä millainen koru voisi olla. Olen oppinut paljon ja saanut uusia ystäviä. Alussa voi olla vaikeaa, mutta kun saa onnistumisen kokemuksia, niin siitä se lähtee."
Aurelia Ahokas, 15 Helsinki
"Päätin lähteä yrittäjäkurssille katsomaan, mitä se antaa. Sitten perustin oman yritykseni Freyjan, joka valmistaa koruja. Myyn niitä lähinnä netin kautta: saan kyselyitä, ja sitten suunnitellaan yhdessä millainen koru voisi olla. Olen oppinut paljon ja saanut uusia ystäviä. Alussa voi olla vaikeaa, mutta kun saa onnistumisen kokemuksia, niin siitä se lähtee."

Enni Näse, 15Turku"Pidimme veljeni kanssa kesäkahvilaa Turussa. Hyvin meni siihen nähden, että lähdettiin tyhjältä pöydältä. Välillä tuli pieni epätoivo, kun kahvilassa kävi vain muutamia ihmisiä, mutta kokemus oli hyvä. Alkukesästä saatiin paljon tukea raha-asioihin, mutta loppukesästä osattiin tehdä jo paljon itse. Kannattaa kuunnella neuvoja, muttei pidä mennä sen mukaan, mitä muut sanovat."
Enni Näse, 15
Turku
"Pidimme veljeni kanssa kesäkahvilaa Turussa. Hyvin meni siihen nähden, että lähdettiin tyhjältä pöydältä. Välillä tuli pieni epätoivo, kun kahvilassa kävi vain muutamia ihmisiä, mutta kokemus oli hyvä. Alkukesästä saatiin paljon tukea raha-asioihin, mutta loppukesästä osattiin tehdä jo paljon itse. Kannattaa kuunnella neuvoja, muttei pidä mennä sen mukaan, mitä muut sanovat."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat