Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Älypuhelimen käyttö on nuorelle liikenneriski

Liikenneturvallisuusviikon teemana on tarkkaamattomuus

Kotimaa
 
Markus Jokela HS
Alle 18-vuotiaat jalankulkijat joutuvat vaaraan muita useammin.
Alle 18-vuotiaat jalankulkijat joutuvat vaaraan muita useammin. Kuva: Markus Jokela HS

Nuoret ovat selvästi aikuisia tarkkaamattomampia liikenteessä liikkuessaan. Suuri osa tarkkaamattomuudesta aiheutuu älypuhelimen käytöstä.

Suunnittelija Petri Jääskeläinen Liikenneturvasta kertoo, että nuorten tarkkaamattomuudesta on saatu vahvoja viitteitä viime vuosien kyselytutkimuksissa. Liikenneturvan tänä kesänä tekemän kyselytutkimuksen mukaan alle 18-vuotiaat jalankulkijat ovat joutuneet joko vaaratilanteeseen tai onnettomuuteen selvästi useammin kuin vanhemmat jalankulkijat. Tutkimukseen haastateltiin yli tuhatta henkilöä.

"Vaikka nuorten vastanneiden osuus oli tilastollisesti pieni, vastaukset antavat vahvoja viitteitä siitä, että nuoret joutuvat usein vaaratilanteisiin juuri tarkkaavaisuuden herpaantumisen vuoksi", Jääskeläinen sanoo.

Muut tutkimukset vahvistavat arviota.

Liikenneturva kysyi viime vuonna nuorten mopo-, mopoauto- ja autokuskien liikennekäyttäytymisestä. Vastausten mukaan jopa 40 prosenttia alle 19-vuotiaista kuskeista on lukenut ajaessaan tekstiviestejä tai pikaviestejä.

Nuoret naiset lukivat ja lähettivät tekstiviestejä selvästi nuoria miehiä enemmän.

"Ehkä nuorilla naisilla on suuremmat sosiaaliset verkostot, ja he lähettävät pikaviestejä enemmän."

Ruotsalaisessa tutkimuksessa kysyttiin, kuinka moni jalankulkijoista vastaa tekstiviestiin tietä ylittäessään. Lähes 40 prosenttia alle 15-vuotiaista ilmoitti vastaavansa viestiin tuolloin. 15–30-vuotiaista luku oli alle 15 prosenttia.

"Riski kasvaa lapsella, sillä hänen kykynsä hahmottaa liikennettä ei ole samalla tasolla kuin aikuisella", Jääskeläinen muistuttaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat