Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kysely: Harva kunta tietää palvelusetelien tuomat säästöt

Monissa kunnissa palvelusetelien käyttö on olematonta

Kotimaa
 
Reijo Hietanen
Kaksivuotias Elsa Koivisto (oik.) sai apua korvatulehdukseensa palvelusetelillä. Vieressä isä Mikko Koivisto.
Kaksivuotias Elsa Koivisto (oik.) sai apua korvatulehdukseensa palvelusetelillä. Vieressä isä Mikko Koivisto. Kuva: Reijo Hietanen

Palveluseteleitä käytetään edelleen hyvin vähän kuntien sosiaali- ja terveyspalveluissa. Näin siitä huolimatta, että monen kunnan oman käsityksen mukaan palvelusetelit ovat parantaneet palvelujen saatavuutta, tuoneet säästöjä ja jopa kasvattaneet pienyritysten määrää omassa kunnassa. Moni kunta ei edes tiedä kustannusvaikutuksia.

Suomen Yrittäjien tuoreen kyselyn mukaan 30 Suomen suurinta kaupunkia käyttävät kaikki palveluseteleitä.

Fakta

Eniten säästöä Mikkelissä

 Kuusi kuntaa oli laskenut, paljonko ne ovat säästäneet eri palveluissa palveluseteleillä:

 Helsinki 17–45 prosenttia.

 Joensuu 10 prosenttia.

 Jyväskylä 17 prosenttia.

 Lohja 15–25 prosenttia.

 Mikkeli 17–75 prosenttia.

 Oulu 22–55 prosenttia. 

Lähde: Suomen Yrittäjät

Enimmillään setelien osuus oli kuitenkin vain pari prosenttia kunnan sote-palveluista, vaikka niiden käyttö on ollut mahdollista jo kuusi vuotta.

"Euromääräisesti niiden käyttö on lisääntynyt, mutta prosenttiosuus on pysynyt ennallaan", elinkeinoasioiden päällikkö Susanna Kallama Suomen Yrittäjistä kertoo.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen ohjelmaan on kirjattu tavoitteeksi lisätä palvelusetelien käyttöä, ja sitä koskeva kokeilu on yksi hallituksen kärkihankkeista.

Pääkaupunkiseudun suurissa kaupungeissa palvelusetelien käyttö on lähes olematonta. Helsingissä 0,35 prosenttia ja Espoossa 0,62 prosenttia sote-palveluista on hoidettu palveluseteleillä. Vantaa on myöntänyt 27 palveluseteliä omaishoidon asiakkaille.

Eniten palveluseteleitä ovat käyttäneet Kotka, Jyväskylä ja Oulu, 2–3 prosenttia palveluistaan. Luvuissa ovat mukana myös päivähoidon palvelusetelit.

Kuntaliiton aiemman selvityksen mukaan koko maassa palvelusetelien osuus kunnallisissa sote-palveluissa on 0,05 prosenttia.

Suomen Yrittäjien kyselyyn vastanneista kunnista yli puolet arvioi, että palveluseteli on tuonut säästöjä kunnan menoihin. Harva kunta kuitenkaan tietää kuinka paljon. Vain kuusi kuntaa oli laskenut euromääräiset säästöt.

Suurimmat säästöt oli saanut Mikkeli, jossa palveluseteli oli vähentänyt menoja joissakin palveluissa jopa 75 prosenttia. Esimerkiksi Espoo ei ole oman ilmoituksensa mukaan laskenut euromääräisiä säästöjä.

"Helsingin vastauksen mukaan palveluseteli on ollut usein edullisempi vaihtoehto kuin kaupungin oma tuotanto. Kustannushyöty on tullut omien hallinnollisten kulujen vähenemisestä", Kallama kertoo.

Kustannusten vertailu on vaikeaa, koska kunnan oma tuotanto ja palveluseteli on usein hinnoiteltu eri tavoin.

Esimerkiksi Mikkelissä vanhusten kotihoito maksaa kunnan omana tuotantona 83 euroa tunti. Palvelusetelin kautta yksityiset palveluntuottajat tarjoavat kotihoitoa 25–37 eurolla tunti. Asiakkaille on tarjolla palveluseteli, jonka arvo on 20 euroa.

Asiakasmaksu kunnan omassa tuotannossa oli 3–8 euroa käyntikertaa kohti. Palvelusetelillä asiakkaan omavastuu taas perustui tuntihintaan ja vaihteli viidestä eurosta 17:ään euroon tunnilta. Erilaisen hinnoittelun vuoksi asiakkaan voi olla vaikea tehdä valintoja.

"Täytyy vain toivoa, että palveluohjaaja pystyy selittämään asiakkaalle hintaeron perusteet", Kallama sanoo.

Joka kolmas kunta kertoi, että palvelusetelit olivat lisänneet yritysten määrää kunnassa.

"Pienet yritykset hyötyvät palvelusetelistä, kun taas palvelujen ulkoistuksissa tehtävät kilpailutukset suosivat yleensä suurempia yrityksiä", Kallama sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat