Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhä useampi opiskelija kärsii mielenterveysongelmista

Taloustilanne ja heikot näkymät vaikuttavat opiskelijoiden mielenterveyteen

Kotimaa
 
Liisa Takala
Yliopisto-opiskelijat hakevat entistä useammin apua mielenterveysongelmiin. Kuvan henkilöt eivät liity juttuun.
Yliopisto-opiskelijat hakevat entistä useammin apua mielenterveysongelmiin. Kuvan henkilöt eivät liity juttuun. Kuva: Liisa Takala

Heikko taloustilanne näkyy Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön YTHS:n vastaanotoilla. Yliopisto-opiskelijat hakevat entistä useammin apua mielenterveysongelmiin.

"Mielenterveystyöntekijöiden luokse tehdyt käynnit ovat olleet viime vuosina kasvussa ja käyntiä on joutunut jonottamaan entistä pidempään", kertoo YTHS:n mielenterveystyön johtava lääkäri Pauli Tossavainen.

Fakta

Masennusta ja ahdistuneisuutta

 Hieman yli seitsemän prosenttia yliopisto-opiskelijoista haki vuonna 2014 apua mielenterveysongelmiin YTHS:n mielenterveystyöntekijöiden vastaanotolta.

 Mielenterveysongelmien vuoksi käytiin paljon myös terveydenhoitajien ja yleislääkärien vastaanotolla. Yleislääkäreiden vastaanottokäynneistä yli 10 prosenttia liittyi mielenterveysongelmiin.

 Yleisimmät opiskelijoiden mielenterveysongelmat ovat masennus ja ahdistuneisuus.

 Vuonna 2012 YTHS:n tekemän selvityksen mukaan joka neljäs opiskelija kertoi kärsivänsä psyykkisistä ongelmista.

 Joka kolmas yliopisto-opiskelija koki selvityksen mukaan runsasta stressiä. Opiskelijoiden stressi on 2000-luvulla lisääntynyt.

Pelkästään rahanpuutteen vuoksi vastaanotoille ei Tossavaisen mukaan tulla, vaikka taloustilanne heijastuu vastaanotoille.

"Opiskelijat ovat entistä ahdistuneempia ja huonot näkymät heikentävät joidenkin opiskelijoiden opiskelumotivaatiota", arvioi Tossavainen.

Tossavaisen mukaan vastaanotoilla näkee aiempia vuosia useammin tilanteita, joissa opiskelija hidastelee loppuvaiheen opintojaan pelätessään valmistuvansa työttömäksi ja mahdollisesti elättää itsensä mieluummin lainalla kuin valmistuu.

Vuodesta 2013 vuoteen 2014 opiskelijat kasvattivat hieman käyntejään mielenterveystyöntekijöiden luona. Mielenterveystyöntekijöillä YTHS:llä tarkoitetaan psykiatreja, psykiatrisia sairaanhoitajia ja psykologeja.

Tavallinen ongelma on, että opiskelijat sinnittelevät liian pitkään ilman apua. Apua haetaan usein vasta, kun opiskelija on ollut jo kuukausia kyvytön opiskelemaan.

"Mielenterveystyöntekijöiden vastaanotolle ensimmäistä kertaa tulevista puolet kärsii niin vakavista mielenterveysongelmista, että he eivät kykene sen vuoksi opiskelemaan. Suurena haasteenamme on löytää lisää keinoja, jotka tukevat opiskelijoiden opiskelukykyä", sanoo Tossavainen.

Tossavaisen mielestä mielenterveysongelmista kärsivien opiskelijoiden haasteena ovat myös tiukentuneet opiskeluajat ja vaatimukset. Hänestä avuksi tarvitaan ennalta ehkäisevää yhteistyötä oppilaitosten kanssa, jotta opiskeluolosuhteista voidaan luoda mahdollisimman hyvät.

YTHS pyrkii kehittämään myös uusia keinoja auttaa opiskelijaa. Eräs keino ovat kehitteillä olevat sähköiset oirekyselyt mielenterveysongelmien tunnistamiseen ja avuntarpeen arviointiin.

Tossavaisen mielestä mielenterveysongelmiin vaikuttaa yhteiskunnan muuttuminen.

"Opiskelu yliopistossa ei enää takaa samalla tavalla hyvää asemaa työelämässä ja yhteiskunnassa kuin aikaisemmin ja se näkyy opiskelijoiden epävarmuudessa ja mielenterveydessä", Tossavainen arvioi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat