Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäläisiltä aletaan kerätä sormenjäljet viisumeihin

Venäläisten pitää pian vahvistaa henkilöllisyytensä etusormella Suomen rajalla

Kotimaa
 
Sergei Gratšov
Oksana Gignjak (vas.) ja Tatjana Rudina täyttävät viisumihakemusta Suomen Pietarin pääkonsulaatissa. Heidän matkansa Suomeen ovat vähentyneet puoleen.
Oksana Gignjak (vas.) ja Tatjana Rudina täyttävät viisumihakemusta Suomen Pietarin pääkonsulaatissa. Heidän matkansa Suomeen ovat vähentyneet puoleen. Kuva: Sergei Gratšov

Syyskuun 14. päivä alkaen Schengen-viisumia hakevien venäläisten tulee luovuttaa sormenjälki kaikista kymmenestä sormestaan.

Kirjanpitäjä Tatjana Rudina jättää viisumihakemukset omasta ja lapsenlapsiensa puolesta Suomen Pietarin pääkonsulaattiin. Vanha viisumi loppuu ja uusi on saatava, mutta osasyy on myös se, että hän ehtii vielä hakea viisumia ilman sormenjälkien antamista.

Fakta

Viisumimäärät romahtivat

 Viime vuonna Suomi vastaanotti noin 960 000 viisumihakemusta Pietarissa.

 Jos suuria muutoksia hakuvauhtiin ei tule, tänä vuonna hakemuksia tulee arviolta 500 000–600 000.

 Suurin selittäjä hakemusten määrän notkahtamiseen on ruplan kurssi, joka elokuussa jälleen heikentyi.

 Hakuintoa on vähän lisännyt tieto sormenjälkien keräämisestä. Monet hakevat viisuminsa ennen kuin muutos tulee voimaan.

 Suomi on vähentänyt viisumityöntekijöiden määrää Pietarissa. Samalla viisumeiden tekoaika on venynyt kolmeen viikkoon, mikä harmittaa venäläismatkailijoita.

"Eihän se kovin mukavaa ole, mutta me olemme lainkuuliaisia kansalaisia. Joka puolella maailmaahan tämä on tapana, ei meillä ole mitään sitä vastaan", usein Suomeen matkustava Rudina sanoo pääkonsulaatin pihalla vuoroa odottaessaan.

Taustalla on Schengen-maiden yhteinen viisumitietojärjestelmä, jota alettiin ottaa vaiheittain käyttöön eri maissa vuonna 2011 alkaen Pohjois-Afrikasta. Venäjän jälkeen uudistus otetaan tänä vuonna käyttöön kaikissa muissakin maailman maissa. Vapaan liikkuvuuden Schengen-alueeseen kuuluu 26 eurooppalaista maata, myös Suomi.

"Viisumitietojärjestelmän käyttö parantaa jäsenmaiden sisäistä turvallisuutta ja laittoman maahantulon torjuntaa, sillä sormenjälkeään ei voi väärentää", selittää Suomen Pietarin pääkonsulaatin viisumiyksikön päällikkö Kari Lehtonen.

Eniten hankaluuksia vaatimuksesta tulee niille venäläisille, jotka asuvat kaukana viisumikeskuksista. Vaikkapa Käkisalmessa ja Sortavalassa asuvat ovat voineet hakea viisuminsa matkatoimistojen kautta, mutta nyt hakijan täytyy tulla henkilökohtaisesti viisumikeskukseen paikan päälle.

Suomella on Venäjällä yhteensä 22 viisumikeskusta. Luoteis-Venäjällä Suomi myöntää Schengen-maista ylivoimaisesti eniten viisumeita. Viisumia voi hakea Pietarin, Murmanskin ja Petroskoin lisäksi Viipurissa, Veliki Novgorodissa, Vologdassa ja Pihkovassa.

Sormenjäljet ovat voimassa kuukautta vaille viisi vuotta, minkä jälkeen ne pitää käydä antamassa uudelleen.

Venäläiset matkatoimistot ovat huolestuneet toimeentulostaan. Rudina käy hakemassa matkavakuutuksen konsulaatin vieressä sijaitsevasta Junior Travel -matkatoimistosta, jonka johtajaa Jelena Sergejevnaa ei hymyilytä.

"Totta kai asiakkaita tulee olemaan vähemmän. Odotetaan ja katsotaan, mitä tapahtuu", hän toteaa.

"[Sormenjälkien jättäminen] on pieni haitta, paljon suurempi asia on ruplan kurssi", toteaa Rudinan kanssa viisumia hakemaan tullut kollega, Oksana Gignjak.

Aiemmin naiset kävivät noin kymmenen kertaa vuodessa Helsingissä, Kotkassa ja Imatralla. Nyt matkat ovat vähentyneet puoleen, eikä hotelleissa tule yövyttyä entiseen tapaan.

"Vielä on sentään mahdollisuus matkustaa jonkin verran. Rahaa pitää käyttää silloin, kun sitä on", Rudina sanoo.

Myös rajamuodollisuudet muuttuvat, sillä venäläisten pitää vahvistaa rajalla henkilöllisyytensä näyttämällä passin ja viisumin lisäksi etusormensa.

Venäjä kaavailee itsekin sormenjälkien keräämistä viisuminhakijoilta. Se kokeilee jo järjestelmää muun muassa Britanniassa ja Tanskassa.

Anneli Ahonen
Pietari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat