Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten pojat menestyisivät koulussa? Oppilaat ja asiantuntijat kertovat

Tytöt saavat parempia numeroita kaikissa aineissa. HS kysyi asiantuntijoilta, miten poikia voisi auttaa.

Kotimaa
 
Yllätyksellinen opetus motivoi erityisesti poikia
Yllätyksellinen opetus motivoi erityisesti poikia
Yhdeksäsluokkalaiset eivät pääse pitkästymään yhteiskuntaopin tunnilla Oulun normaalikoulussa. Tulevaisuuden oppimistilassa oppilaat saavat löhötä säkkituoleissa, käyttää tabletteja ja nousta esiintymislavalle. Vaikka poikien peruskoulumenestys on tyttöjä heikompaa, vaihteleva ja yllätyksellinen opetus motivoi erityisesti poikia, uskoo lehtori Markku Kuorilehto. Toimittaja: Marjo Valtavaara. Kuvaus ja editointi: Antti J. Leinonen.

Tytöt pärjäävät peruskoulussa poikia paremmin kaikissa aineissa. Päättötodistuksen numerot ovat korkeampia paitsi jokaisessa lukuaineessa äidinkielestä matematiikkaan, myös kaikissa taito- ja taideaineissa käsityö ja liikunta mukaan lukien.

Näin kertoo Suomen Akatemian vielä julkaisematon MetrOP-tutkimus, jossa selvitettiin Helsingin seudulla asuvien yhdeksäsluokkalaisten päättöarvosanoja ja heidän sijoittumistaan toiselle asteelle.

Ensimmäisellä luokalla eroja ei juuri ole, mutta alakoulun päättyessä ne ovat selviä. Yläkoulun aikana erot vain vahvistuvat.

Näyttää siltä, että peruskoulu on luonut tyttöjä ja poikia eriyttävän rakenteen, jota on vaikea murtaa.

Rio Gandara / HS
Havukosken koulussa Vantaalla Oliver Westerlund (vas.), Juuso Lehmuskallio ja Leevi Tuunanen ratkaisevat matematiikan tunnilla tehtäviä yhteisvoimin.
Havukosken koulussa Vantaalla Oliver Westerlund (vas.), Juuso Lehmuskallio ja Leevi Tuunanen ratkaisevat matematiikan tunnilla tehtäviä yhteisvoimin.

HS kysyi asiantuntijoilta keinoja, miten kehityksen suunta käännetään. Miten pojat saadaan menestymään peruskoulussa paremmin?

Pitääkö arviointia muuttaa?

Helsingin yliopiston koulutuksen arviointikeskuksen johtaja, apulaisprofessori Risto Hotulainen:

"Perinteinen koetilanne on edelleen kielen monipuolista käyttöä, ja tytöt ovat kielellisesti parempia. Päättelytaidoissa sukupuolten välillä ei ole eroa, joten suoritusten pitäisi olla linjassa. Mittareita tulisi muuttaa niin, että heikommilla kirjoittamistaidoilla voi ilmaista osaamistaan."

Koulutuksen arviointikeskuksen erityisasiantuntija Sirkku Kupiainen:

"Vaatimusten pitäisi olla selvemmät ja arviointi läpinäkyvämpää. Kun tyttö ja poika saavat kokeesta saman numeron, tyttö saa todistukseen paremman arvosanan siksi, että hän viittaa tunnilla enemmän. Tämä syö pojan motivaatiota. Kannatan valtakunnallisia päättökokeita. Arvostelu on oppilaan oikeusturvakysymys. Yhdysvalloissa vanhemmat olisivat jo vieneet asian oikeuteen."

Opetusneuvos Irmeli Halinen Opetushallituksesta:

"Arviointikriteerit ovat olemassa, ja opettajan velvollisuus on selvittää ne huoltajalle. Ongelma on, että joillakin opettajilla on yhä päässään vanhentuneita käytäntöjä. En kannata valtakunnallisia kokeita. Niihin liittyvä stressi tuskin parantaisi poikien selviytymistä."

Auttaisiko miesopettajien määrän lisääminen?

Hotulainen: "Hankala kysymys poliittisesti. Kiintiöiden avulla sitä ei voi toteuttaa. Hyvä, että miesmalleja yhä löytyy edes vähän."

Halinen: "Uskoisin, että auttaisi. Sekä tytöillä että pojilla pitäisi olla pallottelupintoja. En osaa sanoa keinoja miesten lisäämiseen. Opettajaksi on meillä vaikea päästä, ja yliopistot ovat kehittäneet sisäänottotapoja."

Motivoiko opetuksen digitalisoiminen?

Kupiainen: "Mikään laite itsessään ei tuo motivaatiota. Peruskoulun arkipäivän seuraaminen on pöyristyttävää: Kun koe alkaa, puolella ei ole kynää. Tähän on ajauduttu lapsilähtöisyydessämme."

Oulun normaalikoulun yläkoulun rehtori Pasi Hieta: "Laitteet motivoivat enemmän poikia. Tärkeintä on kuitenkin luopua massaopetuksesta ja tavoittaa tehokkaasti yksittäiset oppilaat."

Pitääkö poistualuokkahuoneista ja unohtaa oppikirjat?

Halinen: "Uuden opetussuunnitelman henki on, että oppilaat otetaan mukaan suunnitteluun. Istumisesta on tietoisesti päästävä irti ja lähdettävä ulos luokasta. Uskomme, että tämä malli palvelee parhaiten myös poikia. Vaikka oppimistulokset ovat laskeneet, olemme edelleen Euroopan parhaita."

Kupiainen: "Opetussuunnitelman muutokset eivät ole suuria, eikä niiden varassa paranneta poikien ongelmia."

Hotulainen: "Oppikirjoista oppiminen perustuu kumuloituvan tiedon omaksumiseen, mikä suosii tyttöjä. Poikien kannalta oppimisen pitäisi perustua enemmän ongelmanratkaisuun ja tekemisen kautta oppimiseen."

Pitäisikö peruskoulun kestää pidempään?

Halinen: "Hirveän hyvä kysymys. Meidän järjestelmässä rankka hakeutumisvaihe toisen asteen koulutukseen osuu poikien kannalta tosi huonoon vaiheeseen. Poikien ja tyttöjen eritahtinen kehitys on biologinen fakta. Erot ovat suuret kaikkialla, mutta Suomessa erot ovat merkittävän suuret. Mistä se johtuu? Onko meidän yhteiskunnan koko toimintakulttuurissa jotain, joka liittyy tähän?"

Kupiainen: "Automaattinen siirtäminen luokalta toiselle riippumatta siitä, onko saavutettu tavoitteita, ei toimi. Yhtenäinen peruskoulu on haastava, ja hinnan siitä maksavat pojat."

Tarvitaanko lisää yhteistyötä kodin kanssa?

Hieta: "Pojille valkenee yhdeksännen luokan tammikuussa, että jotain pitäisi tehdä jatkossa. Tässä on mietittävää, saavatko pojat tarpeeksi tukea."

Hotulainen: "Yhteistyö vähenee yläkoulussa, kun sen päinvastoin pitäisi lisääntyä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat