Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viidennes armeijan kasarmeista on korjauskypsiä

Varusmiesliiton mukaan yhdentoista kasarmirakennuksen peruskorjausten lykkäys on terveysriski

Kotimaa
 
Milla von Konow
Uudenmaan prikaatissa Dragsvikissä neljä kasarmia odottaa peruskorjausta. Ykköskasarmin peruskorjaus valmistunee vuodenvaihteessa.
Uudenmaan prikaatissa Dragsvikissä neljä kasarmia odottaa peruskorjausta. Ykköskasarmin peruskorjaus valmistunee vuodenvaihteessa. Kuva: Milla von Konow

Osa varusmiehistä suorittaa asepalveluksensa huonokuntoisissa, peruskorjauksen tarpeessa olevissa kasarmeissa ainakin vuoteen 2018 asti.

Puolustusvoimilla on majoituskäytössä yhteensä 86 kasarmirakennusta, joista 11 on huonokuntoisia eli peruskorjauslistalla. Peruskorjaus on lisäksi menossa tai alkamassa kuudessa kasarmissa, joten viidennes kaikista kasarmeista on korjattavana tai korjauskypsiä.

Huonokuntoisista kasarmeista ei olla tekemässä uusia peruskorjauspäätöksiä, koska valtio odottaa palvelukseen astuvien ikäluokan pienenemistä nykyisestä 25 000:sta noin 22 000:een vuonna 2018.

Puolustusvoimat arvioi, että majoituspaikkoja tarvitaan tuolloin 1 500 nykyistä vähemmän. Tämä tarkoittaisi 10:tä–15:ta kasarmia, joista osa voisi olla juuri nyt korjauskypsiä rakennuksia.

"Jos rakennus poistuu vuoden 2017 jälkeen käytöstä, sen peruskorjaaminen ennen sitä olisi veronmaksajien rahojen tuhlaamista", sanoo Pääesikunnan tilahallinnan toimialapäällikkö, everstiluutnantti Vesa Halinen.

Yhden kasarmin peruskorjaus maksaa tavallisesti 5–10 miljoonaa euroa. Puolustusvoimat ei vielä ole päättänyt, mistä kasarmeista se luopuu ikäluokkien pienentyessä.

Linjaus tarkoittaa, että sadat varusmiehet viettävät useita kuukausia korjauskypsissä rakennuksissa. Tähän liittyy terveysriskejä, varoittaa Varusmiesliitto. Riskinä ovat erityisesti sisäilmaongelmat.

"Olemme nostaneet tätä paljon esiin. Asevelvollisuuttaan suorittavien ja vapaaehtoisten naisten ei tulisi joutua ottamaan terveydellisiä riskejä palvelusta suorittaessaan", liiton puheenjohtaja Henrik Vuornos sanoo.

Vuornoksen mukaan sisäilmaoire-epäilyistä tulee yhteydenottoja varusmiehiltä ja heidän vanhemmiltaan viikoittain.

"Meille on tullut hälyttävän paljon yhteydenottoja varusmiehiltä, jotka kärsivät jonkinlaisista hengitystieoireista", Vuornos sanoo.

"Etenkin jos kouluajalta on peritty homeherkkyyttä, kokoaikaisessa asumisessa se laukeaa helposti. Asioiden tulisi olla sillä tolalla, ettei tällaista tulisi."

Ilkka Pihlajaniemi purkaa 102-vuotiaan kasarmirakennuksen rakenteita Dragsvikissä Raaseporissa.
Ilkka Pihlajaniemi purkaa 102-vuotiaan kasarmirakennuksen rakenteita Dragsvikissä Raaseporissa.

Kiinteistöt omistavan Senaatti-kiinteistöjen ja Puolustusvoimien mukaan ongelmiin puututaan herkästi, jos niitä ilmenee.

Senaatti-kiinteistöt on valtion liikelaitos, joka toimii tiukalla budjetilla. Nykyinen hallitus on leikkaamassa sen investointimäärärahoja ensi vuodeksi.

"Nyt yhtään kasarmia ei ole käyttökiellossa. Jos tulee ilmi jotain yllättävää, niin varusmiehet sijoitetaan muualle ja korjaustarve selvitetään", Senaatti-kiinteistöjen toimialajohtaja Jari Panhelainen sanoo.

Myöskään Halisen mukaan varusmiehiä ei pidetä tiloissa, joissa ilmenee sisäilmaongelmia.

"Jokaisessa varuskunnassa on sisäilmatyöryhmä, joka alkaa tällaisissa tilanteissa tutkia asiaa. Asevelvollisten terveys ja turvallisuus on prioriteettilistalla kärjessä", Halinen sanoo.

Sotilaslääketieteen keskuksen johtaja Jouko Peltomaa kertoo, ettei terveyshaittoja varusmiehille aiheuttavia akuutteja sisäilmaongelmia ole tällä hetkellä tiedossa. Joka saapumiserässä on hänen mukaansa etenkin alkuvaiheessa infektioista ja allergioista johtuvaa oireilua.

Ongelma on, että mahdollisten sisäilmaoireiden erottaminen tavallisista flunssaoireista on usein vaikeaa. Lisäksi ongelmat saatetaan havaita vasta pitkittyneen oireilun jälkeen.

Senaatti-kiinteistöjen mukaan varusmiehiä on ohjeistettu ilmoittamaan oireista lähiesimiehelle.

"Ei pidä kärsiä ja kirjoitella someen vaan kertoa lähiesimiehelle. Se on paras tapa saada asioita eteenpäin", Panhelainen sanoo.

Armeijan kiinteistökanta on suurelta osin kymmeniä vuosia vanhaa. Myös sisäilmaongelmia tai niiden epäilyjä nousee esiin vuosittain.

Viimeisin tapaus tuli ilmi pari viikkoa sitten Luonetjärven terveysasemalla Jyväskylän varuskunnassa. Osa 1960-luvulla rakennetun terveysaseman 14 työntekijästä on kärsinyt sisäilmaoireista, ja asemalle etsitään korvaavia tiloja.

Terveysasemaa on korjattu sisäilmaoireilun vuoksi jo useita kertoja. Tästä huolimatta oireilu on jatkunut, mikä kertoo sisäilmaongelmien hankaluudesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat