Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korkein oikeus linjasi: Omakotitalon ostaja voi purkaa kaupan kosteusvaurion takia

Päätös oli täysin erilainen kuin hovioikeuden aiempi linjaus

Kotimaa
 

Omakotitalon ostaja voitti maanantaina korkeimmassa oikeudessa (KKO) asunnon kosteusvaurioihin liittyvän kiistan.

KKO linjasi ennakkopäätöksessään, millaisessa tilanteessa ostaja voi purkaa kaupan yllättävien kosteusvaurioiden perusteella ja saada siten rahat takaisin myyjältä.

"Korkein oikeus katsoo, että lähtökohtaisesti purkamisen edellytyksenä voidaan pitää sitä, ettei kauppaa olisi edes alennettuun hintaan lainkaan syntynyt, jos virhe olisi ollut ostajan tiedossa", KKO toteaa tuomiossaan.

Oikeudenkäynti koski vuonna 1955 rakennetun rintamamiestalon kauppaa Kuhmossa vuonna 2011.

Kaupanteon jälkeen rakennuksen alapohjasta ja pesutiloista paljastui mittavia kosteusvaurioita. Ostaja ja myyjä eivät tienneet vaurioista myyntihetkellä. Ne eivät olleet tulleet ilmi asunnon kuntotarkastuksessa, joka tehtiin ennen kauppaa.

Ostaja muutti pois talosta puolisen vuotta kaupanteon jälkeen, haastoi myyjän käräjille ja vaati kaupan purkamista.

Ensin Kainuun käräjäoikeus määräsi myyjän palauttamaan kauppahinnan ostajalle, mutta Itä-Suomen hovioikeus kumosi käräjäoikeuden tuomion ja hylkäsi ostajan vaatimuksen.

Hovioikeus katsoi KKO:n nyt kumoamassa tuomiossa, että korjauskulujen olisi pitänyt olla vähintään 40 prosenttia kauppahinnasta, jotta ostaja olisi voinut purkaa kaupan.

Hovioikeuden arvion mukaan rintamamiestalon kosteusvaurioiden korjaaminen maksaisi noin 20 000 euroa eli 29 prosenttia 68 000 euron kauppahinnasta.

Korjaaminen olisi kestänyt hovioikeuden arvion mukaan kahdesta viikosta kahteen kuukauteen, mitä hovioikeus piti kohtuullisena aikana.

Korkein oikeus päätyi ennakkoratkaisussaan tyystin toiseen lopputulokseen kuin hovioikeus. KKO:n mukaan rintamamiestalon korjauskustannuksia ei voida ennen korjaustöiden tekemistä selvittää riittävän varmasti.

Epäselvää on, pitääkö rakennuksen alapohjasta uusia noin kolmannes vai mahdollisesti jopa koko alapohja.

Korjauskustannukset ovat korkeimman oikeuden mielestä joka tapauksessa merkittävät, eikä ostaja voinut ennen kaupantekoa otaksua joutuvansa maksamaan sellaisia. KKO kiinnitti huomiota myös siihen, ettei asunnossa voinut asua ennen vaurioiden korjausta.

Korkeimman oikeuden mukaan on perusteltua, että rintamamiestalon ostaja voi halutessaan purkaa kaupan, kun kyse on laaja-alaisesta virheestä rakenteissa eikä korjauskustannusten lopullista määrää voida arvioida riittävällä varmuudella. Tällöin riski korjauskustannuksista ja korjaustöiden onnistumisesta palautuu myyjälle.

Vaihtoehtoisesti ostaja voi halutessaan tyytyä myös asuinkiinteistön hinnanalennukseen.

"Uskon, että korkeimman oikeuden ratkaisu lisää jonkin verran vaatimuksia kaupan purkamisesta", sanoo Omakotiliiton jäseniä neuvova ja avustava asianajaja Harri Kontturi.

Hänen mukaansa purkuvaatimusten yhteydessä on kiinnitetty tähän asti eniten huomiota siihen, kuinka suuret korjauskustannukset ovat suhteessa kauppahintaan.

KKO:n ennakkoratkaisun seurauksena muutkin asiat saavat aiempaa enemmän painoarvoa, Kontturi arvioi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat