Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puoli miljoonaa autoilee huonoilla kesärenkailla

Harva ajaa kelvottomilla renkailla tietoisesti

Kotimaa
 
Kesärenkaiden vähimmäisurasyvyys on 1,6 millimetriä.
Kesärenkaiden vähimmäisurasyvyys on 1,6 millimetriä.

Arviolta joka seitsemäs tavallinen autoilija ajaa kehnoilla kesärenkailla. Se tarkoittaa noin puolta miljoonaa henkilö- tai pakettiautoa. Arvio perustuu poliisin, Liikenneturvan ja Autorengasliiton viimesyksyisestä rengasratsiasta tehtyyn tutkimukseen, joka julkistettiin maanantaina.

Ratsiassa tarkastettiin noin 9 000 henkilö- ja pakettiauton kesärenkaiden kunto. Huonokuntoisiksi laskettavia eli renkaita, joiden urasyvyys on alle 2,5 millimetriä, löytyi noin 1 200 autosta.

Huonoilla renkailla ajavien autoilijoiden määrä on pysynyt vuosia samankaltaisena.

Laki vaatii kesärenkailta vähintään 1,6 millimetrin urasyvyyttä, ja sadekelin turvasuositus on vähintään neljä millimetriä. Alle 1,6 millimetrin renkailla ajamisesta saa vähintään 70 euron rikesakon.

Rikesakot kaksinkertaistuivat syyskuun alussa. Erittäin huonokuntoisilla renkailla ajosta voi saada päiväsakkoja.

Oman auton renkaiden urasyvyyden voi tarkistaa kahden euron kolikolla. Kolikon hopeanvärinen reunus on neljä millimetriä leveä eli tasan suosituksen levyinen.

Useimmat ajavat huonokuntoisilla renkailla tietämättään. Viime syksynä vain joka neljäs huonorenkaisista ajajista tiesi heikon kunnon.

"Vain autonsa ja renkaansa tunteva kuljettaja pystyy säätämään tilannenopeuden ja turvavälin vallitsevan kelin mukaiseksi. Kuluneilla kesärenkailla vesiliirto yllättää jo alhaisilla nopeuksilla", muistuttaa Autonrengasliiton kampanjapäällikkö Risto Keskiruokanen.

Raportti tarjoaa myös kolme hyvää uutista.

Ensinnäkin autoilijat ajoivat syksyllä 2014 keskimäärin hyvillä renkailla. Ratsiassa tarkastettujen renkaiden keskimääräinen urasyvyys oli 4,81 millimetriä ja kuluneimmankin renkaan urasyvyys keskimäärin 4,27 millimetriä.

Toinen hyvä uutinen on, että vaikka autokanta on kasvanut selvästi, renkaiden yleinen kunto ei ole heikentynyt. Huonorenkaisia autoja on suunnilleen saman verran kuin 1990-luvun lopulla, vaikka henkilö- ja pakettiautoja on tullut yli miljoona lisää.

Kolmanneksi rengasonnettomuudet ovat vähentyneet. Vuonna 2013 sattui vain kolmetoista renkaisiin liittyvää kuolonkolaria, kun vuosittainen luku on ollut 2000-luvulla keskimäärin yli 30.

Autonrengasliitto, Liikenneturva ja poliisi ovat kampanjoineet syksyisin rengasturvallisuuden puolesta vuodesta 1997. Nyt rengasratsia on tiedotuspainotteinen.

Renkaita tarkastetaan viidellä kaupunkiseudulla arviolta 2 000 autosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat