Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turvapaikanhakijoita on ennätysmäärä

Hakemusten käsittelyajat uhkaavat venyä, eikä toivottu lisätyövoima välttämättä riitä

Kotimaa
 

Suomeen saapui viime viikolla 1 153 uutta turvapaikanhakijaa. Se on kaikkien aikojen suurin viikon aikana Suomeen tullut hakijamäärä. Edellisellä viikolla hakijoita oli noin 850, kertoo Maahanmuuttovirasto.

Uusia turvapaikanhakijoita on saapunut maahan tammikuusta lähtien hieman alle 8 000. Se tarkoittaa, että yli neljännes kaikista tänä vuonna maahan tulleista uusista turvapaikanhakijoista on saapunut maahan kahden viime viikon aikana. Viime viikolla saapuneiden suurin ryhmä ovat irakilaiset, joita oli yli 900.

Seuraavaksi eniten turvapaikanhakijoita saapui Somaliasta, Afganistanista ja Syyriasta. Heistä suuri osa saanee aikanaan turvapaikan.

Hakijamäärän kasvun vuoksi turvapaikkapäätösten odottaminen uhkaa pitkittyä.

Tammi–elokuussa Maahanmuuttovirasto antoi ensimmäisen päätöksensä keskimäärin 148 vuorokaudessa turvapaikkahakemuksen jättämisestä.

"Kun tilanne ennen viimeaikaisia ruuhkia oli normaalilla tasolla, hakemusten käsittely kesti selvästi alle puoli vuotta. Sen jälkeen kun heinäkuun lopulla tuli kunnon hakijaruuhka, käsittelyajat ovat varmasti jotain ihan muuta. Kyllä se siitä tulee kasvamaan", sanoo turvapaikkayksikön johtaja Juha Similä.

Nyt turvapaikkahakemuksia saapuu enemmän kuin virasto kerkeää käsitellä. Vuoden alusta lähtien virasto on tehnyt noin 3 700 päätöstä samalla kun hakijoita on saapunut liki 8 000.

Similä ei halua arvioida, miten pitkiksi käsittelyajat voivat venyä tai koska paine alkaa hellittää.

"Mahdotonta sanoa, kun katsoo nyt viikoittaisia hakijamääriä. Ne eivät ole taittumaan vaan lisääntymään päin: viime viikolla määrä kasvoi yli kahdellasadalla hakijalla."

Päätöstä odottaessaan turvapaikanhakijat majoittuvat vastaanottokeskuksissa, jotka ovat jo nyt käytännössä täysiä. Osa hakijoista majoitetaan jo teltoissa.

Turvapaikkahakemusten käsittely vaihtelee hakijan mukaan. Ilmeisen perusteettomat tapaukset pyritään tunnistamaan ja hoitamaan nopeasti pois järjestelmästä.

Tämän vuoden päätöksissään virasto on jättänyt joka viidennen hakemuksen käsittelemättä niin sanotun Dublin-menettelyn perusteella, kun hakija oli esimerkiksi jo aiemmin hakenut turvapaikkaa jostakin muusta sopimusmaasta.

Dublin-tapaukset seulotaan jo ennen turvapaikkapuhuttelua, jossa Maahanmuuttoviraston virkamies selvittää turvapaikkahakemuksen perusteita.

Jotkut hakijat voidaan puhutella nopeasti.

Similä kertoo, että esimerkiksi yhden albanialaisen turvapaikkapuhuttelu kestää kokeneelta työntekijältä lyhimmillään puoli tuntia, kun tyypillisen irakilaishakijan puhutteluun menee kaksi tuntia.

Maahanmuuttoviraston resurssipula ei hellitä ihan heti. Viikko sitten virastossa aloitti kolmekymmentä uutta työntekijää, joiden koulutus on vielä kesken. Marraskuussa virasto aikoo rekrytoida 70 uutta työntekijää, mutta sekään ei ehkä riitä, Similä sanoo.

"Jos turvapaikanhakijoiden määrät vakiintuvat nykyiselle tasolle, näyttää, ettei tuo marraskuunkaan lisäys riitä. Pitäisi ehkä saada enemmän väkeä myös ensi vuonna."

Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden määrän arvioidaan kasvavan tämän vuoden aikana 25 000–30 000:een, kertoi sisäministeriö perjantaina.

Aiempi arvio hakijoista oli 15 000.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat