Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vantaa avaa ovensa turvapaikanhakijoille

Myös muissa kaupungeissa on tehty uusia pikapäätöksiä hätämajoituksesta

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Sami Kero HS
Vantaa etsii kuumeisesti turvapaikanhakijoille vastaanottokeskusta. Yhtenä vaihtoehtona on esitetty Urheilupuiston hotellia, jossa on lähes 130 vuodepaikkaa.
Vantaa etsii kuumeisesti turvapaikanhakijoille vastaanottokeskusta. Yhtenä vaihtoehtona on esitetty Urheilupuiston hotellia, jossa on lähes 130 vuodepaikkaa. Kuva: Sami Kero HS

Vantaan kaupunki valmistautuu ottamaan vastaan turvapaikanhakijoita.

"Vantaa hakee tiloja vastaanottokeskukselle. Tarjouksia on tullut yksityisiltä kiinteistön omistajilta", kertoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapani Mäkinen (kok).

Mäkinen arvelee, että ratkaisu syntyy nopeasti. Aikaa menee parisen viikkoa, kun kiinteistöt tarkistetaan. Niissä pitää olla muun muassa pelastussuunnitelma ja valvontakamerat.

Noin kahdensadan paikan keskukset ovat Maahanmuuttoviraston mielestä toiminnallisesti järkevimpiä.

Vantaalla on ollut vaikeuksia löytää sopivaa kaupungin omistamaa tilaa. Yhdeksi vaihtoehdoksi on esitetty Urheilupuiston hotellia. Urheilujoukkueille tarkoitetussa hotellissa on 127 vuodetta erikokoisissa huoneissa, joissa on suihku ja vessa. Suurimmat huoneet ovat seitsemälle ja kahdeksalle hengelle.

Forssassa kaupunginhallitus päätyi äänin 6–5 toivottamaan turvapaikanhakijat tervetulleiksi. Asiasta päätettiin toistamiseen, kun kaupunginhallitus äänesti hätämajoituksen perustamista vastaan kokouksessaan kaksi viikkoa sitten.

Nyt valtaosa kaupunginvaltuutetuista oli allekirjoittanut aloitteen, jossa vaadittiin päätöksen kumoamista. Aloitteessa todettiin, että kielteinen päätös on ollut erittäin haitallinen kaupungin julkisuuskuvalle.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mika Penttilä (kok) sanoi kokouksen hengen olleen, että tyhjiä vuokra-asuntoja halutaan käyttöön.

"Hyvä, että saatiin aikalisä päätöksentekoon. Saimme lisätietoa ja selvyyden siitä, että kaupungin organisaatiot ovat valmiita haasteeseen", Penttilä sanoo.

Forssaan perustetaan hätämajoitus 250 ihmiselle. Penttilän mukaan Forssasta löytyy pian 60 tyhjillään olevaa asuntoa. Kaupunginhallituksessa kuultiin kuntayhtymän terveydenhuollon sekä poliisin edustajaa.

"Täysi yksimielisyys vallitsi siitä, että jos Forssaan tulisi perheitä, niin he olisivat erittäin tervetulleita. Nyt annamme kuitenkin SPR:lle ja Maahanmuuttovirastolle valtuuden valita tulijat", Penttilä sanoo.

Turussa päätettiin noin 250 turvapaikanhakijan hätämajoituksesta. Jo tällä viikolla tulee käyttöön entinen retkeilymaja Linnankadulla ja heti ensi viikon alussa Pernon koulu, joka on lähellä Pansiossa sijaitsevaa turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusta.

Pansion vastaanottokeskuksessa on 225 paikkaa, mutta elokuun lopussa siellä oli majoitettuna yli 500 turvapaikanhakijaa.

Lisäksi Turku päätti luovuttaa SPR:n käyttöön kaksi muuta koulua ja kaksi vanhainkotia sitä mukaa kuin tarvetta tulee.

"Tämä siksi, että jos sitä pala kerrallaan tehdään, se rasittaa meitä paljon enemmän. Meille tulee nyt noin 50 turvapaikanhakijaa päivässä. Kun ei ole selvää käsitystä, miten tämä jatkuu, niin nyt toimitaan näin", sanoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Olli A. Manni (kok).

Ruovedelle Pirkanmaalle perustetaan 200 turvapaikanhakijan vastaanottokeskus. Tarkoitus on majoittaa tulijat pääosin tyhjillään oleviin kunnan vuokra-asuntoihin.

"Meille tuli Kosovon albaaneja jo 1990-luvulla. Pari perhettä taitaa vieläkin asua täällä", sanoo kunnanhallituksen puheenjohtaja Juha-Pekka Lehminiemi (kesk).

Turvapaikanhakijat asettuvat Visuveden ja Jäminkipohjan kyliin, joiden kouluja uhkaa lakkautus syksystä 2016 lähtien. Uudet lapset saattavat kunnanjohtaja Eeva Kyrönviidan mukaan pelastaa koulut.

"Molemmissa kyläkouluissa on tarkoitus aloittaa valmistava opetus jo 18. syyskuuta", Lehminiemi kertoo.

Vihdissä kunnanhallitus näytti maanantaina vihreää valoa Vihdin seurakunnan aikeille muuttaa Riuttarannan-leirikeskuksensa hätämajoitustilaksi ja väliaikaiseksi vastaanottokeskukseksi.

Leirikeskuksessa on 85 vuodepaikkaa ja lämpimiä tiloja noin 150 hengelle.

 

HS-työryhmä:
Reetta Paavilainen, Marja Salmela ja Marjo Valtavaara

Agricolan kirkolla odotetaan päätöksiä hätämajoituksen jatkosta
Agricolan kirkolla odotetaan päätöksiä hätämajoituksen jatkosta
Viikonlopun yli Helsingin Agricolan kirkon kryptassa yöpyneet turvapaikanhakijat ovat edelleen paikalla. Seurakunta ja kaupunki neuvottelevat maanantaina hätämajoituksen mahdollisesta jatkosta. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen HS
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat