Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sivistystyönantajien uusi toimitusjohtaja: Yliopistot voisivat kerätä rahaa myymällä tutkintoja ulkomaalaisille

Sivistystyönantajien uusi toimitusjohtaja Teemu Hassinen uskoo, että ulkomaalaisille voisi myydä ammattitutkintojakin

Kotimaa
 
Sirpa Räihä HS
Sivistystyönantajien toimitusjohtajan Teemu Hassisen mukaan koulutussäästöjä ei saa ainakaan lisätä.
Sivistystyönantajien toimitusjohtajan Teemu Hassisen mukaan koulutussäästöjä ei saa ainakaan lisätä. Kuva: Sirpa Räihä HS

Sivistystyönantajien toimitusjohtajana viikko sitten aloittanut Teemu Hassinen yhtyy huoleen koulutus- ja tutkimusrahoituksen leikkausten tuhoisista vaikutuksista myös elinkeinoelämään ja talouskasvuun.

"Ymmärrän, että joka toimialalla pitää sopeuttaa menoja, mutta koulutussäästöjä ei saa ainakaan enää lisätä. Koulutus on Suomen öljyä", Hassinen vertaa.

Fakta

Jäseniä peruskouluista yliopistoihin

 Sivistystyönantajiin ovat järjestäytyneet kaikki Suomen 14 yliopistoa.

 Ammattikorkeakouluista jäseniä on 11 eli liki puolet.

 Ammatillisen koulutuksen järjestäjistä mukana on 163 (noin 60 prosenttia), lukioista 43 (15 prosenttia) ja peruskouluista 94 (22 prosenttia).

 Taiteen perusopetusta antavista, kuten musiikkiopistoista, mukana on 43 (35 prosenttia).

 Vapaan sivistystyön laitoksista suurin osuus on kansanopistoissa, joista 79 (87 prosenttia) on Sivistystyönantajien jäseniä.

 Järjestöön kuuluu kaikkiaan yli 300 oppilaitosta. Se on Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) kahdeksanneksi suurin liitto.

 Jäsenoppilaitoksissa työskentelee noin 55 000 ammattilaista.

Hän muistuttaa, että koulutuksen määrärahat ovat pienentyneet muihin julkisiin menoihin verrattuna suhteellisesti eniten kymmenen viime vuoden aikana.

Vuodesta 2010 vuoteen 2013 rahoitus väheni yli 200 miljoonaa euroa.

Hassinen kiittelee kärkihankkeita ja esimerkiksi peruskoulun oppimisympäristöjen digitalisointia. Erityisen tyytyväinen hän on siihen, että koulutusviennin esteitä on määrä purkaa paitsi korkeakouluilta myös muilta koulutusasteilta.

Esteiden purulla tarkoitetaan lainmuutoksia, jotka mahdollistavat maksujen perinnän tutkintokoulutuksesta Euroopan unionin ja Euroopan talousalueen ulkopuolisilta.

Maksujen perintä kirjattiin jo hallitusohjelmaankin. Kysyntää olisi Hassisen mukaan myös suomalaisilla ammattikoulututkinnoilla esimerkiksi tekniikan ja hoitoalalla.

Hassinen huomauttaa, että juuri tutkintojen myynti on maailmalla merkittävä osa koulutusvientiä ja isoa bisnestä, jossa Suomessa ollaan vielä lapsenkengissä.

Lisäksi vientiin kelpaisivat esimerkiksi opettajien täydennyskoulutus ja virtuaaliset oppimisympäristöt.

Kuka?

Teemu Hassinen

 42-vuotias.

 Koulutukseltaan ammattikasvatuksen maisteri.

 Aloittanut uransa koulutusalalla. Aiempia toimia muun muassa sisäasiainhallinnossa ja Puolustusvoimissa.

 Siirtyi EK:laisen Sivistystyönantajien toimitusjohtajaksi Suomen aluehallintovirastojen hallinto- ja kehittämispalvelujen johtajan tehtävästä.

 Asuu Tampereella vaimonsa ja juuri koulun aloittaneen tyttärensä kanssa.

Toimitusjohtaja uskoo, että tutkintokaupasta voisi myös tulla merkittävä tulonlähde esimerkiksi yliopistoille. Samalla opetuksen laatu ja kansainvälisyys kohentuisivat muidenkin hyödyksi, koska kehno tuote ei mene kaupaksi.

Kaikki neljätoista yliopistoa kuuluvat Sivistystyönantajiin, joka on Elinkeinoelämän keskusliiton kahdeksanneksi suurin liitto. Hassinen ei silti lähde neuvomaan yliopistoja, miten toimia menoleikkausten kurimuksessa.

"Täytyy luottaa yliopistojen autonomiaan ja kykyyn tehostaa toimintaa sen sijaan että etsittäisiin yhteistä selviytymismallia."

Osa yliopistoista turvautuu esimerkiksi irtisanomisiin, osa taas välttelee niitä.

Hassisen mukaan rakenneuudistukset, kuten päällekkäisyyksien purku ja profilointi, ovat välttämättömiä mutta vain yksi keino parantaa tuloksellisuutta ja laatua.

Yliopistoihin voitaisiin Hassisen mukaan tuoda myös paikallista sopimista, jotta työehdot ja työajat joustaisivat enemmän eri tilanteissa olevissa organisaatioissa.

Hallitusohjelma langetti mittavimmat, yli 200 miljoonan euron suuruiset leikkaukset toisen asteen ammatilliseen koulutukseen, jota on määrä mullistaa myös erityisen reformin voimin.

Hassinen toivoo, että oppilaitokset otettaisiin mukaan uudistusten suunnitteluun.

"Siellä se osaaminenkin on."

Muutoksia on luvassa esimerkiksi rahoitukseen, jonka on määrä kannustaa opiskelijoita valmistumaan.

Työelämäyhteistyötä pitää Hassisenkin mukaan lisätä, mutta hänestä oppilaita ei voi vain heittää työpaikalle vaan heidän opastamiseensa pitää myös sitoutua.

Opetuksen siirto työpaikoille ei saa Hassisen mukaan myöskään olla keino säästää.

"Kyllä suomalaisesta ammattikoulutuksesta voidaan yhä olla ylpeitä, ja työelämään tulee hyviä osaajia", Hassinen vakuuttaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat