Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työmarkkinoilla on edessä kylmät ajat

Kotimaa
 

Hallituksen tiistaina julkaisema yhteiskuntasopimusta korvaava paketti on erittäin kova ja poikkeuksellinen.

Suurin yllätys on se, että hallitus tekee monilta osin työelämän lainsäädännöstä pakottavaa, eli laissa rajoitetaan, mitä työehtosopimuksissa voi sopia. Hallitus siis leikkaa sopimusoikeutta, kun tähän asti osapuolet ovat voineet päättää jokseenkin mitä tahansa, kunhan työntekijöiden suojaksi tehtyjä minimirajoja ei ole rikottu.

Hallitus teki päätöksensä sen jälkeen, kun se kaksi kertaa yritti saada palkansaajajärjestöjä mukaan yhteiskuntasopimukseen. SAK:n liitot ilmoittivat, ettei työaikaan, lomiin eikä juuri mihinkään saa puuttua. Nyt niihin puututaan.

Hallituksen päämäärä on nostaa Suomen kilpailukykyä viidellä prosentilla työnantajien kuluja vähentämällä. Päätöksellä etsitään lisää työpaikkoja. Koska euro-oloissa ei voi tehdä valuuttadevalvaatiota, kilpailukykyä nostetaan nyt sisäisellä devalvaatiolla. Devalvaatiossa maksajina ovat aina palkansaajat, eivät yritykset.

Työnantajille päätökset ovat kuin toiveunesta, vaikka irtisanomisista tuleekin aikaisempaa kalliimpaa. Työntekijöistä tulee aikaisempaa halvempia kun nykyiset työehtosopimukset umpeutuvat ja nyt päätetyt lait tulevat voimaan.

Edessä voi olla kuitenkin vielä merkittävä perustuslaillinen riita sopimusvapaudesta.

Hallituksen päätöksetovat niin rajuja, että tämän jälkeen ainakin SAK:n liittojen ja hallituksen välit ovat pahasti tulehtuneet. Ay-puoli katsoo, että hallitukseen ei voi luottaa, koska se voi kävellä milloin tahansa työehtosopimusten yli. Seuraavista palkkaneuvotteluista tulee äärivaikeat: Palkkojen pitäisi nousta erittäin vähän, muuten hallitus toteuttaa uhkaamansa 1,5 miljardin euron lisäsäästöt ja veronkorotukset.

Maltti voi olla monilla aloilla kaukana, sen verran monen työntekijän palkka suhteessa tehtyyn työhön nyt laskee. Suomea uhkaa vaarallinen eripura, joka voi vaurioittaa maata vakavasti, jos hallitus, ay-liike ja työnantajat eivät pidä nyt päitään kylminä. Hallitus rakastaa sanaa luottamus. Työmarkkinoiden ja hallituksen välillä sitä ei nyt ole.

Teemu Luukka
teemu.luukka@hs.fi
Kirjoittaja on politiikan ja talouden toimittaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat