Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itsetuho varjostaa eronneiden elämää

Entiset Jehovan todistajat avautuvat uutuuskirjassa

Kotimaa
 
Vesa-Matti Väärä
Jehovan todistajista eronnut, HS:n haastattelema Tiina menetti eron myötä yhteytensä muun muassa sisaruksiinsa. Hän kokee selvinneensä kuitenkin erosta hyvin eikä harkitse paluuta.
Jehovan todistajista eronnut, HS:n haastattelema Tiina menetti eron myötä yhteytensä muun muassa sisaruksiinsa. Hän kokee selvinneensä kuitenkin erosta hyvin eikä harkitse paluuta. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Itsemurhat ja itsetuhoiset ajatukset nousevat voimakkaasti esiin tuoreessa Jehovan todistajista kertovassa kirjassa.

Vartiotornin varjossa -kirjaan on koottu kokemuksia 64 ihmiseltä, joista useimmat ovat irtautuneet tai irtautumassa Jehovan todistajista. Muutama on seurannut yhteisön toimintaa läheistensä kautta.

Fakta

Suomessa 19 000 Jehovan todistajaa

 Charles Taze Russell perusti liikkeen Yhdysvalloissa 1870-luvulla.

 Liikkeen mukaan sillä on kahdeksan miljoonaa jäsentä noin 230 maassa. Suomessa heitä on 19 000.

 Liike opettaa, että elämme lopun aikaa ennen harmagedonia eli nykyisen maailmanjärjestyksen päättymistä.

 Yhteisö julkaisee Vartiotorni ja Herätkää! -lehtiä.

Kokemuksistaan kertoneista joka kolmannella oli ollut itsetuhoisia ajatuksia. Kuusi heistä oli yrittänyt tappaa itsensä. Joidenkin haastateltujen läheinen oli tehnyt itsemurhan, ja iso osa haastatelluista tiesi itsemurhan tehneitä tai sitä yrittäneitä ihmisiä. Osa tiesi useita.

Jehovan todistajien kokemuksia on koonnut Aila Ruoho, joka on aiemmin kirjoittanut muun muassa hengellisestä väkivallasta ja vanhoillislestadiolaisten ehkäisykiellosta.

Ruohon mukaan itsemurha-ajatukset ovat uuden kirjan kertojien keskuudessa hälyttävän yleisiä.

Itsetuhoisuus kytkeytyy yhteisöstä irtautumiseen ja karttamisen pelkoon. Usein Jehovan todistajat karttavat yhteisöstä eronnutta tai erotettua jäsentä eli katkaisevat yhteytensä häneen. Jopa omat vanhemmat ja sisarukset voivat katkaista välit.

"Eräskin nuori kertoi, kuinka hän mietti, että irtautuuko yhteisöstä vai ei. Irtautuminen ja kartettavaksi joutuminen tuntui pelottavammalta kuin kuolema. Hän päätyi yrittämään itsemurhaa", Ruoho sanoo.

Tuorein hänen tietoonsa tullut tapaus on tältä vuodelta. Jälkikäteen eräs haastateltu otti Ruohoon yhteyttä ja kertoi veljensä päätyneen itsemurhaan.

Kertomuksista vahvistuu Ruohon mukaan kuva Jehovan todistajista kontrolloivana ja tiukkana yhteisönä, joka korostaa ainoaa ja oikeaa totuuttaan. Kyseenalaistamista ei katsota suopeasti.

Artikkeliin liittyvät

Ruohon mukaan jäsenille kuvataan oma yhteisö hyvänä, ulkopuolinen maailma pahana. Pahuudesta ja demoneista puhutaan yleisesti. Myös liikkeestä lähtevät kuvataan arveluttaviksi ihmisiksi, joihin yhteydenpito ei ole suotavaa.

Monet yhteisöstä irtautuneet kokevat eron perheestään ja suvustaan raastavana.

"Eräs haastateltu kertoi, kuinka hän hyvästeli oman pikkusiskonsa ja tiesi, ettei tule enää näkemään tätä."

Ruohon mukaan itsemurha-ajatukset voivat hiipiä ihmisen mieleen, jos hänet hylätään, hän on masentunut, pelkää harmagedonia eli Raamatussa kuvattua maailmantuhoa ja kokee, että Jumalakin on hänet hylännyt.

Seurakunnilla on seurakunnan vanhimmista koostuvia oikeuskomiteoita, jotka käsittelevät seurakuntalaisten rikkeitä.

Ruohon haastattelemat kertoivat myös muutamista raiskaustapauksista, joita oikeuskomiteat olivat puineet. Niitä ei ollut ilmoitettu poliisille.

"Yksikin tapaus päätyi raiskatun itsemurhaan. Oikeuskomiteat pelaavat näiden ihmisten elämällä ja tulevaisuudella",

Tapaukset ovat rikosoikeudellisesti vanhentuneita, mutta Ruohon mukaan on mahdollista, että vastaavia tapauksia on enemmän.

"Ikävistä asioista ei haluta kertoa, jotta pystytään pitämään seurakunta ulospäin puhtaana", hän sanoo.

"Mutta yhteisön pitäisi selvittää tätä itsetuhoisuutta. Jos näitä ihmisiä ei kartettaisi eikä hylättäisi, itsetuhoisuus olisi varmasti lievempää."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat