Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korkeapaine tuo Suomeen intiaanikesän

Loppuviikon sää on lähes koko maassa aurinkoinen ja lämmin. Etelässä mittari kohoaa jopa 20 asteeseen.

Kotimaa
 

Kalseille syyskeleille saadaan loppuviikosta sanoa hetkeksi hyvästit, sillä lännestä saapuva korkeapaine tuo Suomen alueelle kirkkaan taivaan ja lämmintä ilmaa.

"Loppuviikon yleisilme on lähes koko maassa aurinkoinen, mutta kevyttä yläpilveä saattaa esiintyä", sanoo HS:n meteorologi Anniina Törmä.

Keskiviikkona lämpötila vaihtelee koko maassa 15 asteen molemmin puolin. Sää on aurinkoinen ja selkeä. Aivan pohjoisen Lapin taivaalle kerääntyy kuitenkin pilviä ja päivälämpötila jää noin kymmeneen asteeseen.

Torstaina etelässä hätyytellään jopa 20 asteen lukemia. Muualla maassa lämpötilat ovat noin 15–19 astetta.

Perjantaina sää lämpenee pohjoisinta Lappia myöten. Lämpötila nousee noin 20 asteen tuntumaan ja lämpimintä on lännessä ja etelässä. Myös viikonlopusta on tulossa aurinkoinen ja lämmin, sillä korkeapaineen alue vaikuttaa Suomen säätilaan vielä ensi viikon alussa.

Törmän mukaan lämpimiin päiviin sisältyy kuitenkin kylmien öiden vitsaus. Loppuviikon viileät ja heikkotuuliset yöt muodostavat alaville alueille herkästi sumuja, jotka eivät helpolla hälvene. Yölämpötilat jäävät 5–10 asteeseen.

"Iltapäivänkin puolella voi aukeilla alueilla vielä paikoin roikkua sumunriekaleita. Ne hidastavat lämpötilojen nousua. Alavilla alueilla on myös hallan ja yöpakkasten mahdollisuus", Törmä toteaa.

Meteorologin mukaan loppuviikon lämpöaaltoa voidaan jo kutsua intiaanikesäksi.

"Intiaanikesästä voidaan puhua, kun kesä on jo ohi ja kylmän jakson jälkeen tulee uudelleen lämmintä", Törmä täsmentää.

Syyskuinen lämpöaalto ei kuitenkaan ole poikkeuksellinen. Viime vuoden syyskuussa ylin mitattu lämpötila oli 23,1 astetta, mutta vuoden 1968 syyskuussa mittari kohosi peräti 28,8 asteeseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat