Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Budjettiriihi käyntiin – eläkeläisten asumistuen lakkautus saattaa siirtyä

Matti Vanhasen mukaan uudistus on kaikkien hallituspuolueiden murhe

Kotimaa
 
Benjamin Suomela
Seija Liukkonen saa eläkettä viitisensataa euroa kuukaudessa. Juha Sipilän hallituksen eläkeläispolitiikka saa Liukkoselta tylyn arvion.
Seija Liukkonen saa eläkettä viitisensataa euroa kuukaudessa. Juha Sipilän hallituksen eläkeläispolitiikka saa Liukkoselta tylyn arvion. Kuva: Benjamin Suomela

Helsingin Jakomäen eläkeläisten tiistaitapaamisessa käy kiivas pulina. Mielipiteitä riittää, ja kuulostaa siltä, ettei pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus ole tämän ryhmän suosiossa.

"Hölmöilyä", tiivistää Seija Liukkonen, 80, Sipilän hallituksen eläkeläispolitiikan.

Liukkonen puhuu nyt hallituksen aikomuksesta leikata eläkeläisten asumistukea 123 miljoonalla eurolla. Kelan laskelman mukaan tämä merkitsi ainakin 40 000 eläkeläisen tuloihin jopa yli sadan euron laskua kuukaudessa. Kymmenille tuhansille tulisi 50–100 euron supistus.

"Kun tämä tuki laskee, meidät ajetaan toimeentuloluukulle. Ihan hullujen touhua", Liukkonen sanoo.

Liukkosella on takanaan 47 vuoden työura. Työ oli matalapalkkaista, joten eläkettä tulee käteen nyt vain viitisensataa euroa kuukaudessa. Leskeneläke tuo lisää noin 300 euroa. Sen lisäksi asumistukea tulee 50 euroa.

"Asumiseen menee noin 600 euroa. Toimeen tulen, mutta jokainen sentti on tarpeen. Jos tuosta 50 eurosta jotain lähtee, tuntuu se heti. Muilla täällä eläkeläisjärjestössä on vielä paljon pahempi tilanne."

Fakta

Budjettiriihi alkaa tänään

 Valtion ensi vuoden talousarvioesitystä ja julkisen talouden suunnitelmaa sekä vuoden 2015 kolmatta lisätalousarvioesitystä koskevat hallituksen neuvottelut pidetään tänään keskiviikkona ja huomenna torstaina pääministerin virka-asunnossa Kesärannassa.

 Eduskunta aloittaa budjettiesityksen käsittelyn syyskuun lopussa ja hyväksyy sen ennen joulua.

Ministerit ovat kesän aikana huomanneet eläkeläisten raivon. HS:n tietojen mukaan eläkeläisten asumistuen lakkautukseen onkin tulossa lievennys, joka ratkaistaan keskiviikkona alkavassa hallituksen budjettiriihessä.

Vahvana vaihtoehtona on väläytetty uudistuksen siirtoa ensi vuodesta myöhemmäksi.

Hallitusohjelman mukaan eläkeläisten asumistuki sopeutetaan vastaamaan yleistä asumistukea eli järjestelmät yhdistetään. Uudistus rankaisisi pahimmin pienituloisia, joilla on isot asumismenot.

Eläkeläiset vetosivat asiassa tiistaina sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylään (ps).

Samana päivänä julkaistiin myös Eläkkeensaajien keskusliiton TNS Gallupilla teettämä selvitys, jonka mukaan 83 prosenttia suomalaisista tuomitsee hallituksen kaavailut eläkkeensaajien asumistuen lakkautuksesta.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Matti Vanhasen mukaan eläkeläisten asumistuen muutos on yksittäisistä asioista eniten huolettanut keskustalaisia kansanedustajia.

"Uskon, että tämä on kaikkien hallituspuolueiden murhe", Vanhanen sanoo.

Hän huomauttaakin, että muutos hallitusohjelman esitykseen "ei ole erityinen poliittinen kysymys". Hän muistuttaa kuitenkin, että säästöjä pitäisi löytää vastaavasti muualta.

Vanhanen ei usko, että eläkeläisten asumistuen muutoksesta luovuttaisiin kokonaan.

"On tietysti järjestelmän kannalta loogista, että asumistuessa on samanlainen järjestelmä."

Kansaneläkelaitoksen (Kela) aktuaariryhmän päämatemaatikko Teemu Hänninen vastasi hallitusohjelmaa varten tehdystä laskelmasta. Kela on tehnyt nyt uusia vaikutusarviointeja lakivalmistelua varten.

Hänen mielestään lisäajan antaminen muutoksen valmistelulle voisi olla tarpeen.

"Tässä on aika kova kiire, jos muutos tulee jo ensi vuoden alussa voimaan. Ihmisillä olisi myös enemmän aikaa varautua muutokseen. Nyt leikataan sellaisilta ihmisiltä, joilla on valmiiksi vähän rahaa."

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen (sd) moittii sitä, että säästöjen valmistelussa ei ole analysoitu sitä, miten ne kohdistuvat ihmisiin. Hän muistuttaa, että eläkeläisiin kohdistuu useita leikkauksia.

"Jos hallitus ei tee tarkkoja laskelmia yhteisvaikutuksista, varmasti nostan asian esille valiokunnassa. Päätöksenteon pitää perustua faktoihin", hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat