Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläkelait etenevät sopuisasti

Vain vasemmistoliitto pitää eläkepakettia epäoikeudenmukaisena

Kotimaa
 
Kari Uotila
Kari Uotila

Eläkeuudistus etenee eduskunnassa sopuisasti. Eduskunnan lähetekeskustelussa tiistaina oli lakipaketti, joka perustuu työmarkkinajärjestöjen vuosi sitten hyväksymään sopuun eläkeuudistuksesta.

Se nostaa alinta vanhuuseläkeikää asteittain 63 vuodesta 65 vuoteen.

Fakta

Eläkeuudistuksen pääkohdat

 Vanhuuseläkkeen alaraja nousee vaiheittain 63 vuodesta 65 vuoteen.

 Eläkeiän nousu koskee kaikkia vuonna 1955 ja sen jälkeen syntyneitä.

 Eläkkeen alaraja nousee kolme kuukautta vuodessa vuodesta 2017 lähtien. Näin kaikilla 1962 ja sen jälkeen syntyneillä vanhuuseläkkeen alaraja on 65 vuotta.

 Eläkettä kertyy jatkossa koko palkasta, kun nykyisin eläke on kertynyt palkasta, josta on vähennetty työeläkemaksu.

 Vanhuuseläkkeen alarajan jälkeen töissä käyville maksettava 4,5 prosentin superkarttuma poistuu. Tilalle tulee uusi, ikävuosina 65-70 maksettava lykkäyskorotus.

 Uusi työuraeläke on 38 vuotta fyysisesti tai henkisesti raskaassa ammatissa olleelle räätälöity eläke.

Vasemmistopuolueet korostivat, että eläkeratkaisu syntyi työmarkkinajärjestöjen avulla. Samaa sopimisen kulttuuria ne eivät näe nykyhallituksella.

Vain vasemmistoliitto oli eläkeuudistukselle kriittinen. Kari Uotila (vas) sanoi, että esitys kohtelee palkansaajia epäoikeudenmukaisesti.

Uotilan mukaan oikeudenmukaista olisi, jos kaikki voisivat työtehtävästä riippumatta nauttia yhtä monesta eläkevuodesta.

"Nyt se ei toteudu. Raskaassa työelämässä olevat maksavat työeläkemaksuja koko ikänsä, mutta uupuvat ennen eläkeikää tai heti sen jälkeen."

Puolue ei ole vielä päättänyt lopullista kantaansa hallituksen esittämiin eläkelakeihin.

Kokoomuksen Sari Sarkomaa ihmetteli sitä, että kun työmarkkinajärjestöt ovat eläkesovun tehneet, niin vasemmistoliitto ei tiedä mitä mieltä se on.

"Ei tässä ole päätä eikä häntää", Sarkomaa päivitteli.

Myös Sdp:n Eero Heinäluoma ihmetteli samaa.

"Jo on aikoihin eletty, jos vasemmistoliitto irtaantuu kolmikannasta", hän sanoi.

Vasemmistoliiton edustajat vakuuttivat, että kolmikantaa he puolustavat vahvasti.

Esityksen tavoitteena on pidentää työuria. Elinajanodote on kasvanut, joten pitenevien eläkepäivien rahoittamiseksi töissäkin on jaksettava pitempään. Eläkeikärajat sidotaankin elinajanodotteen kehitykseen vuoden 2025 jälkeen.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen (sd) huomautti, että työeläkkeet kertyvät työstä ja siksi työllisyyspolitiikka on rahoituksen kestävyyden kannalta keskeistä. "Yksilön kannalta oleellista on vahvistaa työssä jaksamista ja työelämän laatua" Haatainen korosti.

Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sanoi, että uudistuksen suurimmat häviäjät ovat hyvin koulutetut naiset, jotka ovat vuosikausia työelämän ulkopuolella äitiyslomien ja vanhempainvapaiden vuoksi.

"Kyseessä on tulonsiirto, jossa maksajina ovat varsinkin nuoret koulutetut naiset ja saajina miehet", Henriksson sanoi.

Eläkelait menevät seuraavaksi sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelyyn.

OIKAISU (HS 13.9.2015):Keskiviikkona 9. syyskuuta kerrottiin virheellisesti, että Seija Liukkosen nettoeläke on noin 500 euroa. Lisäksi hän saa leskeneläkettä noin 300 euroa. Liukkonen ei halua julkisuuteen omaa eläkettään, mutta se on suurempi kuin 500 euroa, minkä takia hänen asumistukensa jää 50 euroon

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat