Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus rajoittaa työehtojen sopimusoikeutta

Ensimmäinen sairauspäivä maksaa keskituloiselle vastedes yli satasen. Pitkistä lomista lähtee yli viikko.

Kotimaa
 
Sami Kero / HS
Kuva: Sami Kero / HS

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus teki tiistaina poikkeuksellisen kovia toimia työnantajien kustannusten karsimiseksi. Tavoitteena on parantaa maan kilpailukykyä.

Sipilä kertoi tiistaina, että vuosilomat supistuvat 38 työpäivästä 30 päivään. Tämä koskee eniten julkista sektoria, jossa 15 vuoden työuran jälkeen voi ansaita vuodessa 38 lomapäivää eli 7 viikkoa ja kolme päivää. Nyt näiden työntekijöiden lomista lähtee viikko ja kolme päivää. Vastaava leikkaus tehdään yksityisellä puolella, jos lomia nykyisin kertyy yli 30 työpäivää.

Tällä paketilla hallitus korjaa Suomen kilpailukykyä

1 Kustannuskilpailukyvyn parantaminen

 Loppiainen ja helatorstai muutetaan palkattomiksi vapaapäiviksi vuosityöaikaa lyhentämättä.

 Sairauspäivien korvaustasoa alennetaan niin, että ensimmäinen päivä on vastaisuudessa palkaton ja päiviltä 2–9 maksetaan 80 prosenttia palkasta.

 Ylityökorvaukset puolitetaan ja sunnuntaikorvauksia pienennetään 75 prosenttiin.

 Pitkiä, erityisesti julkisella sektorilla olevia lomia lyhennetään 38:sta 30 työpäivään.

 Yksityisen työnantajan sosiaaliturvamaksua alennetaan 1,72 prosenttiyksiköllä vuoden 2017 alusta.

2 Työntekijöiden muutosturvan parantaminen

 Yli 20 henkilöä työllistävien yritysten työntekijöille tarjotaan irtisanomisajan palkan ohella oikeus uudelleentyöllistymistä edistävään valmennukseen, jonka arvo vastaa vähintään yrityksen keskimääräistä kuukausipalkkaa.

 Työnantajan on tarjottava yli 20 hengen yrityksessä työterveyshuollon palvelut kuuden kuukauden ajan irtisanomisajan jälkeen.

3 Perhevapaakustannusten tasaaminen

 Nuorten naisten työllistymistä edistetään tasaamalla perhevapaista työnantajille aiheutuvia kustannuksia 2 500 euron kertakorvauksella.

Hallitus ilmoitti myös, että ylityökorvauksien prosentit puolitetaan ja sunnuntaikorvaukset pienennetään sadasta prosentista 75 prosenttiin.

Sairauspäiväkarenssissa mennään Ruotsin malliin eli ensimmäinen päivä on työntekijän vastuulla. Seuraavista 2–9 omavastuupäivistä korvaus olisi jatkossa 80 prosenttia.

Nykyisin työntekijä on oikeutettu täyteen palkkaan kymmeneltä ensimmäiseltä sairauspäivältä. Kaavailtu muutos ei koske sairaan lapsen hoitoa.

Hallitus ilmoitti, että loppiainen ja helatorstai muutetaan palkattomiksi vapaapäiviksi. Käytännössä muutos pidentää vuosityöaikaa.

Päätöksillä on tavalliselle suomalaiselle selvät hinnat. Hallituksen ehdotus muuttaa helatorstai ja loppiainen palkattomiksi lomapäiviksi maksaa HS:n laskurin mukaan 130 euroa. Ensimmäisen sairauspäivän palkattomuus maksaa yhden päivän vuodessa sairastavalle 103 euroa. Laskelman pohjana on mediaanipalkka eli keskimmäinen kuukausiansio. Se oli vuonna 2014 Tilastokeskuksen mukaan 3 135 euroa.

Työmarkkinoilla ihmeteltiin tiistaina, mitä hallituksen arkipyhiä koskeva päätös tarkoittaa.

"Tarkoittaako tämä, että tehtaat laitetaan kiinni loppiaisena ja helatorstaina, kun ei saada palkkaa", kysyy Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala.

Paperitehtaan alasajo kestää kaksi päivää.

Uutta hallituksen päätöksessä oli etenkin se, että hallitus aikoo rajata lailla, mitä palkansaajat ja työnantajat voivat keskenään sopia työehtosopimuksissa.

Nykyisin laissa määritellään työntekijän eduksi minimiehtoja, mutta työehtosopimuksissa on voitu vapaasti sopia lakia paremmista ehdoista. Nykyisten työehtosopimusten päätymisen jälkeen tämä ei enää kävisi: toisin kuin nyt, lakia paremmista ehdoista ei enää voitaisi sopia.

Esityksissä tultiin myös työntekijöitä vastaan. Irtisanomisiin liittyvään muutosturvaan on tulossa oikeus työllistämistä edistävään valmennukseen. Se vastaa vähintään yrityksen keskimääräisen kuukausipalkan hintaa.

Työterveyshuolto jatkuisi kuusi kuukautta työsopimuksen päättymisen jälkeen. Uusi sääntö koskisi vain yrityksiä, joissa on yli 20 työntekijää.

Nuorten naisten työllistämiseksi työnantajalle annetaan 2 500 euron kertakorvaus tasaamaan perhevapaista koituvia menetyksiä. Korvauksen saannin ehto on, että työntekijä palaa samalle työnantajalle.

Hallitus aikoo alentaa yksityisen työnantajan sosiaaliturvamaksua 1,72 prosentilla. Se keventäisi yksikkötyökustannuksia enemmän kuin mikään muu hallituksen tiistaina julkaisema keino.

Uudet työelämän säännöt siirretään työehtosopimuksiin sitä mukaa kuin nykyiset työehtosopimukset umpeutuvat syksyllä 2016 ja alkuvuodesta 2017.

Hallituksen tavoite on parantaa toimilla kustannuskilpailukykyä viidellä prosentilla.

Sama päämäärä oli yhteiskuntasopimuksella, joka kaatui elokuussa. Siinä toimista olisi neuvoteltu työmarkkinajärjestöjen kanssa. Yritys kaatui SAK:n liittojen vastustukseen.

"Pohjimmiltaan on kyse työpaikkojen lisäämisestä ja siten suomalaisen hyvinvointiyhteiskuntamme säilyttämisestä, jopa pelastamisesta. Tämä on työssäkäyvien osuus Suomen nostamiseksi takaisin raiteilleen", pääministeri Sipilä sanoi.

Hallituksen mukaan esitykset eivät ole ristiriidassa perustuslain tai Suomen EU- tai ILO-jäsenyyteen liittyvien velvoitteiden kanssa. Suurin palkansaajakeskusjärjestön SAK:n mielestä päätös on perustuslain vastainen.

Hallitus tuo nyt päätetyt toimet eduskuntaan valtioneuvoston tiedonantona syyskuun loppuun mennessä. Tavoitteena on, että lakimuutokset on tehty viimeistään kesäkuussa 2016.

 

HS kokoaa talouspoliittiset kirjoituksensa Talouspäätösten syksy -erikoissivustolle osoitteeseen HS.fi/syksy
Testaa, miten hallituksen leikkaukset vaikuttavat palkkaasi osoitteessa HS.fi

Videokommentti: Paketti luo jäätävän ilmapiirin hallituksen ja ay-liikkeen välille
Videokommentti: Paketti luo jäätävän ilmapiirin hallituksen ja ay-liikkeen välille
Työmarkkinoihin, politiikkaan ja talouteen perehtynyt Helsingin Sanomien toimittaja Teemu Luukka pitää hallituksen tiistaina 8. syyskuuta ilmoittamaa pakettia työelämän sääntöjen muuttamiseksi erittäin kovana. Hänen mukaansa päätökset suututtavat ay-väkeä, ovat mannaa työnantajille ja ennakoivat kylmää talvea hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen suhteisiin. Toimittaja: Pekka Mykkänen, kuvaus ja leikkaus: Janne Järvinen.
Tiedotustilaisuus kokonaisuudessaan: Näillä keinoilla hallitus aikoo parantaa kilpailukykyä
Tiedotustilaisuus kokonaisuudessaan: Näillä keinoilla hallitus aikoo parantaa kilpailukykyä
Hallitus esitteli tiistaina 8. syyskuuta liudan kovia keinoja, joilla yritetään parantaa kilpailukykyä. Hallituksen paketti tehtiin, koska yhteiskuntasopimusta työmarkkinajärjestöjen kanssa ei syntynyt.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat