Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Reserviläiskirje laukaisi eroryöpyn reservistä

Täydennyspalvelukseen haluavien määrä on kasvanut rajusti tänä vuonna

Kotimaa
 

Armeijan reservistä pois haluavien määrä on kasvanut ennätyslukemiin. Tänä vuonna täydennyspalvelukseen on hakenut jo yli 800 asevelvollista.

Luku on lähes kolme kertaa suurempi kuin viimevuotinen ennätyslukema ja peräti yksitoista kertaa suurempi kuin toissa vuonna. Vertailun vuoksi vuonna 2006 täydennyspalveluksen suoritti vain 48 reserviin kuulunutta.

Artikkeliin liittyvät

"Täydennyspalvelukseen hakeneiden lukumäärä nousee varmaan lähemmäs tuhatta vuoden loppuun mennessä", arvioi Siviilipalveluskeskuksen johtaja Mikko Reijonen.

"Kyllä se selkeästi on reserviläiskirje, joka siinä näkyy. Reserviläiskirje on aktivoinut, oli syy sitten mikä tahansa."

Reserviläiskirje lähetettiin toukokuussa noin 900 000 reserviläiselle. Puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindberg kertoi perjantaina Kokonaisturvallisuusmessuilla Tampereella, että vain runsaat 70 reserviläistä ilmoitti kirjeen saatuaan, että haluaa pois sodan ajan tehtävästään.

Täydennyspalvelukseen hakeutumisen huippu oli touko–kesäkuussa, kun hakemuksen teki noin 400 reserviläistä.

"Nyt on tahti hidastunut selkeästi", Reijonen sanoo.

Täydennyspalvelukseen haluavien määrän kasvussa heijastunee myös kertausharjoitusten määrän selvä lisääntyminen tänä vuonna sekä Venäjän viime vuonna tekemä Krimin valtaus ja Ukrainan sota.

Varusmiespalveluksen käynyt reserviläinen poistetaan reservistä, kun hän on suorittanut Siviilipalveluskeskuksessa täydennyspalveluksen. Sen jälkeen häntä ei kutsuta enää armeijan palvelukseen rauhan eikä sodan aikana.

Täydennyspalveluksen pituus on viisi vuorokautta. Laki mahdollistaisi kuitenkin jopa 40 päivää kestävän täydennyspalveluksen.

Mikko Reijonen, miten Siviilipalveluskeskuksen voimavarat riittävät tavallista isomman tulijamäärän kouluttamiseen?

"Punnerrellaan. Olemme miettineet erityyppisiä juttuja. Olemme miettineet maantieteellisestikin eri vaihtoehtoja, että koulutusta voisi järjestää myös muualla."

Reijosen mukaan täydennyspalvelukseen tulijat ovat hyvin kirjavaa väkeä. Ikähaarukka vaihtelee juuri varusmiespalveluksensa suorittaneista 50-vuotiaisiin.

Tänä vuonna on tullut jopa parikymmentä hakemusta yli 50-vuotiailta, mutta heidät on hylätty yli-ikäisinä.

Täydennyspalvelukseen hakeudutaan täyttämällä siviilipalvelushakemus ja lähettämällä se Puolustusvoimien aluetoimistoon tai Siviilipalveluskeskukseen. Siviilipalveluskeskus kutsuu sen jälkeen täydennyspalvelukseen 12 kuukauden kuluessa.

Siviilipalveluskeskus saa vuosittain siviilipalvelushakemuksia noin 2 200 kappaletta. Reijosen mukaan hakijoita on ollut tänä vuonna keskimääräistä vähemmän. Hän kuitenkin uskoo, että kun kutsunnat alkavat syksyllä, niin hakemusten määrä nousee lähelle viime vuotta, jolloin hakemuksia oli 2 197.

Syynä siviilipalvelukseen hakeutumiseen on 60 prosentilla ensisijaisesti jokin käytännöllinen syy. Loput 40 prosenttia ilmoittaa vakaumuksellisen syyn.

Esa Syväkuru HS
Reserviläisiä Wihuri 15-harjoituksessa kesäkuussa Nurmeksessa.
Reserviläisiä Wihuri 15-harjoituksessa kesäkuussa Nurmeksessa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat