Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pienikin kuhmu humalassa ennustaa lyhyttä elinikää

Kolhun pitäisi olla ihmiselle vakava varoitus, sanoo tutkija

Kotimaa
 

Harmittomaltakin tuntuva kolhu päähän humalassa ennustaa 13 vuotta odotettua lyhyempää elinikää. Tuoreen oululaistutkimuksen mukaan riski kuolla alkoholista johtuviin syihin on humalassa lievästi päätään teloneilla seitsenkertainen.

"Humalassa pienenkin kuhmun päähän saavalla on iso riski saada uusi, vakavampi aivovamma, joka voi johtaa kuolemaan", sanoo neurologian erikoislääkäri Jussi Puljula, yksi tutkijoista.

Tutkimuksessa seurattiin kaikkia vuonna 1999 Oulun yliopistosairaalan päivystyksessä käyneitä päänsä loukanneita 15 vuotta. Humalassa kaatuneita oli tutkimusjoukosta 36 prosenttia.

"Aiemmin luultiin, että vain aivovamman saaneiden elinikä on odotettua lyhyempi. Tämä tutkimus osoittaa, että myös päänsä lievästi loukanneet ja ilman aivovammaa selvinneet menehtyvät muita aiemmin", Puljula kertoo.

Ennenaikaiset kuolemat koskivat nimenomaan humalassa päänsä loukanneita. Heistä 26 prosenttia oli 15 vuoden kuluttua kuollut, kun kontrolliryhmässä kuolleisuus oli 16 prosenttia.

Eniten he kuolivat uusiin humalassa saatuihin päävammoihin. Lisäksi kuolemia aiheuttivat alkoholiin liittyvät sydän- ja maksasairaudet.

Ennenaikaisen kuoleman riski oli erityisesti miehillä sitä suurempi, mitä nuorempana lieväkin päävamma oli humalassa saatu.

"Potilaan ennenaikaista kuolemaa ennusti eniten kolme seikkaa: humalatila, miessukupuoli ja nuori ikä", Puljula sanoo.

Nuorimmat päänsä humalassa loukanneet olivat aineistossa noin 15-vuotiaita. Kaikista tutkimusvuoden aikana päänsä loukanneista 66 prosenttia oli miehiä.

Pienenkin humalassa saadun päävamman pitäisi Puljulan mielestä toimia varoitussignaalina ihmiselle itselleen ja hoitohenkilökunnalle.

"Se on merkki siitä, ettei alkoholin käyttö pysy enää kontrollissa. Mitä syvemmäksi humalatila menee, sitä herkemmin ihminen loukkaa päätään", Puljula kertoo.

Tutkijat ehdottavat, että kaikkien päätään loukanneiden potilaiden alkoholinkäyttö kartoitetaan ja tarvittaessa siihen tarjotaan hoitoa. Potilaalle pitäisi tiedottaa riskiryhmään kuulumisesta ilman holhoavaa asennetta.

Ongelmana on löytää potilaalle aikaa ruuhkaisissa päivystyspisteissä ilta- ja yöaikaan, jolloin suurin osa pään loukkaamisista humalassa tapahtuu.

"Osa sairaanhoitajista pitäisi kouluttaa tätä varten ja päivystyspisteissä nimetä henkilö, joka vastaa asiasta. Lisäksi tulisi huolehtia riittävästä sairaanhoitajaresurssista asiaa varten", Puljula perää.

Puljulan mukaan ongelma on suurempi kuin tiedetään.

"Päivystyksissä se näkyy päivittäin, eivätkä läheskään kaikki tapaukset tietenkään edes hakeudu lääkäriin."

Oululaistutkimuksen tulokset julkaistiin kansainvälisen kirurgian alan lehden Annals of Surgeryn verkkosivuilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat