Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maahanmuutosta tulee budjettiin suurlasku

VM on synkistänyt työttömyysarviota

Kotimaa
 
Markku Ulander Lehtikuva
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok), pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja ulkoministeri Timo Soini (ps) pitivät keskiviikkona Kesärannassa tiedotustilaisuuden budjettineuvotteluista.
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok), pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja ulkoministeri Timo Soini (ps) pitivät keskiviikkona Kesärannassa tiedotustilaisuuden budjettineuvotteluista. Kuva: Markku Ulander Lehtikuva

Hallitus aloitti keskiviikkona ensi vuoden budjettiesityksen käsittelyn synkkenevissä taloustunnelmissa. Turvapaikanhakijoiden määrä on yllättänyt myös budjetintekijät, ja työttömyys pahenee yhä jyrkästi.

Maahanmuutosta on tulossa Suomeen lähivuosina satojen miljoonien eurojen lisälasku. Kotouttamisrahoja tarvitaan jo ensi vuonna selvästi enemmän kuin valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) elokuun budjettiesityksessä arvioitiin.

Fakta

Hallituksen budjettiriihi jatkuu tänään

 Valtion ensi vuoden talousarvioesitystä ja julkisen talouden suunnitelmaa sekä vuoden 2015 kolmatta lisätalousarviota koskevat hallituksen neuvottelut jatkuvat torstaina pääministerin virka-asunnossa Kesärannassa. Hallitus pohtii myös sote-uudistusta.

 Hallitus tiedottaa päätöksistä torstaina.

 Eduskunta aloittaa budjettiesityksen käsittelyn syyskuun lopussa ja hyväksyy esityksen ennen joulua.

HS:n tietojen mukaan oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) esittäisi budjettiriihessä, että kotouttamiseen varattaisiin jo ensi vuonna lisää rahaa runsaat 300 miljoonaa euroa.

Stubbin pohjaesityksessä kotoutukseen on varattu 105 miljoonaa euroa. Laskelma perustui oletukseen, että turvapaikanhakijoita tulisi tänä vuonna 2 750. Nyt puhutaan jopa 30 000 turvapaikanhakijasta.

Ensi vuonna turvapaikkaa hakevien määrä on HS:n tietojen mukaan arvioitu kasvavan jopa 50 000:een.

Vaalikauden lopulle työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) on esittänyt kotoutusrahaa jo 600 miljoonaa euroa vuodessa. Rahalla valtio korvaa kunnille turvapaikanhakijoiden ylläpidon.

Sisäministeriökin tarvitsee budjetissa tuntuvasti lisää rahaa turvapaikanhakijoiden käsittelyyn.

Myös työllistämisrahoissa arviot ovat pettäneet heikkenevässä taloustilanteessa nopeasti. Lindström esittääkin HS:n tietojen mukaan budjettiin 300 miljoonan euron lisäystä.

Laskelma perustuu arvioon, että joka neljäs työtön otetaan niin sanottujen työllistämistoimien piiriin.

Valtiovarainministeriö (VM) on HS:n tietojen mukaan synkistänyt myös työttömyysarviotaan. Hallitus arvioi työttömyyden kasvavan tänä vuonna 9,6 prosenttiin, kun kesäkuun ennuste oli 9,3 prosenttia. Ensi vuoden työttömyysasteen VM ennakoi olevan 9,4 prosenttia.

Hallitus odottaa kuitenkin talouden kääntyvän ensi vuonna selvästi kasvuun. Ensi vuoden talouskasvuksi VM arvioi vielä julkistamattomassa ennusteessaan 1,3 prosenttia. Kesäkuussa arvio oli 1,4 prosenttia. Tänä vuonna talous supistuu kuitenkin 0,2 prosenttia.

Hallituksen suuri huoli on jälleen se, että budjetin alijäämä on rikkomassa EU:n rajat myös ensi vuonna ja kasvaa selvästi yli kolmeen prosenttiin bruttokansantuotteesta.

Eläkeläisiä raivostuttaneeseen eläkkeensaajan asumistuen lakkauttamiseen on tulossa huojennus, HS:lle vahvistetaan.

Hallitusohjelmassa kerrottiin keväällä, että eläkkeensaajien asumistuki lakkautetaan ja muutetaan yleiseksi asumistueksi.

Kansaneläkelaitoksen eli Kelan arvioiden mukaan muutos merkitsisi ainakin 40 000 eläkeläisen tuloihin jopa yli sadan euron vähenemistä kuukaudessa. Kymmenilletuhansille tulisi 50–100 euron supistus.

HS:n tietojen mukaan vahva vaihtoehto on, että laki tulisi voimaan suunnitellusti vuoden alussa mutta uuteen järjestelmään olisi runsaasti siirtymäaikaa. Kelan pitäisi tehdä päätös asumistuesta tiettyyn aikaan mennessä eli esimerkiksi myöhemmin ensi vuonna.

Asumistukipäätöksen saaneille annettaisiin vielä aikaa siihen, kun muutos lopulta tulee voimaan.

Siirtymäajan lisäksi budjettiriihessä harkitaan asumistukijärjestelmän muutoksesta eläkeläisille aiheutuvien mahdollisten lisäkulujen kohtuullistamista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat