Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turku pohtii siirtymistä pormestarijohtoon

Poliittista päätöksentekoa on pidetty tehottomana

Kotimaa
 

Turusta voi tulla Suomen kolmas pormestarikaupunki Tampereen ja Pirkkalan rinnalle.

Turun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Olli A. Manni (kok) on käynnistämässä selvitystyön, jonka pohjalta tehdään ehdotus kaupungin uudesta hallintomallista.

Fakta

Pormestari

 Pormestari on kunnan luottamushenkilö, kun taas kunnanjohtaja on virkasuhteessa kuntaan.

 Pormestari toimii myös kunnanhallituksen puheenjohtajana.

 Pormestari valitaan tehtäväänsä enintään valtuuston toimikaudeksi. Valtuusto voi erottaa hänet, jos hän ei nauti luottamusta.

Nykyisen kaupunginjohtajavetoisen mallin suurin ongelma on Mannin mukaan se, että poliittinen päätöksenteko on tehotonta.

Käytännössä valtaa halutaan siirtää virkamiesjohdolta luottamushenkilöille. Kuntalain mukaan pormestari on luottamushenkilö toisin kuin kaupunginjohtaja, joka on virkamies.

"Kaupungin poliittinen johto ei ole ollut tarpeeksi vahva johtamaan tätä apparaattia. Nykyisen hallintomallin toinen kriittinen kohta on virkamieskunta, jossa asiat eivät aina etene. Siellä tahtoo olla vähän italialaista meininkiä", Manni arvioi.

Uutta hallintomallia kehittävä toimikunta etsii toimivia esimerkkejä syksyn aikana.

"Katsomme kotimaasta ja maailmalta, millaisia pormestarimalleja on käytössä. Pohdimme samalla, mikä nykyisessä mallissa toimii ja mikä ei", Manni sanoo.

Muissa Pohjoismaissa kuntien johdossa on yleensä luottamushenkilö. Manni painottaa, että nykyinen kaupunginjohtajamalli voi kuitenkin pysyä muuttumattomana.

"Totta kai on selvää, että mahdollinen pormestari tarvitsee virkamiesjohtajan tuekseen. Pormestarille olisi mahdoton tehtävä käydä ensin poliittiset keskustelut ja sen jälkeen astua orkesterin johtoon vastaamaan operatiivisesta puolesta", Manni sanoo.

Pormestari voidaan valita valtuuston päätöksellä tai vastaisuudessa ehkä myös suoralla kansanvaalilla. Manni ei usko, että Turussa lähdetään jälkimmäiseen.

"Valtuustoryhmissä ei ole ollut kannatusta suoralle kansanvaalille, sillä se vaatisi liian suuren muutoksen järjestelmään", Manni kertoo.

Toni Lehtinen HS
Turku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat