Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiusatut evakot ovat pysyneet vaiti – menetetyistä maista maksetut korvaukset herättivät kateutta

Menetetyistä maista maksetut korvaukset herättivät kantaväestössä kateutta

Kotimaa
 
Juha Sinisalo
Siirtokarjalainen Vilma Vepsä esittelee 1890-luvulla maalattua taulua kotitalostaan Vepsässä.
Siirtokarjalainen Vilma Vepsä esittelee 1890-luvulla maalattua taulua kotitalostaan Vepsässä. Kuva: Juha Sinisalo

Onpa hämmästyttävän tarkka muisti. 85-vuotias Vilma Vepsä kuvailee yli 70 vuotta vanhoja tapahtumia kuin ne olisivat tapahtuneet eilen. Hän muistaa esimerkiksi Karjalan Jääsken kunnassa sijaitsevan lapsuudenkotinsa kaikkien lehmien ja karitsojen nimet.

Yhtä tapahtumaa Vepsä ei silti muista kuin utuisesti: viisi vuorokautta kestänyttä evakkomatkaa, jonka kymmenvuotias Vilma teki äitinsä ja sisarustensa kanssa talvella 1940.

"Junan mullivaunu oli täynnä meitä lapsia ja vanhempia ihmisiä. Hajun muistan, sillä vaunussa oli yksi ämpäri tarpeita varten. Valtaosa lapsista pissasi ja kakkasi matkan aikana talvivaatteisiinsa. Ulos ei saanut mennä pysähdyksien aikana. Kaksi äitiä yritti. Vihollisen hävittäjän konekivääri tappoi heidät."

Vepsän tie vei evakkoon Kihniöön Pirkanmaalle. Perhe joutui maatilalle, jonka emäntä suhtautui karjalaisiin vihamielisesti. Siellä vastaanotto oli kaikkea muuta kuin ystävällinen.

"Olin iloinen, että pääsin mullivaunun jälkeen puhtaaseen sänkyyn, mutta ihmettelin, miksi äiti itki toisessa pedissä", Vepsä kertoo.

Kantaväestön reaktiot olivat yllätys monelle sotaa paenneelle karjalaiselle.

Tutkija Heli Kananen on selvittänyt kantaväestön asenteita varsinkin ortodoksikarjalaisia mutta myös luterilaisia karjalaisia kohtaan. Karjalaisia pidettiin yleisesti alempiarvoisina kuin muita suomalaisia.

"Suomessa oli hyvin yhtenäinen arvonormijärjestelmä, johon kuului muun muassa omillaan pärjäämisen normi. Näin ollen yhteiskunnan tai muiden tukeen turvaavia katsottiin pahalla. Moni ei uskonut, että karjalaisilta olisi edes jäänyt mitään omaisuutta menetetyille alueille", Kananen kertoo.

Tutkija näkee evakkoihin suhtautumisessa yhtäläisyyksiä nykyiseen pakolaistilanteeseen, vaikka tilanne on toki varsin erilainen.

"Meidän on edelleen vaikea ymmärtää sitä, minkälaisista olosuhteista ihmiset joutuvat lähtemään sotaa pakoon. Omat vaikeasti käsiteltävät tunteet ja tietämättömyys projisoidaan tulijoihin. Tulija on ahne: hän haluaa viedä rahat, työt ja naiset."

Karjalan liiton toiminnanjohtaja Satu Hallenberg kertoo, että suhtautumiseen vaikutti ennen kaikkea siirtomaiden luovutustapa. Karjalaiset saivat jatkosodan jälkeen uusia maita valtiolta, kunnilta ja yksityisiltäkin.

"Luovutukset aiheuttivat tietysti jonkin verran pahaa verta, vaikka maanomistajat saivat maistaan korvauksen", Hallenberg sanoo.

Siirtokarjalaiset ovat kertoneet Kanaselle niin ryssittelystä kuin vakavammistakin tapahtumista, kuten talouseläimien tappamisesta.

Vilma Vepsä kohtasi kielteisiä asenteita sekä koulussa että kylällä. Esimerkiksi kansakoulun opettaja suhtautui karjalaisiin kylmäkiskoisen tylysti. Pienet asiat jäivät kirkkaina mieleen.

"Isä oli teettänyt minulle uudet saappaat vasikannahkasta. Koulutiellä pojat pysäyttivät minut ja heittivät toisen saappaan pusikkoon. Muistan, kuinka he nauroivat rikkinäiselle sukalleni", Vepsä kertoo.

Karjalaisten kohtaamasta vihamielisyydestä on vaiettu vuosikymmeniä. Tutkija Kanasen mukaan kohtelu ei sopinut kansakunnan yhtenäisyyttä korostavaan viralliseen selviytymistarinaan.

"Karjalaiset eivät myöskään halunneet leimautua tyhjän valittajiksi eivätkä uhriutua, sillä se olisi heikentänyt heidän asemaansa sodanjälkeisessä Suomessa. Parempi oli siis vaieta", Kananen sanoo.

Koko kantaväestö ei tietenkään suhtautunut siirtoväkeen negatiivisesti. Vepsän perhe siirtyi keväällä 1940 Ulvilaan Satakuntaan. Perhe sopeutui Sippolan tilalle niin hyvin, että kun Vepsät palasivat Karjalaan syksyllä 1941, tilan väki ilmoitti, että heidän ovensa ovat aina auki.

Vepsät joutuivat palaamaan Ulvilaan kesällä 1944. Yhteys isäntäväkeen säilyi senkin jälkeen kun Vepsät saivat oman tilansa kolme vuotta myöhemmin.

"Olen leiponut karjalanpiirakoita lukemattomille syntymäpäiväjuhlille – ja hautajaisiin", Vilma Vepsä kertoo.

Hän on seurannut käynnissä olevaa pakolaiskriisiä epäuskoisena: miksi tänne tuleviin suhtaudutaan niin tylysti?

"Meillä oli siinä mielessä helpompaa, että olimme samaa kansaa. Jos minä olisin nuorempi, tarjoaisin maahantulijoille kodistani majoitusta."

Vepsän perhe jouluna 1935. Vilma Vepsä seisoo etualalla.
Vepsän perhe jouluna 1935. Vilma Vepsä seisoo etualalla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat