Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin Sipilän hallitus muuttaa työehtojasi

HS etsi vastaukset siihen, mitä päätökset tekevät lomille, palkoille ja lisille

Kotimaa
 
Tiedotustilaisuus kokonaisuudessaan: Näillä keinoilla hallitus aikoo parantaa kilpailukykyä
Tiedotustilaisuus kokonaisuudessaan: Näillä keinoilla hallitus aikoo parantaa kilpailukykyä
Hallitus esitteli tiistaina 8. syyskuuta liudan kovia keinoja, joilla yritetään parantaa kilpailukykyä. Hallituksen paketti tehtiin, koska yhteiskuntasopimusta työmarkkinajärjestöjen kanssa ei syntynyt.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus julkaisi tiistaina työelämän paketin, jonka esitykset muuttaisivat toteutuessaan merkittävästi jokseenkin jokaisen palkansaajan työehtoja.

Poikkeuksellista esityksissä on se, että hallitus aikoo rajata lailla, mitä palkansaajat ja työnantajat voivat sopia keskenään työehtosopimuksissa. Nykyisin laissa määritellään työntekijän eduksi minimiehtoja, mutta työehtosopimuksissa on voitu vapaasti sopia lakia paremmista ehdoista.

Hallitus päätti, että vuosilomat vähenevät 38 työpäivästä 30 päivään. Tämä koskee eniten julkista sektoria, jossa 15 vuoden työuran jälkeen voi ansaita vuodessa 38 lomapäivää eli 7 viikkoa ja 3 päivää. Nyt näiden työntekijöiden lomista lähtee viikko ja 3 päivää. Vastaava leikkaus tehdään yksityisellä puolella, jos lomia nykyisin kertyy yli 30 työpäivää.

Ylityökorvauksien prosentit puolitetaan, ja sunnuntaikorvaukset muuttuvat sadasta prosentista 75 prosenttiin.

Ensimmäisestä sairauspäivästä ei maksettaisi enää palkkaa. Seuraavista 2–9 päivästä korvaus olisi jatkossa 80 prosenttia. Nykyisin työntekijä on oikeutettu täyteen palkkaan kymmeneltä ensimmäiseltä sairauspäivältä.

Muutos ei koske sairaan lapsen hoitoa.

Keitä hallituksen esitykset koskisivat?
Jokseenkin kaikkia työntekijöitä, joiden sopimuksista päätetään liittojen välisissä työehtosopimuksissa.

Yksityisten yritysten korkeinta johtoa pakottavat säännöt eivät koske, koska heidän ehdoistaan sovitaan työ- tai johtajasopimuksissa.

Hallitus ei voi määrätä, mitä yksityinen työntekijä ja työnantaja päättävät keskenään työsopimuksissa. Jos lomasta, ylityökorvauksista tai sairausajan korvauksista on sovittu työsopimuksessa, sopimusta voidaan heikentää vain, jos työntekijä siihen itse ryhtyy.

Kenen edut heikkenevät eniten?
Sellaisen työntekijän, jolla on pitkät lomat ja joka tekee paljon sunnuntaivuoroja sekä ylitöitä. Tällaisia työntekijöitä on etenkin julkisella terveydenhuoltoalalla.

Heikkenevätkö palkat?
Varsinaisiin peruspalkkoihin ei aiota puuttua. SAK:n alustavien laskelmien mukaan ylityö- ja muut leikkaukset vaikuttavat niin, että keskimäärin palkansaajien ansiot heikkenevät kolmisen prosenttia, jos seuraavissa palkkaneuvotteluissa palkat eivät nouse. Eri aloissa ja työntekijöillä vaikutus vaihtelee paljon sen mukaan, kuinka suuri osa ansioista kertyy ylitöistä ja sunnuntaivuoroista.

Miksi hallitus teki päätökset?
Suomen kilpailukyky ja tuottavuus ovat romahtaneet 2000-luvulla merkittävästi. Hallituksen tavoite on, että kilpailukyky paranee noin 15 prosenttia suhteessa Saksaan ja Ruotsiin. Tästä tiistaina päätetyn paketin osuus on viisi prosenttia ja palkkaratkaisujen viisi prosenttia.

Yrityksille jää vastuu lopuista viidestä prosentista. Nyt päätetty paketti alentaa yksityisen sektorin yksikkötyökustannuksia 5,02 prosenttia. Hallitus uskoo, että vienti lähtee näin nousuun ja Suomeen syntyy lisää työpaikkoja. Samalla verotulot kasvavat ja valtion talous kohenee.

Hallituksen päätöksistä eniten yksikkötyökustannuksia laskee yksityisen työnantajan sosiaaliturvamaksun alennus 1,72 prosentilla 0,36 prosenttiin. Se maksaa valtiolle 847 miljoonaa euroa. Mistä valtio kerää rahat?
Päätökset laskevat julkisen sektorin menoja. Rahoitukseen käytetään tätä säästöä. Aluksi hallitus ottaa velkaa, koska säästö ei kerry heti. Maksajina ovat siis julkisen sektorin työntekijät.

Hallitus sanoi, että loppiainen ja helatorstai muuttuvat "palkattomiksi vapaapäiviksi". Mitä tämä tarkoittaa?
Se tarkoittaa, että vuosittainen työaika pitenee kahdella päivällä, jos loppiainen ja helatorstai eivät osu viikonloppuun.

Työntekijä voi pitää nämä arkipyhät vapaana, mutta silloin hänen täytyy työskennellä vastaavat tunnit joskus muulloin. Tässä on vielä useita avoimia kohtia, jotka tarkentuvat lainvalmistelussa.

Hallituksen päämäärä on lisätä työn määrää.

Leikataanko myös niiden lomia, joilla on pitkät tai erikoiset lomat työn luonteen takia, kuten opettajilla?
Muutos tehdään vuosilomalakiin, joka ei koske opettajia, eli heidän lomansa eivät muutu. Lomaesitys ei muuta sovittuja työvuorojärjestelmiä, joihin voi liittyä poikkeavia vapaapäiväjärjestelyjä. Yksityiskohdat tarkentuvat lainvalmistelussa.

Ensimmäisestä sairauspäivästä ei enää saisi palkkaa. Hallituksen mukaan seuraavista 2–9 omavastuupäivästä korvaus olisi jatkossa 80 prosenttia. Nykyisin omavastuupäiviä on kymmenen. Leikkaako hallitus myös korvauspäivien loppupäästä?
Ei näillä näkymin. Kymmenen päivää kertyy yhdeksästä omavastuupäivästä ja yhdestä palkattomasta sairauspäivästä.

Milloin hallituksen päätökset tulevat voimaan?
Lakien pitäisi olla valmiita kesäkuussa 2016. Muutokset eivät kuitenkaan tulisi voimaan vielä tuolloin, vaan sitten kun nykyiset työehtosopimukset päättyvät syksystä 2016 lähtien.

Onko varma, että esitykset toteutuvat?
Hallituksella on eduskunnassa riittävä enemmistö, jotta lait saadaan voimaan. Nyt alkaa lainvalmistelu, jolloin yksityiskohdat saattavat muuttua mutta tuskin peruspäätökset. Sopimusoikeuden rajaaminen saattaa törmätä perustuslakiin.

Kykeneekö ammattiyhdistysliike estämään lait?
Ei. Suomessa lait säätää vaaleilla valittu eduskunta, ei ammattiyhdistysliike. Ay-liike voi painostaa kohdistamattomilla poliittisilla lakoilla, joita voi järjestää myös silloin, kun työrauha on turvattu työehtosopimuksilla.

Jopa yleislakosta on puhuttu, mutta Suomen tilanne on niin heikko ja työttömyys kasvaa koko ajan, että ihmisten kynnys osallistua lakkoihin voi olla rajallinen. Lakot ovat kalliita.

Jos seuraavissa työehtoneuvotteluissa ei synny sopua, palkansaajat voivat laillisesti mennä lakkoon ennen kuin seuraava sopimus on solmittu.

On suorastaan ihme, jos lakkoasetta ei käytetä seuraavissa neuvotteluissa. Ay-puolen hoppua solmia sopimuksia rajaa vielä se, että vanhoja sopimuksia noudatetaan, kunnes seuraava sopimus solmitaan.

Pääsevätkö työmarkkinajärjestöt vaikuttamaan lakeihin?
Kansainvälisten sopimusten mukaan hallituksen on pakko kuulla palkansaajia ja työnantajia työelämään liittyvissä lakihankkeissa. Työnantajille ehdotukset käyvät paremmin kuin hyvin.

Myös palkansaajia kuullaan, mutta on eri asia, onko kuulemisella mitään vaikutusta.

Video tiivistää Suomen talouden ongelmat ja ratkaisukeinot kahteen minuuttiin
Video tiivistää Suomen talouden ongelmat ja ratkaisukeinot kahteen minuuttiin
Suomen talous on ongelmissa: tuottavuus on laskenut ja työn hinta noussut. Yrityksillä menee huonosti ja valtio velkaantuu. HS:n video esittelee kahdessa minuutissa talouskriisin syyt ja keinot ratkaisun löytämiseksi. Toimittajat: Teemu Luukka, Kirsi Alm-Siira Grafiikka: Boris Stefanov

Murentaako Sipilän hallitus kolmikantaisen päätöksenteon? Asiantuntijoiden keskusteluohjelma kokonaisuudessaan
Murentaako Sipilän hallitus kolmikantaisen päätöksenteon? Asiantuntijoiden keskusteluohjelma kokonaisuudessaan
Murentaako Sipilän hallitus kolmikantaisen päätöksenteon? Muun muassa sitä pohtivat HSTV:n lähetyksessä keskiviikkona Helsingin yliopiston taloustieteen professori Markus Jäntti ja Helsingin yliopiston taloustieteen professori Vesa Kanniainen sekä kansanedustajat Sanna Marin (sd) ja Elina Lepomäki (kok).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat