Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipilän hallitus pelaa valtavaa riskipeliä

Hallituksen päätös jyrätä kolmikanta kiristää ilmapiiriä sekä uhkaa vesittää nollakorotukset ja työrauhan. Jos työn hintaa onnistutaan laskemaan, se voisi kuitenkin olla tärkeä piristysruiske taloudelle. Pääministeri Juha Sipilä pelaa nyt upporikasta ja rutiköyhää.

Kotimaa
 
Sipilä puolusteli ärhäköitä leikkauksia
Sipilä puolusteli ärhäköitä leikkauksia
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) puolusteli keskiviikkona yön yli nukuttuaan rajuja leikkauksia, joilla Suomen kilpailukyky yritetään saada nousuun. Kesärannassa 9. syyskuuta medialle puhunut Sipilä toisti, että niin sanottu pakottava lainsäädäntö tulee ay-liikkeen viime hetken vastusteluista huolimatta. SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly olikin pettynyt. Toimittaja ja leikkaaja: Esa Juntunen HS, kuvaaja: Kimmo Räisänen.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus pelaa tällä hetkellä valtavaa riskipeliä.

Tiistain päätös kävellä työmarkkinajärjestöjen yli pakottavalla lainsäädännöllä on Suomen historiassa poikkeuksellinen toimi. Tulopolitiikkaa on ohjattu työnantajien, työntekijöiden ja hallituksen välisellä yhteisellä sopimisella 1940-luvulta lähtien.

On ymmärrettävää, että Sipilä haluaa tehdä kaikkensa viennin ja talouskasvun edistämiseksi. Suomen talous mataa seitsemättä vuotta. Pitkäaikaistyöttömyys nousee nykyvauhdilla pian pahemmaksi kuin kertaakaan historiassa.

Koska hallitus ei juuri voi tuottavuuteen vaikuttaa, ainoa nopea keino parantaa kustannuskilpailukykyä on työn hinnan leikkaaminen.

Näin Sipilä siis tekee. Vaikka väkisin, palkansaajapuolen vastustuksesta välittämättä.

Toimia voi pitää siinä mielessä perusteltuina, että suomalainen työmarkkinajärjestelmä näyttää osittain kyvyttömältä mukautumaan euron rajoitteisiin.

Hallituksen päätöksen riskit voivat kuitenkin olla kohtuuttoman suuria suhteessa mahdollisiin hyötyihin.

Vaikka työn hintaa saataisiin kevääseen 2017 mennessä laskettua viidellä prosentilla, se ei takaa mitään. Suomen vienti on riippuvaista maailman suhdanteista.

"Kustannuskilpailukyky ei ole merkityksetöntä, mutta vientimme on vahvasti sidoksissa valitettavan heikkoon kansainväliseen ympäristöön. Olemme aika pitkälle ajopuu", sanoo Aalto-yliopiston taloustieteen professori Sixten Korkman.

Jos Kiina yskäisee, maailmantalouden kasvuvauhti hiipuu tai euroalue ottaa takapakkia, voi kaivattu talouden piristysruiske jäädä saamatta.

Onnistuessaankin hallituksen suunnitelman hyödyt ovat siis epävarmoja. Mahdolliset haitat taas ovat varmempia ja erittäin suuria.

Kaikkien osapuolien nyt hyväksymä nollakorotusten linja on viennin edistämisessä keskeisessä asemassa. Maltillisilla palkkaratkaisuilla on tarkoitus parantaa kustannuskilpailukykyä viisi prosenttia pitkällä aikavälillä.

Edistystä on jo nähty. Parin viime vuoden aikana esimerkiksi Saksan teollisuuden yksikkötyökustannukset ovat nousseet suhteessa Suomeen 5–7 prosenttia.

Nyt positiivinen kehitys voi olla vaarassa. Kun työntekijöiltä leikataan etuja, liitot haluavat kompensaation suuremmilla palkankorotuksilla. Palkansaajien halu taipua nollakorotuksiin kansantalouden edun nimissä lienee nykyisessä ilmapiirissä lähes olematon.

Nykyiset työehtosopimukset päättyvät ensi vuoden syksystä alkaen. Jos hallituksen toimet pilaavat seuraavan neuvottelukierroksen, se olisi tappio, jonka rinnalla työn hinnan laskusta saatavat hyödyt kalpenevat.

Tämä lienee suurin riski pääministeri Sipilän uhkapelissä. Mutta ei suinkaan ainoa.

Suomen on hallituksen mielestä parannettava kustannuskilpailukykyään noin viisitoista prosenttia. Kilpailijamaiden etu on tarkoitus kuroa umpeen laskemalla työn hintaa, ylläpitämällä maltillisia palkkaratkaisuja ja parantamalla tuottavuutta.

Tuottavuuden lisäämisessä olennaista roolia näyttelee paikallinen työehdoista sopiminen. Yhteistoiminta-asiamies Harri Hietalan on määrä luovuttaa asiasta raportti lokakuun 15. päivänä.

Hallituksen päätöksestä suivaantuneet liitot suhtautuvat hankkeeseen kuitenkin nyt hyvin kylmäkiskoisesti.

Sami Kero / HS
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja ulkoministeri Timo Soini (ps) hallituksen infossa. Hallitus esitteli keskiviikkona liudan kovia keinoja, joilla yritetään parantaa kilpailukykyä.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja ulkoministeri Timo Soini (ps) hallituksen infossa. Hallitus esitteli keskiviikkona liudan kovia keinoja, joilla yritetään parantaa kilpailukykyä.

Moni asiantuntija arvioi, että paikallisen sopimisen edistämisellä olisi pitkällä aikavälillä merkittäviä positiivisia vaikutuksia Suomen talouteen. Hankkeen ajautuminen sivuraiteille olisi pääministeri Sipilälle suuri tappio.

Hallituksen päätös polkea kolmikantaa voi siis vaarantaa kaksi kolmesta kustannuskilpailukyvyn parantamiseen tähtäävästä toimesta sekä jarruttaa Suomen siirtymistä kohti joustavampaa työmarkkinajärjestelmää. Lisäksi se saattaa aiheuttaa lakkoaallon.

Palkansaajien keskusjärjestöissä ilmapiiri on vielä sovitteleva. SAK:n liitot käyvät kuitenkin kovilla kierroksilla. Akava kehotti keskiviikkona jäsenliittojaan nostamaan työtaisteluvalmiutta. Myös toimihenkilöiden STTK:n alainen poliisien ammattiliitto on jo väläyttänyt lakkoa.

Lakkoaalto vahingoittaisi Suomen taloutta lyhyellä ja ehkä pitkälläkin aikavälillä. Lakkoihin ei myöskään voisi puuttua, koska poliittisia lakkoja ei ole kielletty.

Vaikka palkansaajajärjestöt purisivat hammasta ja olisivat vuoden lakkoilematta, tilanne olisi silti kaukana ideaalista. Mitä lähemmäs työehtosopimusten päättymistä ja hallituksen pakottavaa lainsäädäntöä tullaan, sitä myrkyllisemmäksi ilmapiiri muuttuu.

Jos työmarkkinaosapuolet eivät syksyllä pääsisi uusiin sopimuksiin, kaikki lakot olisivat laillisia.

Lisäksi on mahdollista, että Sipilän ajama uudistus törmää perustuslain vastaisuuteen. Jos näin käy, hallitus olisi lyönyt pahan loven yhteiskunnalliseen luottamukseen saavuttamatta mitään välittömiä hyötyjä.

Oikeustieteen akatemiaprofessori ja yksi Suomen johtavista perustuslakiasiantuntijoista Kaarlo Tuori sanoo, että hallituksen uudistuksen kaatuminen on mahdollista.

"En voi ottaa ehdotonta kantaa, koska täsmälliset lakiehdotukset eivät ole pöydällä. Mutta kyllä tämä liippaa hyvin läheltä ammatillista järjestäytymisvapautta, joka on turvattu osana perustuslain turvaamaa yhdistymisvapautta. Se sisältää myös oikeuden työehtosopimuksiin."

Hän lisää, että järjestäytymisvapaus ja oikeus työehtosopimuksiin turvataan myös Kansainvälisen työjärjestön ILO:n sopimuksissa sekä Euroopan sosiaalisessa peruskirjassa.

Tuori oli kutsuttu asiaa koskevaan työ- ja elinkeinoministeriön keskustelutilaisuuteen, mutta ei kyennyt osallistumaan. Hänen käsityksensä mukaan paikalla oli ollut vain vähän asiantuntijoita.

"En tiedä millä perusteella hallitus puhuu siitä, että uudistuksen perustuslaillinen pohja on varmistettu."

Pääministeri Sipilä ajaa siis hanketta, joka tuo potentiaalisia hyötyjä ehkä vuosien päästä, mutta sisältää suuria vaaroja.

Pahimmillaan se voi johtaa lakkoaaltoon, paikallisen sopimisen edistämisen ja maltillisten palkkaratkaisujen vaikeutumiseen sekä perustuslailliseen kriisiin.

Video tiivistää Suomen talouden ongelmat ja ratkaisukeinot kahteen minuuttiin
Video tiivistää Suomen talouden ongelmat ja ratkaisukeinot kahteen minuuttiin
Suomen talous on ongelmissa: tuottavuus on laskenut ja työn hinta noussut. Yrityksillä menee huonosti ja valtio velkaantuu. HS:n video esittelee kahdessa minuutissa talouskriisin syyt ja keinot ratkaisun löytämiseksi. Toimittajat: Teemu Luukka, Kirsi Alm-Siira Grafiikka: Boris Stefanov

Sixten Korkman on seurannut työmarkkinapolitiikkaa pitkään läheltä. Hän tuntee järjestelmän jäykkyydet ja pitää työmarkkinoiden kyvyttömyyttä uudistua todellisena ongelmana.

Hallituksen aikeet ohittaa työehtosopimukset pakottavalla lainsäädännöllä ovat silti niin riskialttiita, että Korkman pelkää avointa konfliktia hallituksen ja järjestöjen välillä.

"Ymmärrän hallituksen logiikan. En ole kuitenkaan vakuuttunut, että tämä oli loppuun asti harkittu ja viisas askel."

Miksi Sipilä ottaa näin suuren riskin?

Yksi epätodennäköinen teoria on, että hallitus on valmis avoimeen konfliktiin murtaakseen kolmikannan ja ottaakseen ison niskalenkin ay-liikkeestä.

Jonkinlaista yhtymäkohtaa voi hakea vuodesta 1991. Entinen valtiovarainministeri Iiro Viinanen kertoo muistelmissaan katuvansa, että hallitus taipui tuolloin yleislakon uhan alla suunnitelmistaan leikata työn hintaa.

"Ehkä silloin olisi tarvittu maahan yleislakko osoittamaan kansalle, ammattiyhdistysliikkeelle ja miksei myös työnantajille, että nyt on tosi kyseessä. Millään taholla ei ilmeisesti ymmärretty, että kaikki on nyt loppu ja elämme yli varojemme ruokottomalla tavalla", Viinanen kirjoittaa.

Toinen näkökulma on, että hallitus on yhteiskuntasopimuksen kaaduttua tehnyt kovimman mahdollisen neuvotteluavauksen, josta se on valmis joustamaan. Itä-Suomen sosiologian professori Juho Saari rinnastaa nykytilanteen Rukan hankiin, joilla hiihdellyt pääministeri Matti Vanhanen (kesk) sai kevättalvella 2009 ajatuksen eläkeiän korottamisesta.

Lyhyen kädenväännön jälkeen hallitus perääntyi, mutta paine oli luotu. Noin viisi vuotta myöhemmin työmarkkinajärjestöt sopivat eläkeuudistuksesta.

Todennäköisimmin Sipilä yksinkertaisesti katsoi Suomen olevan niin huonossa kunnossa, että ainut keino edetä on selkeillä numeraalisilla päämäärillä, vaikka väkisin.

Hallituksen kokemus työmarkkinoista on kuitenkin niin pieni, ettei se välttämättä ymmärtänyt, miten isoista ja periaatteellisista asioista on kyse. Näin uskoo entinen pitkäaikainen demarivaikuttaja ja STTK:n pääsihteeri Leila Kostiainen.

"Nyt ei puhuta Rukan lumista ja eläkeiästä. Mahdollisuus sopia työehdoista on ammattiliittojen elinehto. Jos hallitus toteuttaa nämä toimenpiteet, järjestöjen on kerta kaikkiaan vastattava siihen. Muuta mahdollisuutta niillä ei ole."

Toinen pitkään työmarkkinoilla vaikuttanut taho arvioi, että hallituksessa ja työnantajapuolella ajatellaan nyt virheellisesti työntekijöiden olevan polvillaan.

"Jos ay-liike vetää kovat piippuun, hallituksen on annettava periksi ja peräännyttävä", entinen työmarkkinavaikuttaja sanoo.

Työmarkkinajärjestöjen poliittista valtaa voi syystäkin arvostella.

On perusteltua väittää, että demokraattisesti valituilla poliitikoilla pitäisi olla suurempi sananvalta niin monen suomalaisen elämään vaikuttavissa asioissa.

On myös perusteltua väittää, että työmarkkinajärjestelmä ei ole kyennyt uudistumaan. Osittain se johtuu osapuolten tulehtuneista väleistä, koska työehtosopimukset tarjoavat jo nyt paljon tilaa paikalliselle sopimiselle. Teknologiateollisuus on tästä erinomainen esimerkki.

Suomi on paikallisen työmarkkinakulttuurin takapajula suhteessa Ruotsiin ja Saksaan. Tästä kantavat syyllisyyttä sekä työntekijät että työnantajat.

Sipilä ei kuitenkaan tyytynyt pelkästään edistämään vahvasti paikallista sopimista, maltillisten palkkaratkaisujen jatkumista sekä työn hinnan alentamista. Hän päätti sukeltaa suoraan työmarkkinakentälle, heiluttamaan suomalaista työelämää puoli vuosisataa ohjanneen järjestelmän rakenteita. Keskiviikkona Sipilä vakuutti, ettei aio perääntyä. Hallitus näyttää nyt ryhtyvän tanssiin, jollaista Suomessa ei ole ennen kokeiltu.

"Leikkaukset lisäävät levottomuuden tunnetta"
"Leikkaukset lisäävät levottomuuden tunnetta"
Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola suomi Kesärannassa hallituksen leikkauslistan ajoitusta: ihmisiä on työttömänä ja pakolaiskriisi puhuttaa – ja samaan aikaan hallitus tarjoaa keppiä. Toimittaja ja leikkaaja: Esa Juntunen HS, kuvaus: Kimmo Räisänen.

Kadulta on lähes mahdoton löytää lakkohaluja
Kadulta on lähes mahdoton löytää lakkohaluja
Ammattiyhdistysjohtajien tyrmistys hallituksen kovista otteista ei näytä vielä lietsoneen lakkohaluja kadunmiesten keskuudessa. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen HS

Murentaako Sipilän hallitus kolmikantaisen päätöksenteon? Asiantuntijoiden keskusteluohjelma kokonaisuudessaan
Murentaako Sipilän hallitus kolmikantaisen päätöksenteon? Asiantuntijoiden keskusteluohjelma kokonaisuudessaan
Murentaako Sipilän hallitus kolmikantaisen päätöksenteon? Muun muassa sitä pohtivat HSTV:n lähetyksessä keskiviikkona Helsingin yliopiston taloustieteen professori Markus Jäntti ja Helsingin yliopiston taloustieteen professori Vesa Kanniainen sekä kansanedustajat Sanna Marin (sd) ja Elina Lepomäki (kok).
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat