Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sunnuntailisät tuntuvat palkassa

Kotimaa
 
Rio Gandara HS
Sairaanhoitajat Sini Puputti (vas.) ja Hanna Männynväli puhdistivat sydänlihassairautta sairastavan potilaan hengitysteitä ja hoitivat hänen suutaan sydänkirurgisella teho-osastolla Meilahden sairaalassa Helsingissä. Männynvälin mukaan hallituksen leikkausehdotukset koskevat useita työpaikan ammattiryhmiä ja ovat herättäneet närkästystä. "Ne ovat aiheuttaneet pettymystä. Itse osasin odottaa jotain kaameaa, mutta en mitään ihan tällaista."
Sairaanhoitajat Sini Puputti (vas.) ja Hanna Männynväli puhdistivat sydänlihassairautta sairastavan potilaan hengitysteitä ja hoitivat hänen suutaan sydänkirurgisella teho-osastolla Meilahden sairaalassa Helsingissä. Männynvälin mukaan hallituksen leikkausehdotukset koskevat useita työpaikan ammattiryhmiä ja ovat herättäneet närkästystä. "Ne ovat aiheuttaneet pettymystä. Itse osasin odottaa jotain kaameaa, mutta en mitään ihan tällaista." Kuva: Rio Gandara HS

Kohtuuttoman epäreilua. Näin tiivistää tuntemuksensa sydänkirurgisella teho-osastolla työskentelevä sairaanhoitaja Hanna Männynväli sen jälkeen, kun hallitus esitteli tiistaina suunnitelmansa työelämää koskevista leikkauksista.

Eniten Männynväliä koskisi sunnuntaityökorvausten pienentäminen, sillä hän on yleensä töissä joka kolmannen viikonlopun ja monet juhlapyhät.

Plussat ja miinukset työntekijälle

Männynvälin on vaikea nähdä plussia

+Suutarin lapsilla ei ole kenkiä, eli meillä ei ole kunnollista työterveyshuoltoa. Mutta monelle on varmasti merkittävä asia, että työterveyspalvelut jatkuisivat puoli vuotta irtisanomisajan jälkeen. Ehkä sieltä saa apukeinoja myös potkuista selviytymiseen.

+Työnantajalle maksettava korvaus työntekijän perhevapaasta voi edistää naisten työllistymistä. Muutenkin pitäisi kannustaa äitejä töihin ja isiä kotiin.

- Se, miten moneen kohtaan palkassa puututaan. Samat ihmiset, jotka tekevät sunnuntaitöitä, tekevät usein myös ylitöitä.

- Hallituksen suunnitelmat kurittavat erityisesti julkisen sektorin naisvaltaisia aloja, joiden on jo pitkään puhuttu olevan palkkakuopassa. Tässä mennään ajassa taaksepäin.

- Sopimuskulttuurin murskaaminen. Se on ollut yhteiskuntarauhan perusta, nyt suuntauksena on sanelupolitiikka.

Ylitöitä hän ei enää kahden pienen lapsen äitinä tee. Ylityöt ovat Männynvälin osastolla yleisiä, sillä erikoistumista vaativaan työhön ei voi ottaa ketä tahansa sijaista.

"Nämä korvaukset tuntuvat palkkapussissa. Varmasti moni pohtii, miksi enää uhraisi aikaa, jonka voisi viettää ystävien ja perheen kanssa, jos siitä ei saa kunnollista korvausta", hän sanoo.

Männynväli arvioi, että hänen ansiotasollaan uudistusten vaikutukset eivät olisi merkittäviä, mutta kohtalaisia.

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton (JHL) laskelmien mukaan Männynvälin palkka alenisi vuodessa lähes 1 300 euroa, jos hän tekee sen aikana 250 sunnuntaityötuntia ja on 10 päivää sairaslomalla kolmessa eri jaksossa. Hänen peruskuukausipalkkansa ilman lisiä on noin 2 400 euroa.

Männynvälin työpaikalle ei voi tulla sairaana töihin, sillä osastolla on elinsiirtopotilaita, joilla on heikko vastustuskyky.

"En toivoisi, että uudistus houkuttelisi tulemaan sairaana töihin. Soinihan on itse aiemmin epäillyt, että näin voi käydä."

Männynvälin lomaoikeus pidentyisi 30:sta 38 päivään vasta kolmen vuoden kuluttua. Hän pelkää, että loman lyhennys voisi vaikuttaa siihen, miten houkuttelevana työnantajana julkista sektoria pidetään alalla.

Männynvälin on vaikea nähdä, miten suunnitelluilla leikkauksilla parannetaan työllisyyttä ja Suomen kilpailukykyä.

"En ole talousoppinut, mutta yleensä pieni- ja keskituloisella pakollisten menojen yli jäävä raha menee kulutukseen. Nyt se on suoraan kulutuksesta pois", hän sanoo.

Itse hän uskoo selviytyvänsä vähemmälläkin, mutta joutuvansa säästämään joistakin palveluista. Hän pelkää, että pienempipalkkaiset voivat joutua säästämään esimerkiksi lasten harrastuksista.

Männynvälin mielestä perusperheelliset ihmiset kantavat valtion säästöistä suurimman taakan.

"Osallistun henkilökohtaisesti näihin talkoisiin melko suurella panoksella. Samalla leikataan myös lapsiltani, kun esimerkiksi päivähoidon ryhmäkokoja kasvatetaan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat