Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallituksen kärkihankkeiden rahoitus on umpisolmussa

Kansantalouden tilinpitokäytännöt sotkevat asioita, koska tilastokäsittely eroaa budjettikäsittelystä

Kotimaa
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen ja elinkeinoministeri Olli Rehn esittelivät 4. syyskuuta hallituksen kärkihankkeita osaamisen ja koulutuksen osalta.
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen ja elinkeinoministeri Olli Rehn esittelivät 4. syyskuuta hallituksen kärkihankkeita osaamisen ja koulutuksen osalta. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Juha Sipilän (kesk) hallitus pitää tänään torstaina tiedotustilaisuuden budjettiriihen päätteeksi. Yksi kiinnostavista kysymyksistä on se, miten ihmeessä hallitus aikoo rahoittaa niin sanotut kärkihankkeensa.

Hallitus on ajautunut kansantalouden tilinpitokäytäntöjen takia jonkinlaiseen umpisolmuun.

Keväällä hallitusneuvotteluiden jälkeen hallitus ilmoitti ohjaavansa 1,6 miljardia euroa erinäisiin kärkihankkeisiin, joiden pitäisi vauhdittaa talouskasvua. Hallitusohjelman mukaan kärkihankkeet rahoitetaan valtion "omaisuustuloilla".

Pääministeri Sipilä totesi puolestaan, että rahoitus hoituu, kun pannaan "valtion tase töihin".

Kryptisiä lausuntoja on tulkittu siten, että valtio kaavailee keräävänsä rahat kärkihankkeisiin osingoilla ja omistustensa myynneillä.

Euroopan unionin budjettikurisääntöjen mukaan jäsenmaan julkisen talouden – siis valtion ja kuntien – alijäämä suhteessa bruttokansantuotteeseen ei saa ylittää kolmen prosentin rajaa eikä bruttovelka saa ylittää 60 prosentin rajaa.

Suomi killuu aivan rajamailla.

Viime vuonna Suomessa rikkoutui alijäämäraja. Tänä vuonna velkasuhteessa ylitetään 60 prosentin raja.

Budjettiriihessä hallitus yrittää sopeuttaa julkista taloutta siihen malliin, että ensi vuonna päästäisiin rajojen alle.

Kärkihankkeissa hallitukselle onkin äärimmäisen tärkeää, että ne eivät kasvata Suomen alijäämää. Hankkeet eivät siis saa keikauttaa Suomea budjettikurirajojen väärälle puolelle.

Hallitus – samoin kuin valtiovarainministeriön virkamiehet – luuli, että asia on päivänselvä. Kärkihankkeet eivät ole pysyviä menolisäyksiä, vaan rahat käytetään kertaluonteisesti vuosina 2016–2018. Rahat kerättäisiin kertaluonteisista omaisuustuloista budjetin ulkopuolelta.

Vaikutus alijäämään olisi siis plus miinus nolla.

Kuvio ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen.

Vasta kesällä hallitukselle selvisi, että kansantalouden tilastokäsittely poikkeaa huomattavasti budjettikäsittelystä.

Kansantalouden tilinpidosta vastaa Suomessa Tilastokeskus, joka noudattaa tilastointitavassaan EU:n tilastoviranomaisen Eurostatin linjauksia. Säännöt ovat samat kaikissa EU-maissa.

Kansantalouden tilinpidossa kärkihankkeisiin käytettävät rahat kirjataan menoksi. Tulopuoli on sen sijaan mutkikkaampi.

Monessa valtionyhtiössä – kuten VR:ssä – on iso kassa, mutta sen hyödyntäminen ei ole yksinkertaista. Jos valtionyhtiö maksaa valtiolle normaalit osingot, jotka ovat järkevässä suhteessa sen tuloksentekokykyyn, ne kirjataan valtion tuloiksi.

Mutta jos valtio lypsää yhtiöstä ylimääräisen superosingon, se tulkitaan tilastoissa pääomanpalautukseksi ja kirjataan sarakkeeseen "rahoitustaloustoimi".

Myöskään valtion osakeomistusten myyntiä ei kirjata kansantalouden tilastossa tuloksi. Silloin osakkeiden muodossa oleva rahoitusomaisuus käytännössä vain muuttuu käteiseksi rahaksi.

Varsinaista tuloa ei siis synny.

Jos valtio saa osakemyynneillään ja ylimääräisillä osingoilla rahaa ja käyttää samaiset rahat kärkihankeinvestointeihin, mitä väliä on Tilastokeskuksen kirjaamiskäytännöillä?

Paljonkin.

EU:n budjettikurikontrolli perustuu nimenomaan kansantalouden tilinpitoon. Jos kärkihankkeiden tulopuoli ei tilastoissa kata menoja, se uhkaa viedä Suomen taas yli alijäämärajan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat