Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ympäristöministeriö haluaa poistaa liito-oravapykälän

Ely-keskusten velvollisuus rajata liito-orava-alueet on poistumassa

Kotimaa
 
Kimmo Taskinen
EU:n luontodirektiivi suojelee liito-oravaa nykyisin tiukasti, mikä on aiheuttanut useita kiistoja.
EU:n luontodirektiivi suojelee liito-oravaa nykyisin tiukasti, mikä on aiheuttanut useita kiistoja. Kuva: Kimmo Taskinen

Ympäristöministeriö valmistelee esitystä, joka poistaisi luonnonsuojelulaista niin sanotun liito-oravapykälän. Samalla loppuisi ely-keskusten velvollisuus rajata liito-orava-alueet, jotka tulee säästää hakkuilta.

Liito-oravamenettelyn poistaminen liittyy ely-keskusten sopeuttamistoimiin ja byrokratian karsimiseen, kertoo ympäristöneuvos Esko Hyvärinen ympäristöministeriöstä. Hän korostaa, ettei itse lajin suojelu ole muuttumassa.

"Esitämme rajausmenettelystä luopumista, koska se vie elyiltä paljon työtä eikä sillä ole merkitystä lajin suojelun kannalta", Hyvärinen sanoo.

Liito-orava on EU:n luontodirektiivin tiukasti suojelema.

Suojelun tiukkuus on herättänyt voimakkaita kiistoja rakentamishankkeiden ja metsänhakkuiden yhteydessä. Tutkimusten mukaan nykykeinot eivät kuitenkaan ole onnistuneet turvaamaan suojelua, sillä kanta on taantunut.

Ympäristöministeriö ja maa- ja metsätalousministeriö ovat pitkään valmistelleet liito-oravaohjeen uudistamista. Ohje koskee luontodirektiivin säännösten ottamista huomioon liito-orava-alueiden määrittelyssä, rajaamisessa ja metsänkäsittelyssä. Valmis ohje on nyt pantu jäihin lainmuutoksen takia.

Muutos nojaa Hyvärisen mukaan luottamukseen, että eri toimijat kykenevät ottamaan liito-oravan huomioon. "Neuvontaa ja ohjeistusta kyllä tarvitaan."

Tutkijat ja ympäristöjärjestöt suojelisivat kokonaisia reviirejä, jotta niiden ekologinen toiminnallisuus säilyisi. Metsänhoitoyhdistykset ja Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK haluavat, että vain lisääntymis- ja levähdyspaikka suojellaan.

MTK haluaisi poistaa liito-oravan koko EU-direktiivistä. Se pitää liito-oravan suojelua ylimitoitettuna, koska lajin yleisyys ei vastaa tiukkaa suojeluasemaa.

Lausunnossaan liito-oravaohjeesta MTK toteaa, että suojelun tiukentamisella olisi merkittäviä taloudellisia vaikutuksia metsätalouteen ja -teollisuuteen.

Ympäristöjärjestö WWF:n mielestä liito-oravaohjetta pitää päinvastoin tiukentaa, koska nykymenettely ei turvaa liito-oravan elinympäristövaatimuksia. Suojelujohtaja Jari Luukkonen pelkää, että luonnonsuojeluintressit jäävät jalkoihin, jos ympäristöviranomaiset eivät varmista ja rajaa liito-orava-aluetta.

"Suojelun laatu kärsii ilman muuta", Luukkonen sanoo.

"Tutkimuksissa on käynyt selvästi ilmi, että avohakkuut ovat liian lähellä pesimäpaikkoja."

Liito-oravakanta laskettiin kattavasti vuonna 2006, jolloin Suomessa arvioitiin olevan 143 000 liito-oravanaarasta.

"Pientä laskusuuntaa kannan kehityksessä on", kertoo Luonnontieteellisen museon yli-intendentti Ilpo K. Hanski. "Nykyohjeet ovat riittämättömiä. Pesäpuun ympärillä säästettävän metsäalueen pitäisi olla vähintään hehtaari, mieluiten pari."

Nyt valtaosa hakkuilta rajatuista alueista käsittää lähinnä pesäpuun lähiympäristön.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat