Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sosiaalimaksut kevenevät

Kotimaa
 
mika ranta hs
Lassila & Tikanojan sosiaaliturvamaksut keventyvät 3,4 miljoonalla eurolla. Yritys tarjoaa muun muassa siivouspalveluja. L&T:n siivooja Tuula Joki-Erkkilä työssään.
Lassila & Tikanojan sosiaaliturvamaksut keventyvät 3,4 miljoonalla eurolla. Yritys tarjoaa muun muassa siivouspalveluja. L&T:n siivooja Tuula Joki-Erkkilä työssään. Kuva: mika ranta hs

Lassila & Tikanojan talousjohtaja Timo Leinonen sanoo, että hallituksen esityksissä on "yrityksen kannalta hyviä ja huonoja asioita, jotka isossa kuvassa kompensoivat toisensa".

"Suurin asia meidän kannaltamme on 1,7 prosenttiyksikön pudotus sosiaaliturvamaksuihin. Taloudellisia analyysejä ei ole tehty, vaan ollaan suurissa linjoissa vielä", Leinonen sanoo.

Plussat ja miinukset yritykselle

Suurelle yritykselle vähäiset vaikutukset

+ Työnantajan sosiaaliturvamaksun kevennyksellä iso vaikutus

+ Suomen kilpailukyky paranee

+Työllistämisen edellytykset Suomessa paranevat

– Hallituksen toimenpiteiden vaikutukset kompensoivat toisensa

– Sisämarkkinayrityksen kilpailuasema ei muutu

"Näkemyksemme on tällä hetkellä, että sairausloman karenssi ja ylityökorvausten pienentäminen sekä toisaalta työterveyshuollon laajentaminen kuuteen kuukauteen irtisanomisajan jälkeen ja koulutustuki kompensoivat toisiaan", Leinonen sanoo.

"Mutta tarkemmin kun lasketaan, katsotaan, miten käy."

Yrityksen palkkasumma on 200 miljoonaa euroa vuodessa. 1,7 prosenttiyksikön alennus sosiaaliturvamaksuihin on siten 3,4 miljoonaa euroa.

Vaikuttaako se yrityksen kilpailukykyyn, sitä Leinonen ei arvioi.

"Pääasiassa toimintamme on Suomessa ja suomalaisten yritysten kanssa. Kun muutos on sama koko toimialalla, vaikutukset laimenevat."

Leinonen kiittelee silti hallituksen ratkaisuja koko Suomen kilpailukyvyn kannalta, vaikka sisämarkkinayrityksen kilpailutilanne ei merkittävästi muutu. Työllistämismahdollisuudet Suomessa paranevat.

Hän kuitenkin lisää, että Lassila & Tikanoja rekrytoi jo tuhansia ihmisiä vuodessa.

"Meillä on joka päivä avoimia työpaikkoja, ja varsinkin siivouksessa on vaihtuvuutta."

"Yleisesti muutokset parantavat työllistämisedellytyksiä, ja jos palvelujen kysyntä kasvaa, se tekee hyvää."

Lomien leikkaaminen yli 30 päivän osalta ei Leinosen mukaan koske L&T:aa. Yrityksessä lomat määräytyvät vuosilomalain mukaan, jolloin vuosilomat eivät ylitä 30:tä päivää.

Sunnuntaikorvauksen ja ylityökorvauksen alentamisella on yritykselle vähäisiä vaikutuksia. L&T tekee talviaikaan lumitöitä viikonloppuna. Myös hälytys- ja valvomotöitä tehdään sunnuntaisin.

Perhevapaiden tasauksella hallitus korvaa 2 500 euron kertasumman naisvaltaisille aloille. Lassila & Tikanojalla on töissä noin 8 600 henkeä, joista naisia on puolet. Varsinkin siivousala on naisvaltainen.

L&T tarjoaa kierrätyksen, jätehuollon, siivouksen ja kiinteistöhuollon palveluja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat