Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jehovan todistajat: Pieni joukko kokee ongelmia

Uskontojen uhrien tuki ry:n mukaan ero on rankka monelle ja jäljet säilyvät vuosikymmeniä

Kotimaa
 
pekka elomaa
Jehovan todistajien tiedottajan Veikko Leinosen mukaan yhteisö karttaa siitä eronneita ja erotettuja.
Jehovan todistajien tiedottajan Veikko Leinosen mukaan yhteisö karttaa siitä eronneita ja erotettuja. Kuva: pekka elomaa

Jehovan todistajien tiedottajan Veikko Leinosen mukaan Jehovan todistajien joukossa ei esiinny enempää itsetuhoisuutta kuin muissakaan uskonnollisissa yhteisöissä.

Keskiviikkona julkaistussa kirjassa Jehovan todistajista irtautuneet kertovat muun muassa itsemurha-ajatuksista. Liikkeestä lähteneet kokevat eron vaikeana, koska suhteet läheisiin katkeavat yhteisön harjoittaman karttamisen takia.

Tästä on kyse

 Aila Ruoho haastatteli Vartiotornin varjossa -kirjaansa Jehovan todistajista irtautuneita ja irtautuvia ihmisiä.

 He kertoivat, kuinka liikkeen toteuttama karttaminen katkaisi suhteita perheeseen, sukulaisiin ja ystäviin.

 Monet kertovat itsemurha-ajatuksista, jotka liittyvät liikkeestä irtautumisen ja karttamisen pelkoon.

"Häviävän pieni joukko kokee tilanteen näin ongelmallisena", Leinonen sanoo.

Hänen mukaansa yhteisö ohjaa esimerkiksi masentuneita ammattiavun piiriin.

Liikkeellä on Suomessa 19 000 jäsentä. Leinosen mukaan toistasataa eroaa tai erotetaan vuosittain.

Leinonen kertoo, että Jehovan todistajat karttavat yhteisöstä erotettuja ja eronneita, koska nämä eivät noudata Raamatun periaatteita.

Leinosen mukaan karttaminen on uskonnollisten siteiden katkaisemista. Hän myöntää, että se voi tarkoittaa sosiaalisten yhteyksien häviämistä melko suurelta osin.

Leinonen sanoo ymmärtävänsä lähteneiden tuskan mutta kertoo lähdön olevan tuskallista myös liikkeeseen jääville läheisille. Eikö molempien tuskaa lieventäisi, jos lähteneiden hyväksyntä olisi suurempaa?

"Yksilöt tekevät erilaisia ratkaisuja. Minunkin mielestäni joissakin tilanteissa jotkut ihmiset tekevät turhan jyrkkiä ratkaisuja omassa henkilökohtaisessa suhteessa johonkin lähimmäiseensä. Siinä on kyse omista henkilökohtaisista suhtautumistavoista. Joissakin niistä olisi lieventämisen varaa."

Uskontojen uhrien tuki ry:n toiminnanjohtaja Joni Valkilan mukaan kolmannes yhdistyksen saamista yhteydenotoista liittyy Jehovan todistajiin.

"Monille ero on hyvin rankkaa eikä mene ohi kuukausissa vaan jättää jälkensä vuosikymmeniksi", hän sanoo.

"Jehovan todistajista eron erityiseksi tekee se, että sosiaalinen eristäminen on totaalista. Jehovan todistajissa ei ole todellista uskonnon vapautta. Ei voi erota vapaasti, koska menettää karttamissysteemin takia perheensä ja ystävänsä."

Valkilan mukaan Jehovan todistajissa eletty lapsuus ja nuoruus voivat myös altistaa syrjäytymiselle, sillä kontakteja yhteisön ulkopuolisiin ikätovereihin ei välttämättä synny.

"Ihminen jää niin yksin", sanoo myös kuntoutussuunnittelija, psykoterapeutti Outi Ståhlberg Mielenterveyden keskusliitosta.

Ståhlberg tapaa yhteisöstä lähteneitä järjestön ryhmissä ja vastaanotollaan. Hän tietää, että monen mielenterveys on koetuksella.

"Se, mitä psyykessä silloin tapahtuu, liittyy lapsuuden kiintymyssuhdemalleihin. Se saattaa laukaista vakavia sairauksia, kuten masennusta. Esimerkiksi masennukseen liittyy kohonnut itsemurha-alttius."

Hänen mukaansa ihmisen on rakennettava uudelleen identiteettiinsä, jos hän alkaa aikuisena kyseenalaistaa uskontoa, johon hänet on lapsesta saakka kasvatettu. Samalla katoavat ihmissuhteet.

"Voi vain miettiä, onko niin vahvaa ihmistä olemassakaan, joka siitä selviää."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat