Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolukan poimintaan pääsee upeassa säässä

Marjasato on poikkeuksellisen runsas

Kotimaa
 

Puolukkasato on vihdoin kypsä Etelä- ja Keski-Suomessa. Viikonloppuna syyssää suosii marjastajia.

"Tällaisena superviikonloppuna kannattaa lähteä perhekunnittain metsään poimimaan marjoja omaan laariin ja liikkumaan. Myös psyykkinen näkökulma on tärkeä: metsässä akut latautuvat", muistuttaa Luonnonvarakeskuksen vanhempi tutkija Kauko Salo.

Tausta

Viikonlopuksi poutaa

Vuodenaikaan nähden lämmin sää hellii viikonloppuna. Koko maassa on poutaa ja melko selkeää. Paikoin pilvisempää on maan eteläosassa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Etelä-Lapissa. Lämpötilat ovat päivisin 16 ja 20 asteen välillä ja laskevat öisin yhdestä kahdeksaan asteeseen.

Lämmin ja sateeton sää näyttäisi jatkuvan ensi viikolla. Etelä-Suomessa päästään 15–16 asteen lämpöasteisiin.

 

Lähde: Ilmatieteen laitos

Puolukan kypsyminen on tänä vuonna puolitoista viikkoa myöhässä, mutta marjan laatu on hyvä. Hidasta kypsymistä selittää muun muassa aurinkoisten päivien vähäinen määrä.

Puuston suojasta saattaa vielä Etelä-Suomessakin löytyä raakileita, vaikka aukeilla ja valoisissa kangasmetsissä puolukka on kypsää.

Mustikkaakin pääsee yhä poimimaan, jos osuu sopivaan paikkaan.

"Kuusivaltaisissa metsissä kannattaa katsella varpujen alle. Sato on ehtoopuolella, mutta vielä löytyy maukasta marjaa", Salo kertoo.

Marjoja on tänä vuonna ollut runsaasti ja niitä on myös kerätty ahkerasti.

Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan sadosta saadaan talteen ennätysmäärä: 64,5 miljoonaa kiloa.

"Tämänvuotinen sato nousee pitkäaikaisessa tilastossa mitalisijoille. Metsä antaa nyt antimiaan jokaiselle, joka metsään viitsii mennä", Salo lupaa.

Kauppoihin päätyvistä marjoista suomalaiset poimivat murto-osan. Roskaisesta puolukasta maksetaan noin euro kilolta, mutta hinta laskee, kun sato on hyvä.

"Suomalaiset yleensä antavat ylimääräiset marjansa sukulaisille ja ystäville. 10–15 euroa on suomalaiselle pieni raha. Tosin kyllä tällaisena huippuvuotena olisi paikallaan järjestää bussikuljetuksia ja aktivoida nuoria työttömiä metsään poimimaan", Salo pohtii.

Marjastuksen lomassa voi silmäillä, löytyisikö sieniä. Kangasrousku, haaparousku ja kantarelli voivat nostaa päitään kosteissa sekametsissä.

Elokuun kuivan kauden aikana ruokasienten itiöemät kuihtuivat. Sieniä ei siksi ole nyt kovin paljoa.

Metsiin voi vielä tulla herkkutatteja ja muitakin ruokasieniä, jos ensi viikolla sataa ja lämpötilat pysyvät yli kymmenessä asteessa eikä yöpakkasia esiinny.

"Jos säät suosivat, voidaan nähdä sienisadossa mukava pyrähdys", Salo toteaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat