Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsi saattaa muuttaa Suomeen kopioitavaa sairauslomamallia

Sairausloman karenssipäivän vaikutusten arviointi on vaikeaa. Ruotsissa harkitaan uudenlaista omavastuun mallia.

Kotimaa
 
Christian Westerback / HS
Kuva: Christian Westerback / HS

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus hakee mallia Ruotsista ja aikoo esitellä sairauspoissaoloihin niin sanotun karenssipäivän. Karenssipäivä tarkoittaa, että työntekijä menettää ensimmäisen sairauspäivän palkkansa.

Ruotsissa malli ei silti ole tehnyt autuaaksi. Hallituksen pöydällä on paraikaa ehdotus nykyisenlaisesta karenssipäivästä luopumisesta ja siitä, että se voitaisiin korvata toisenlaisella omavastuun mallilla.

Fakta

Ruotsin mallissa työnantajan vastuu on pidempi

 Sairausloman karenssipäivä on ollut Ruotsissa voimassa vuodesta 1993. Ensimmäinen sairauspäivä on sen myötä kokonaan työntekijän vastuulla. Päivät 2–14 maksaa työnantaja. Palkka on tuolloin 80 prosenttia palkasta. Tämän jälkeen korvauksen maksaa Kelaa vastaava Försäkringskassan.

 Suomessa malli olisi vastaisuudessa sama, paitsi työnantajan vastuu on lyhyempi. Karenssi koskisi ensimmäistä sairauspäivää. Päivästä kaksi päivään kymmenen saakka maksetaan 80 prosenttia palkasta, sen maksaa työnantaja. Sitä pidempien sairauslomien kohdalla maksetaan pienempää sairauspäivärahaa, joka tulee Kelan pussista.

 Nykyisin Suomessa kuukauden työllistettynä ollut työntekijä saa täyden palkan päiviltä 1–10, eikä sairastumiseen kuulu omavastuuta.

Ruotsissa Suomeen nyt ehdotettu karenssipäivä on ollut voimassa vuodesta 1993 saakka.

Sen ajatus on ollut vähentää sairauspoissaolojen kustannuksia. Viime vuosina keskustelua on kuitenkin Ruotsissa käyty muun muassa siitä, ettei karenssipäivä sovi parhaalla tavalla nykypäivän epäsäännölliseen työelämään.

Puolueiden yhdessä muodostama parlamentaarinen työryhmä ehdotti siksi ennen vaaleja, että karenssipäivä korvattaisiin niin sanotulla karenssivähennyksellä. "Työntekijä, joka työskentelee esimerkiksi hoitoalalla menettää karenssipäivän vuoksi verraten suuren osan kuukausipalkastaan, jos sairauspäivä osuu esimerkiksi pitkän työvuoron kohdalle", sanoo työryhmän sihteeri Esbjörn Åkesson.

Karenssivähennyksessä ajatus olisi, että palkasta ei vähennettäisi ensimmäistä päivää vaan leikattaisiin esimerkiksi viidennes ensimmäisen viikon aikana, jolloin jako perustuisi vahvemmin keskiarvoon. Esitys on paraikaa lausuntokierroksella. Toistaiseksi lakiesitystä asiasta ei ole olemassa. Hallitus suhtautuu muutokseen myönteisesti.

Mitäkarenssipäivän vaikutuksista sitten tiedetään Ruotsissa?

Vaikutusten arvioiminen on vaikeaa, koska sairauspoissaolojen määriin ja kustannuksiin vaikuttavat monet tekijät, esimerkiksi suhdanteet ja työelämän muutokset. Sen jälkeen, kun karenssipäivä otettiin käyttöön vuonna 1993, töistä sairauden vuoksi poissaolevien osuus työllistetyistä pieneni noin puoli prosenttiyksikköä vuoteen 1998 mennessä, kertoo Försäkringskassanin HS:lle tekemä yhteenveto. Sosiaalivakuutuksesta korvattujen vakuutuspäivien keskimääräinen määrä väheni samassa ajassa noin kolmella vakuutettua kohden.

Vähenemiseen vaikuttaa silti muun muassa samoille vuosille osunut verraten korkea työttömyys. Väheneminen oli myös alkanut jo ennen karenssipäivän voimaantuloa, sillä korvaustasoja ensimmäisiltä sairauspäiviltä oli pienennetty. Suunta kääntyi kasvuun taas 1990-luvun lopulla.

Tietoa on myös yksittäisiltä työpaikoilta. Esimerkiksi Ruotsin postin noin 3 500 työntekijälle tehty tutkimus osoitti, että alkaneiden sairauslomien määrä väheni karenssipäivän käyttöönoton jälkeen, mutta lomien kesto piteni.

Uppsalanyliopiston kansantaloustieteen professori Per Johansson toteaa karenssipäivän toki teoriassa vähentävän sairauspoissaolojen kustannuksia, kun kannustimet olla poissa töistä vähenevät. Hän ei silti usko karenssipäivän aiheuttavan suuria säästöjä. Se myös lisää hänen mielestään epätasa-arvoa.

"Voin olla taloustieteilijä ja sanoa, että se vähentää sairauspoissaolojen kustannuksia. Suhtaudun silti karenssipäivään hiukan epäillen muista syistä. Meillä on pakollinen sairausvakuutus Ruotsissa, mutta karenssipäivä kohtelee työntekijöitä hyvin eri tavoin riippuen siitä, missä he ovat töissä", hän sanoo.

Esimerkiksi terveydenhuollossa työskentelevät eivät voi työskennellä vähääkään sairaana, sillä he riskeeraavat muiden terveyden, hän toteaa.

Myös Tukholman yliopiston sairauspoissaoloihin perehtynyt professori Gunnar Aronsson katsoo, että karenssipäivän vaikutuksissa on kielteinen puoli. Pitkällä aikavälillä sen voi katsoa lisäävän tiettyjen ryhmien sairauspoissaoloja, hän sanoo.

"Niillä, joilla on vain vähän taloudellista liikkumavaraa, ei ole mahdollisuutta sairastaa samalla tavalla kuin muilla. Silloin karenssipäivä vaikuttaa siihen, että he tekevät töitä sairaana. Olemme myös havainneet, että sairaana töiden tekeminen vaikuttaa sairauspoissaoloihin ja sairasteluun tulevaisuudessa."

Elina Kervinen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat