Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sadat sydänkohtauspotilaat voisivat pelastua

Lääkärin mukaan sairaaloissa tulisi tehdä kaksi helppoa muutosta

Kotimaa
 
ANNI REENPÄÄ LEHTIKUVA
Sydänkohtaukseen menehtyy sairaaloissa noin 2 000 ihmistä vuodessa.
Sydänkohtaukseen menehtyy sairaaloissa noin 2 000 ihmistä vuodessa. Kuva: ANNI REENPÄÄ LEHTIKUVA

Satoja ihmishenkiä vuodessa voisi pelastua, jos sairaaloissa otettaisiin käyttöön yksinkertainen pisteytysjärjestelmä ja muutettaisiin työtapoja.

Nykyisin suurin osa sydänkohtauksen sairaalahoidossa saaneista potilaista kuolee.

Sydänkohtaukseen menehtyy sairaaloissa noin 2 000 ihmistä vuodessa. Noin kolmannes heistä voitaisiin pelastaa, jos sairaaloiden elvytysryhmä kutsuttaisiin paikalle heti, kun potilaan elintoiminnot heikkenevät.

Vuosittain tämä käytäntö voisi pelastaa noin 600 ihmisen hengen.

Anestesiologiaan ja tehohoitoon erikoistuvan lääkärin Joonas Tirkkosen mukaan tyypillisesti sairaalassa sydänkohtaukseen kuolevan potilaan tapaus kulkee jotakuinkin seuraavasti.

Iäkäs, monisairas potilas tulee sairaalan ensiapuun illalla tai viikonloppuna. Hänellä todetaan keuhkokuume ja hänet otetaan vuodeosastolle. Myöhemmin illalla potilaan tila pahenee sepsikseksi eli yleistulehdukseksi. Hänen verenpaineensa laskee ja happiarvonsa heikkenevät.

Tässä vaiheessa sairaanhoitaja huolestuu ja soittaa lääkärille, joka on päivystyksessä tai mahdollisesti leikkauksessa.

Lääkäri tulee paikalle myöhemmin, mutta siinä vaiheessa potilas on jo hyvin huonossa kunnossa. Hänet siirretään teho-osastolle, mutta se ei enää auta, vaan potilaan sydän pysähtyy ja hän kuolee.

Tirkkosen mukaan monet tämänkaltaisista potilaista voitaisiin pelastaa, sillä potilaan tila alkaa useimmiten heiketä jo tunteja tai jopa vuorokautta ennen sydänpysähdystä. Reagointiaikaa siis olisi. Miksi siis hoito alkaa liian myöhään?

"Ongelmia on oikeastaan kaksi. Hoitohenkilökuntaa on varsinkin iltaisin ja viikonloppuisin vähän, joten oireita ei huomata ajoissa. Henkilökuntaa ei ole myöskään tarpeeksi koulutettu havaitsemaan ensi merkkejä potilaan tilan heikkenemisestä", sanoo Tirkkonen.

"Toinen ongelma on avun saaminen. Kun hoitaja havahtuu tilanteeseen, apua ei yleensä saada paikalle tarpeeksi ajoissa, koska pyyntö menee normaaleja konsultointireittejä."

Ratkaisujakin on tarjolla kaksi. Englannissa on kehitetty helppo pisteytysjärjestelmä, jonka avulla vaaran merkit voitaisiin havaita ajoissa. Sen käyttöönotto ei vaatisi muuta kuin kynää ja paperia sekä potilaan peruselintoimintojen mittaamisen vähintään kaksi kertaa vuorokaudessa.

Toinen ratkaisu löytyy työnjaosta. Kaikissa yliopistosairaaloissa ja suurimmassa osassa keskussairaaloita on elvytysryhmä, joka hälytetään vuodeosastolle potilaan sydämen pysähtyessä. Jos ryhmä kutsuttaisiin paikalle heti, kun potilaan tilanne alkaa heiketä, moni potilas voisi säilyä hengissä.

Tirkkosen mukaan nykyisestä tilanteesta ei voi syyttää sairaalan henkilökuntaa.

"Tilanne ei ole hoitajien eikä lääkäreiden syytä, vaan kyseessä on systeemivirhe. En missään nimessä halua syyllistää hoitajia, jotka tekevät parhaansa vaikeassa tilanteessa. Tässä on kyseessä asia, johon on kansainvälisestikin herätty vasta 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa. Suomessa asiaa on alettu tutkia viime vuosina."

Joonas Tirkkonen väittelee sairaalan sisäisestä ensihoitoketjusta Tampereen yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa 18. syyskuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat