Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ay-väki järjestää ensi viikolla suuren mielenosoituksen

SAK päättää tänään, miten se reagoi hallituksen pakkotoimiin

Kotimaa
 
Kimmo Räisänen
Ay-johtajat Sture Fjäder (vas.), Lauri Lyly ja Antti Palola Kesärannassa keskiviikkona. Liitoissa ollaan tyrmistyneitä hallituksen työehtoihin kohdistuvista toimista.
Ay-johtajat Sture Fjäder (vas.), Lauri Lyly ja Antti Palola Kesärannassa keskiviikkona. Liitoissa ollaan tyrmistyneitä hallituksen työehtoihin kohdistuvista toimista. Kuva: Kimmo Räisänen

Palkansaajien keskusjärjestöt ja liitot järjestävät yhteisen suuren mielenosoituksen hallituksen toimia vastaan ensi viikolla.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan tilaisuus järjestetään ensi viikon perjantaina. Silloin eduskunta käsittelee hallituksen tiedonantoa tämän viikon tiistaina julkaistuista työntekijöiden työehtoja heikentävistä esityksistä.

Mielenosoitus järjestetään Helsingin keskustassa. Paikka on mahdollisesti Kansalaistori Eduskuntataloa vastapäätä.

Liitoissa on pohdittu pitkään, mikä olisi paras tapa ilmaista hallitukselle, kuinka laajaa palkansaajien suuttumus hallituksen toimia vastaan on.

Liitoista kerrotaan, että niihin tulvii valtavasti viestejä, joissa ollaan tyrmistyneitä hallituksen aikeisiin heikentää palkansaajien työehtoja. Etenkin naisvaltaisilla aloilla kuten terveydenhoidossa on raivostuttu hallituksen esityksestä, joka heikentäisi lomia, sunnuntaikorvauksia ja ylityökorvauksia.

Liitoissa ollaan tyrmistyneitä, että hallitus puuttuu työehtoihin pakottavalla lainsäädännöllä. Hallituksen käyttämä toimi on Suomen oloissa poikkeuksellinen.

Myös koko maata koskevasta ulosmarssista on puhuttu joissakin liitoissa, mutta sitä tuskin ehdittäisiin organisoida ensi viikkoon mennessä.

Järjestöt voivat järjestää poliittisia lakkoja, vaikka työehtosopimukset ja samalla lakkorauha ovat voimassa.

Poliittinen lakko kohdistuu muuhun kuin työehtosopimuksessa sovittuihin asioihin eli tässä tapauksessa hallituksen esityksiin, jotka heikentävät työntekijöiden työehtoja pakolla.

"En spekuloi lakkoaikeilla yhtään", sanoo SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly. Hän sanoo, että ehdotuksia kentältä on tullut runsaasti. "Me olemme neuvotteluorganisaatioita ja lähtökohta on, että asiat hoidetaan sopimalla."

SAK hallitus kokoontuu tänään perjantaina päättämään, millaisiin vastatoimiin se ryhtyy hallituksen päätöksien takia.

JHL:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mukaan jäsenistöltä tulee paljon vaatimuksia siitä, että liittojen pitäisi nyt toimia. "Kentällä on suuri tarve päästä kertomaan näkemyksensä. Se näkyy jo ulosmarsseina siellä täällä. Epätavallista on, että joukossa on todella kovien toimien kannattajia", hän sanoo.

JHL:ssa on 230 000 julkisella puolella ja hyvinvointialoilla työskentelevää jäsentä.

Useilla työpaikoilla on jo järjestetty ulosmarsseja. Keskusjärjestöissä pelätään, että pahimmillaan mielenilmauksia ja lakkoja aletaan järjestää hallitsemattoman runsaasti. Yhden mielenilmauksen järjestäminen voi rauhoittaa ilmapiiriä työpaikoilla, järjestöissä ajatellaan.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi torstaina ottavansa ilolla vastaan, jos työmarkkinajärjestöt tuovat hallitukselle oman vaihtoehtoehdotuksensa, joka toisi tullessaan viiden prosentin kasvun kilpailukykyyn.

Sipilä yritti kaksi kertaa yhteiskuntasopimusta, jossa työmarkkinajärjestöt olisivat etsineet keinot, miten hallituksen asettamiin kilpailukykyä parantaviin päämääriin päästään.

SAK:n liitot eivät suostuneet neuvottelemaan työaikojen pidennyksestä, joka on yksi keskeinen tapa parantaa kilpailukykyä yritysten yksikkötyökustannuksia alentamalla.

SAK:n Lyly sanoo olevansa tyytyväinen, jos hallitus ei ole unohtanut, että edelleen voi edetä muullakin tavalla kuin hallituksen pakkolinjalla. Lyly ei kuitenkaan lupaa, että palkansaajilta tulisi ehdotus. "Meillä on jo julkaistu kymmenen kohdan ohjelma", Lyly sanoo.

Akavassa olisi valmiutta etsiä vaihtoehtoinen lista, mutta se vaatisi kaikkien työmarkkinoiden keskusjärjestöjen mukaantuloa, myös työnantajien.

"Sopimisen tie on paras tie, mutta siihen tarvitaan, että kaikki osapuolet tulisivat nyt vastaan", Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder sanoo.

STTK:n Antti Palola sanoo, että järjestön hallitus käsittelee ensi viikolla, millaisia mahdollisuuksia olisi alkaa etsiä vaihtoehtoehdotusta.

Puheenjohtajat sanovat, että työnantajilla tuskin on kiinnostusta alkaa neuvotella, koska ne saavat hallituksen pakkotien kautta haluamansa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat