Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansaa rauhoitetaan rikkaita rokottamalla

Kotimaa
 
Martta Nieminen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n talouden ja politiikan toimittaja.

Kameroiden eteen astui torstaina yksituumainen kolmikko. Kolme ässää, Juha Sipilä (kesk), Alexander Stubb (kok) ja Timo Soini (ps), toistivat tuttuja hokemia, joita he ovat toistaneet keväästä asti.

Suomi pitää saada kuntoon, ja kaikkien kansalaisten pitää osallistua talkoisiin. Suomihan on nyt syvällä suossa.

Kaksipäiväinen budjettiriihi sujui ilmeisen sujuvasti, vaikka varsinkin keskiviikon neuvotteluja kuvaillaan tiukiksi. Jaettavaa on vähän. Lisää kierroksia tuo se, että turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut huikeisiin mittoihin siitä, mitä hallitusneuvotteluiden aikana arvioitiin. Neuvotteluissa haluttiin kuitenkin päästä maaliin "apinan raivolla", kuvaa eräs mukana ollut.

Soinilla ei tunnu olevan mitään vaikeuksia pysyä samassa rintamassa Sipilän ja Stubbin kanssa, vaikka hän välillä antaakin lausuntoja, joilla yritetään rauhoittaa perussuomalaisia.

Rikkaiden rokottaminen eli solidaarisuusveron ja pääomaveron kiristäminen on oiva temppu, jolla pyritään rauhoittamaan leikkauksista kärsiviä lapsiperheitä, opiskelijoita ja myös eläkeläisiä.

Kun rikkaita rokotetaan, kansa kiittää. Solidaarisuusveroahan on kutsuttu jopa kaunaveroksi.

Sitä ajoi aikanaan varsinkin Jutta Urpilainen (sd). Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki olisi laskenut rajan nytkin sovittua alemmaksi.

Solidaarisuusveron väliaikaisen kiristämisen perusteleminen varsinkin maahanmuuttokuluilla voi olla viisasta varsinkin Soinin kannalta.

Julkisuustempuksi voi laskea sen, että ministerit lupasivat luopua viikon palkastaan. Ideanikkari oli kuitenkin valtioneuvoston viestintäjohtaja Markku Mantila, joka ehdotti palkka-alea neuvottelujen loppuvaiheessa torstaina aamupäivällä. Lex Mantila tehtiin. Mantilan ideaksi sanotaan myös virkamiesten lomien lyhentämistä. Hän oli ihmetellyt ääneen, miten hänelläkin voi olla 38 päivän loma eli 7,5 viikkoa.

Puheenjohtajakolmikkoa ei tunnu hetkauttavan, vaikka palkansaajajärjestöt ovat jo ennakoineet työmarkkinoille suuria vaikeuksia ja suunnittelevat laajaa mielenilmaisua.

Sipilä ei ole valmis aloittamaan uudestaan neuvotteluja yhteiskuntasopimuksesta, vaan odottaa siltä puolelta esitystä, jolla päästäisiin samanlaisiin kilpailukykyä kohentaviin tuloksiin kuin hallitus on esittänyt.

"Meillä on omat vastustajat säästöille, meillä on omat vastustajat reformeille ja omat vastustajat työelämätoimiin, mutta nyt kaikkia näitä tarvitaan, jotta Suomi saadaan kuntoon", Sipilä kuittasi.

Äänessä oli ripaus ylimielisyyttä.

Martta Nieminen HS
Kirjoittaja on politiikan ja talouden toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat