Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Monta erilaista budjettia

Kotimaa
 

Kehykset. Hallitus laatii valtion menoille kehykset aina neljäksi vuodeksi kerrallaan. Kehykset muodostavat eräänlaisen menokaton, jota valtion vuosittaiset menot eivät saa ylittää. Uusi hallitus laatii kehykset nyt koko vaalikaudelle eli vuosiksi 2016, 2017, 2018 ja 2019.

Valtion talousarvio eli budjetti. Hallitus laatii joka vuosi budjetin seuraavalle vuodelle eli määrittelee valtion tulot ja menot. Jos menoja on enemmän kuin tuloja, hallitus ottaa velkaa. Nyt tehdään budjetti vuodelle 2016. Budjetin täytyy pysyä hallituksen laatimien kehysten sisällä.

Lisätalousarvio eli lisäbudjetti. Koska maailma muuttuu ja tulo- ja menoarviot muuttuvat, hallitus korjaa laatimaansa budjettia vuoden mittaan lisäbudjeteilla. Esimerkiksi tämän vuoden budjetti on laadittu elokuussa 2014, joten sitä on jo pitänyt pävittää useilla lisäbudjeteilla. Tänään laadittava lisäbudjetti on tämän vuoden kolmas. Nyt laadittava lisäbudjetti on noin puoli promillea eli 0,05 prosenttia vuosibudjetin koosta.

JTS eli julkisen talouden suunnitelma. JTS on vielä laajempi kuin valtion neljän vuoden budjettikehykset. JTS kattaa koko julkisen talouden, eli valtiontalouden lisäksi mukana ovat kuntien talous sekä eläkelaitokset ja muut sosiaaliturvarahastot.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat