Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yli 400 000 suomalaisen kiinteistövero myöhässä

Yli 60-vuotiaat maksavat kiinteistöveronsa tunnollisimmin

Kotimaa
 

Noin 430 000 suomalaista jätti maksamatta kiinteistöveronsa maanantaihin mennessä, joka tänä vuonna oli eräpäivä kiinteistöveron ensimmäisen erän maksamiselle.

Myöhästyneiden määrä on silti pienempi kuin viime vuonna, jolloin noin puoli miljoonaa Verohallinnon asiakasta maksoi kiinteistöveronsa myöhässä. Veronmaksussa myöhästyneet voivat odottaa karhukirjettä Verohallinnosta lähiaikoina.

Fakta

Kiinteistöveroilla 1,64 miljardia euroa

 Tänä vuonna kiinteistöveron tuotto kunnille on 1,64 miljardia euroa.

 Hallitus päätti useista veromuutoksista, joiden vuoksi kiinteistöverotus kiristyy. Kunnat perivät kiinteistöveroa, joten ne saavat noin 100 miljoonaa euroa lisää verotuloja vuosina 2016–2019.

 Kiinteistöveron maksaa henkilö, joka omistaa kiinteistön kalenterivuoden alkaessa.

"Maksumuistutuksia aletaan lähettää muutaman viikon päästä. Seitsemän ja puolen prosentin viivästyskorko alkaa juosta ensimmäisestä myöhästymispäivästä lähtien", sanoo apulaisjohtaja Raimo Öystilä Verohallinnon veronkantoyksiköstä.

Myöhästyneiden osuus on tänä vuonna yli viidennes kaikista kiinteistöveroa maksavista verohallinnon asiakkaista.

Verohallinnossa arvioidaan, että yksi syy myöhästymiseen on se, että kiinteistöverotuspäätökset ja tilisiirrot on postitettu jo maaliskuussa. Postitus tehdään jo keväällä, jotta ihmisillä on mahdollisuus ilmoittaa muutoksista Verohallinnolle.

"Tänä vuonna myöhästyneitä on vähemmän kuin viime vuonna luultavasti siksi, että olemme lisänneet tiedotusta asiasta", sanoo Öystilä.

Öystilän mukaan kiinteistöverot on myöhästymisistä huolimatta kohtalaisen helppo kerätä.

"Kiinteistöverossa on tietysti se puoli, että viime kädessä kiinteistö voidaan pakkohuutokaupata verojen maksamiseksi. Sanoisin, että kiinteistövero on yksi parhaiten kertyvistä veroista ja vain hyvin harvoin sitä joudutaan perimään ulosoton kautta", Öystilä sanoo.

Suhteellisesti useimmin kiinteistöveron maksamisessa myöhästelevät Verohallinnon mukaan 30–50-vuotiaat keskituloiset suomalaiset. Yli 60-vuotiaat maksavat kiinteistöveronsa sen sijaan tunnollisimmin.

Verohallinto suosittelee asiakkaille kiinteistöveron maksamista e-laskulla tai suoramaksulla jotta eräpäivät eivät unohtuisi, mutta harva noudattaa suositusta. Kiinteistöveroa maksavia asiakkaita verohallinnolla on hieman yli kaksi miljoonaa, joista e-lasku- ja suoramaksuasiakkaita on noin 170 000.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat