Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Missä on Vaasa, Tampere, Oulu ja Helsinki?" HS seurasi Ruotsista Suomeen matkaavia pakolaisia

Irakilaiset ostivat bussilippuja Kemiin ja Ouluun

Kotimaa
 
Bussilastillinen nuoria irakilaismiehiä matkusti Suomeen
Bussilastillinen nuoria irakilaismiehiä matkusti Suomeen
Kukaan ei halunnut jäädä Haaparantaan, vaikka vastaanottokeskukseksi muutetussa hotellissa on runsaasti tilaa. Kuvaus: Pekka Fali. Toimittaja: Tapio Mainio. Editointi: Kristina Marttinen, Esa Syväkuru.

Haaparanta. "Missä Suomessa on kaupunki nimeltä Lamy?", irakilainen Ali Delemi kysyy ja näyttää kännykkään muistiin kirjoittamaansa kaupunkia. Tarkoitatko Kemiä?

"Sinne", vastaavat kaverit hänen puolestaan. Kukaan ei halua jäädä Ruotsiin.

Hetkeä aikaisemmin Norrlandskustenin sininen kaksikerroksinen bussi saapui Luulajasta Haaparantaan, sillä Luulajasta ei ole henkilöjunaliikennettä.

Arviolta 50 nuorehkoa irakilaismiestä jonottaa bussilippuja Matkahuollon myyntipisteessä Haaparannassa. Virkailija Pirkko Jukkola yrittää selvitä kyselytulvasta. Ruuhka on jatkunut jo kolme viikkoa.

Pekka Fali
Talal Siniba jonotti bussilippuja Suomeen Haaparannassa.
Talal Siniba jonotti bussilippuja Suomeen Haaparannassa.

"Missä on Vaasa, Tampere, Oulu ja Helsinki? Mitä maksaa?", Talal Siniba kysyy.

Tornion ja Haaparannan yhteinen linja-autoasema sijaitsee parisataa metriä Ruotsin puolella.

"Viime päivinä Suomen rajan on ylittänyt arviolta 300 turvapaikanhakijaa vuorokaudessa", kertoo komisario Jan Fordell Lapin poliisin ulkomaalaistutkinnasta. Matkustaminen on Fordellin mukaan hyvin organisoitua.

Linja-autoasemalla on hälinää.

Matkahuollon kahvipisteestä munkin ostanut Ali Tarig soittaa kännykällä äidilleen Bagdadiin ja kertoo, että pian ollaan Suomessa.

Miksi Suomeen?

"Olemme kuulleet, että Ruotsin pakolaistulvan vuoksi Suomessa saa turvapaikkapäätöksen nopeammin", Musal Sarkaft kertoo.

"Matkustin laivalla Kreikasta Italiaan, josta edelleen junalla Saksan halki Ruotsiin. Malmössä asuu irakilainen mies, joka oli ostanut meille valmiiksi junaliput", Sarkaft kertoo.

Suurin osa irakilaisryhmästä nousi Haaparannasta Salmelan liikenteen bussiin määränpäänään Kemi. Samaan bussiin nousi myös vastaan tullut hyvin suomea puhunut irakilaismies, joka lähti maanmiestensä oppaaksi. Osa irakilaisista matkusti myöhäisemmällä bussilla Ouluun.

Viimeinen Luulajan bussi saapuu Haaparantaan hieman ennen puolta yötä.

"Silloin tarvitaan takseja, sillä bussilla ei pääse enää Kemiin", kertoo kyytejä välittävä Minna Sotaniemi Haaparannan taksiasemalta.

Torniolainen taksiautoilija Juhani Tikka kertoo ajaneensa yhden neljän miehen porukan tiistain vastaisena yönä Ouluun.

"Kyyti maksoi 250 euroa", hän sanoo.

"Mukana ei ole naisia, vaan kaikki matkalipun kyselijät ovat nuoria miehiä", hämmästelee Haaparannan Ruotsin matkahuollon virkailija Roland Björkén.

Nuorin poika on isänsä kanssa matkaava 10-vuotias Abdalmohimn Sadoorz

Björkén ihmettelee myös, ettei kukaan halua jäädä hotelli Cape Eastiin, joka on muutettu Haaparannan vastaanottokeskukseksi.

"Sinne mahtuisi 350 henkilöä. Kuulin, että siellä on vasta sata turvapaikanhakijaa", Björkén sanoo.

"Minäkin haluaisin Suomeen, mutta rekisteröidyin täällä Ruotsissa", irakilainen Abbas Hadi sanoo Cape Eastin pyykkituvalla. Lapset leikkivät pihalla.

Hän matkusti vaimonsa ja 6- ja 7-vuotiaiden lastensa kanssa rekan kyydissä Euroopan halki Ruotsiin.

"Matka kesti kymmenen päivää. Välillä peräovet avattiin ja päästiin lavalta syömään ja WC:n. Matka maksoi 6 000 euroa hengeltä", Hadi kertoo.

Syyrian sota nostatti historiallisen pakolaiskriisin
Syyrian sota nostatti historiallisen pakolaiskriisin
Syyrian vuosia jatkunut sota on ajanut kodeistaan reilusti yli kymmenen miljoonaa ihmistä. Sotaa pakenevia turvapaikanhakijoita virtaa myös Eurooppaan, jossa pohditaan miten selvitä pahimmasta pakolaiskriisistä sitten toisen maailmansodan. Toimittaja Mark Autio, kuvamateriaali: Reuters ja HS:n arkisto, leikkaus Janne ElkkiTämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat