Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksa, Tanska ja Ruotsi, mikä ei kuulu joukkoon?

Kotimaa
 
Annukka Oksanen
Annukka Oksanen on Kööpenhaminassa asuva Pohjoismaihin, talouteen ja politiikkaan erikoistunut toimittaja.

Tanskassa äärimmäisen tiukkaa pakolaispolitiikkaa on testattu tällä viikolla käytännössä.

Populistisen Tanskan kansanpuolueen muovaama politiikka räjähtikin kerralla kansainväliseen tietoisuuteen. Tanska on saanut yhtä paljon kyseenalaista huomiota viimeksi Muhammed-pilakuvakriisin aikoihin vuonna 2006.

Maanantaina integraatioministeri Inger Støjberg julkaisi libanonilaislehdissä ilmoituksia siitä, ettei Tanskaan kannata pyrkiä, koska edut eivät ole häävit eikä oleskelulupia hevin heltiä.

Ajoitus oli onneton. Torstai-iltaan mennessä Tanskaan oli tullut Saksasta runsaat 3 000 pakolaista. Tanskasta on tullut EU:n yhtenäisyyttä koettelevassa pakolaiskriisissä Unkarin kaltainen kauttakulkumaa, sillä pakolaiset pyrkivät Ruotsiin.

Pakolaiset tietävät, etteivät he ole tervetulleita Tanskaan. Se sopii pääministeri Lars Løkke Rasmussenille ja Tanskan kansanpuolueelle, joka on toistuvasti vaatinut Tanskan rajoja kiinni. Hyvin unkarilaista sekin.

Pakolaiset kerättiin aluksi hätämajoituksiin ja poliisin vartioimiin ryhmiin. Tanskalaiset ovat kuljettaneet veneillään ja autoillaan pakolaisia Ruotsiin. Se on laitonta. Kynnys kansalaistottelemattomuuteen on Tanskassa ollut perinteisesti matala. Niin nytkin.

Parissa päivässä poliisi sai tarpeekseen eteläisen rajan kaaoksesta ja ilmoitti torstaiaamuna, että pakolaiset saavat liikkua vapaasti. Juutinrauman yli pohjoiseen liukuvissa junissa matkaa nyt syyrialaisia, irakilaisia ja muita paremmasta tulevaisuudesta haaveilevia.

Kansan sydän on mielipidemittausten mukaan sulanut, mutta hallitus jatkaa kovaa linjaansa. Upporikas Tanska näyttäytyy juuri nyt kansainvälisesti vastuunpakoilijana.

Itsekkyyttä korostaa maan sijainti pakolaisia vastaanottavien Saksan ja Ruotsin välissä, ja Ruotsin kanssa kipinöi äärimmäisen harvinainen poliittinen tora. Ja tämä on vasta Euroopan pakolaissyksyn alkua.

Annukka Oksanen
annukka.oksanen@hs.fi
Kirjoittaja on Kööpenhaminassa asuva toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat