Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Antavatko hallituksen toimet vauhtia vientiin?

Virkamiesten etujen heikentäminen ei suoraan auta vientiä

Kotimaa
 
Martti Kainulainen
Kotkan satama todennäköisesti pysähtyy perjantaina.
Kotkan satama todennäköisesti pysähtyy perjantaina. Kuva: Martti Kainulainen

Miten suomalainen sellu käy paremmin kaupaksi maailmalla, jos vuorotyötä tekeville poliiseille tai pienipalkkaisille naisille maksetaan vähemmän sunnuntaikorvauksia?

Tätä tivattiin pääministeri Juha Sipilältä (kesk) eduskunnassa torstaina. Sama kysymys on esitetty ympäri maata sen jälkeen kun hallitus julkaisi tiistaina esityksensä, joka uhkaa ajaa Suomen ensi perjantaina yleislakon kaltaiseen tilaan.

Hallitus aikoo heikentää sairauspäivien korvaustasoa, puolittaa ylityökorvauksia ja laskea sunnuntaikorvauksia sadasta 75 prosenttiin.

Vuosilomia aiotaan lyhentää niin, ettei kenelläkään olisi työehtosopimusten perusteella yli kuutta viikkoa lomaa vuodessa. Valtiolla ja kunnissa voi 15 vuoden jälkeen pitää vuodessa 7 viikkoa ja 3 päivää lomaa.

SAK:n Lyly hallitukselle: "Nyt ollaan väärällä tiellä"
SAK:n Lyly hallitukselle: "Nyt ollaan väärällä tiellä"
"Yksipuoliselle sanelulle pitää tulla stoppi", sanoo Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly. Lyly ilmaisi keskusjärjestön kannan 11. syyskuuta 2015 Suomen hallituksen aiemmin samalla viikolla esittelemiin työelämän pakkouudistuksiin, jotka toteutuessaan lyhentäisivät pisimpiä vuosilomia ja laskisivat muun muassa vuoro- ja ylityökorvauksia.

Päätökset heikentäisivät eri aloilla työskentelevien työehtoja eri tavoin, mutta erityisen kovasti kiristykset iskisivät julkisen sektorin työntekijöihin ja naisvaltaisiin pienpalkka-aloihin.

Hallituksen mukaan päätökset on pakko tehdä, jotta Suomen surkea kilpailukyky paranisi, työllisyys kohenisi ja valtio saisi rahaa, jolla maksaa julkisen sektorin palkat. Toimilla hallitus yrittää pienentää työnantajien kustannuksia noin viisi prosenttia.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen vastasi alkuviikosta Yleisradion haastattelussa kysymykseen syy-yhteyksistä monisanaisesti. Hän selitti, että taloudessa riippuvuussuhteet ovat monimutkaisia.

Vastaus on kuitenkin yksinkertainen: poliisien ja sairaanhoitajien työehtojen heikentäminen ei auta vientiteollisuutta suoraan millään tavalla. Hallituksen esityksessä heidän tehtävänsä on toimia rahoittajina.

Kuntien ja valtion työntekijöiden etujen heikentäminen pönkittää vientiä vain jos vientiyritys ostaa palveluja julkiselta sektorilta – siis hyvin vähän.

Kotimaassa toimivien yritysten työkustannusten pienentäminen hyödyntää vientiä, jos vientiyritykset ostavat näiltä yrityksiltä palveluja tai tavaroita.

Hallituksen esityksistä vientiteollisuutta auttaa eniten yksityisen työnantajan sosiaaliturvamaksun pienentäminen 1,72 prosenttiyksiköllä 0,36 prosenttiin.

Tällä maksulla kustannetaan muun muassa sairauspäivärahoja. Hallituksen laskelmien mukaan valtio menettää toimenpiteen vuoksi 847 miljoonaa euroa.

Jos valtion rahatilanne olisi parempi, hallitus todennäköisesti rahoittaisi työnantajamaksun menetykset mieluummin vaikka velkaantumalla. Velkaa ei kuitenkaan oteta lisää, koska hallituksen keskeinen päämäärä on saada Suomen nopea velkaantuminen kuriin.

Verotuksen kiristäminen ei käy, koska hallitus on päättänyt ohjelmassaan, ettei se nosta kokonaisveroastetta.

Hallituspuolueiden edustajat ovat tällä viikolla muistuttaneet monta kertaa, että jo nyt merkittävä osa julkisen sektorin palkoista maksetaan velalla ja että ilman kukoistavia yrityksiä ei ole rahaa, jolla maksaa virkamiesten ja opettajien palkat.

Hallitus harkitsi arvonlisäveron korotusta, mutta se olisi nostanut ruoan hintaa sekä tehnyt vanhusten ja köyhien elämästä entistä tukalamman.

Tähän Sipilä viittaa, kun hän sanoo, että nyt on palkansaajien vuoro osallistua Suomen pelastustalkoisiin.

Yksi keino rahoittaa yritysten maksuale olisi, että työnantajamaksu siirrettäisiin palkansaajien maksettavaksi. Maksu jakautuisi tasaisesti kaikille palkansaajille mutta olisi jälleen hallitusohjelman vastaista verotuksen kiristämistä.

Pakkopaketin päätökset ovat selviä poliittisia valintoja. Jos esitykset toteutuvat, keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten hallitus pystyy edistämään useita keskeisiä päämääriään: keventämään julkista sektoria, tukemaan yrityksiä ja estämään veronkorotukset.

Oikaisu: Jutun grafiikan palkkaesimerkki koskee perushoitajan palkkaa, ei sairaanhoitajan, kuten siinä ensin virheellisesti kerrottiin.

SAK: Tästä tulee pitkä marssi
SAK: Tästä tulee pitkä marssi
Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön eli SAK:n tiedotustilaisuus 11. syyskuuta 2015. Puheenvuoroja käyttävät SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly, PAMin Ann Selin, Rakennusliiton Matti Harjuniemi, TEAMin Heli Puura, JHL:n Jarkko Eloranta, Metallityöväen liiton Riku Aalto ja AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen.
PAMin Selin: "Yritetäänkö tässä saada ay-liike polvilleen?"
PAMin Selin: "Yritetäänkö tässä saada ay-liike polvilleen?"
"Ihmiset ovat todella suuttuneita, vihaisia ja peloissaan", kertoo PAMin puheenjohtaja Ann Selin jäsenistön tunnelmista hallituksen väläyttelemiin työelämän uudistuksiin. Selin puhui 11. syyskuuta 2015 SAK:n järjestämässä tiedotustilaisuudessa.
AKT:n Piirainen: "Voiko pääministeriin enää luottaa?"
AKT:n Piirainen: "Voiko pääministeriin enää luottaa?"
"Puhuuko pääministeri Sipilä muunneltua totuutta", kysyy AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen, kun hallitus on nyt puuttumassa pakolla työehtoihin. Piirainen puhui SAK:n tiedotustilaisuudessa 11. syyskuuta 2015.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat