Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jengiläisen isoäitikin päätyi epäiltyjen rekisteriin

Virkamiehet kiistävät käräjillä vastanneensa "Putin-rekisterin" laillisuudesta

Kotimaa
 
Epäiltyjen rekisteriä koskeva esitutkinta alkoi vuonna 2013, kun MTV kertoi Venäjän presidentin Vladimir Putinin päätyneen rekisteriin. Poliisihallitus poistatti sen jälkeen Putin-merkinnän virheellisenä.
Epäiltyjen rekisteriä koskeva esitutkinta alkoi vuonna 2013, kun MTV kertoi Venäjän presidentin Vladimir Putinin päätyneen rekisteriin. Poliisihallitus poistatti sen jälkeen Putin-merkinnän virheellisenä.

Poliisin epäiltyjen rekisteriin on kirjattu rikoksen myötävaikuttajana muun muassa erään järjestäytyneen rikollisryhmän jäsenen isoäiti, koska jengiläinen ajoi isoäitinsä autolla.

Tämä kävi ilmi perjantaina, kun epäiltyjen rekisteriä koskeva oikeudenkäynti alkoi Helsingin käräjäoikeudessa ja esitutkinta-aineisto tuli julki.

Tapauksen esitutkinta alkoi huhtikuussa 2013, kun MTV kertoi Venäjän presidentin Vladimir Putinin päätyneen epäiltyjen rekisteriin. Esitutkinta laajeni koskemaan sitä, onko poliisi syöttänyt rekisteriin tietoja liian kevyin perustein.

Rekisteriin on kirjattu syyttäjien mukaan tuhansia ihmisiä, joiden tietojen ei pitäisi olla siellä. Merkinnät ovat johtuneet muun muassa henkilöiden löyhistäkin yhteyksistä rikollisryhminä pidettyihin tahoihin.

Rekisterissä on Poliisihallituksen mukaan kaikkiaan noin 50 000 ihmistä.

Oikeudenkäynnin keskeinen kysymys on se, kuka rekisterin sisällöstä on vastuussa.

Syyttäjä vaatii kolmelle virkamiehelle sakkorangaistuksia tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Syytteen mukaan Poliisihallituksen rekisterinpitopäällikkö ja kaksi keskusrikospoliisin päällystötehtävissä työskennellyttä henkilöä laiminlöivät rekisterin tietosisällön valvonnan huolimattomuuttaan.

Syytetyt kiistävät, että rekisterin laillisuusvalvonta olisi kuulunut heidän virkatehtäviinsä. He kiistävät siten myös syyllistyneensä rikoksiin.

Valtionsyyttäjä Jarmo Hirvonen arvioi, että vastuullisten selvittäminen poliisihallinnosta on ollut hankalaa. Poliisin rakenteita oli Hirvosen mukaan selvitettävä huolellisesti ennen kuin kolme syytettyä saatiin nimettyä asiassa vastaajiksi.

Hirvonen pitää oikeudenkäynnin yhteiskunnallista merkitystä suurena, vaikka rangaistusvaatimukset ovat verraten lievät.

"Kuka valvoo valvojaa? Se on tässä se keskeinen klassinen kysymys. Kun poliisilla on salassa pidettävä rekisteri, johon kirjataan kansalaisten tietoja, niin kuka sitä valvoo?"

Poliisi kirjaa epäiltyjen rekisteriin järjestäytyneeseen rikollisuuteen liittyviä tiedustelutietoja rikoksesta epäillyistä ja myötävaikuttajista.

Kansalaisilla ei ole oikeutta saada tietoa siitä, onko heistä tehty merkintöjä epäiltyjen rekisteriin. Tietosuojavaltuutettua voi kuitenkin pyytää tarkistamaan, ovatko mahdolliset rekisterimerkinnät lainmukaisia.

Syyksi rekisteröintiin rikoksen myötävaikuttajana on riittänyt pukeutuminen tietynlaiseen paitaan, auton sijainti, autossa oleva tarra tai vierailu kerhotilassa.

Rekisteriin on kirjattu myös lukuisten sivullisten puhelinnumeroita sekä nimiä rikoksesta epäiltyjen ja myötävaikuttajien puhelinmuistioista.

Käräjäoikeus päätti perjantaina valmisteluistunnossa, että oikeudenkäynnin pääkäsittely pidetään joulukuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat