Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset mukaan laihdutustutkimukseen

Laaja tutkimus selvittää, onko hiilihydraattien vähentäminen kestävä keino

Kotimaa
 

Helsingin yliopisto on mukana kansainvälisessä Preview-tutkimuksessa, jossa tarkastellaan hiilihydraattien ja proteiinien roolia laihdutuksen jälkeisessä painonhallinnassa. Tutkimus selvittää myös, onko kuormittava liikunta parempi tapa pudottaa painoa kuin kohtuullisesti kuormittava liikunta.

Tutkimus tehdään niin sanotuilla esidiabeetikoilla eli ihmisillä, joilla on korkea painoindeksi ja korostunut riski sairastua kakkostyypin diabetekseen. Tutkimus antaa tietoa siitä, mikä on paras tapa ehkäistä kakkostyypin diabetesta.

Tulokset ovat sovellettavissa keneen tahansa ihmiseen, jolla on tarvetta pudottaa painoaan.

Mukana on yhteensä 2500 ylipainoista tutkittavaa, joista noin 300 on Suomesta. EU-rahoitteisessa tutkimuksessa on lisäksi mukana viisi muuta Euroopan maata sekä Australia ja Uusi-Seelanti.

Kolme vuotta kestävässä tutkimuksessa selvitetään, vaikuttaako ruokavalio siihen, kuinka moni sairastuu diabetekseen eri ruokavalioryhmissä.

"Jos vähemmän hiilihydraatteja sisältävä dieetti osoittautuu paremmaksi, se olisi mullistava juttu. Mutta jos se osoittautuu yhtä hyväksi kuin runsashiilihydraattisempi dieetti, tulos laajentaisi mahdollisuuksia ehkäistä kakkostyypin diabetesta. Ihmiset voisivat ajatella, että heillä on useampia mahdollisuuksia parantaa terveyttään ruokavaliolla", sanoo ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm Helsingin yliopistosta.

Nykysuositusten mukaan proteiinin osuuden tulisi olla 10–20 prosenttia ja hiilihydraattien 45–60 prosenttia päivittäisestä energiansaannista.

Nyt meneillään oleva tutkimus kuitenkin jossain määrin haastaa nykyiset ravitsemussuositukset.

"Tutkimus kysyy, voisiko hiilihydraattien käytössä tapahtunut muutos ollakin hyvä muutos", Fogelholm kuvaa.

Testattavissa dieeteissä hiilihydraattien määrä jää silti kauas vähähiilihydraattisten ruokavalioiden hiilihydraattimääristä.

"Emme pysty löytämään mitään perusteita sille, että viljojen jättäminen pois ruokavaliosta olisi hyvä kakkostyypin diabeteksen ehkäisyssä, ja siksi emme testaa vähähiilihydraattista dieettiä."

Jos vähemmän hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio osoittautuu tehokkaammaksi tavaksi laihtua ja ehkäistä kakkostyypin diabetesta kuin runsashiilihydraattinen ruokavalio, nykyisiä ravintosuosituksia saatetaan muuttaa, professori sanoo.

"Se voisi johtaa siihen, että hiilihydraattien suositeltu alaraja putoaisi 40 prosenttiin ja yläraja 50:een. Vastaavasti proteiinisuosituksen ylärajaa nostettaisiin. Tämä on kuitenkin toistaiseksi vasta arvailua, kun tutkimuksen tuloksia ei tiedetä."

Ensimmäisiä diabetestutkimuksen tuloksia saadaan vuonna 2018.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat