Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kurdimiehen viikko Suomessa – perjantaina häät, tiistaina käännytys

Lakimies ihmettelee kurdimiehen käännytyksen kiirettä. Pika-avioliitto ei auttanut.

Kotimaa
 
Kotialbumi
Maistraattihäissä otetussa kuvassa suomalaisnainen ja Iranin kurdi esittelevät tuoreita vihkisormuksiaan. Kuva on otettu viime viikon perjantaina.
Maistraattihäissä otetussa kuvassa suomalaisnainen ja Iranin kurdi esittelevät tuoreita vihkisormuksiaan. Kuva on otettu viime viikon perjantaina. Kuva: Kotialbumi

Hämeenlinnan maistraatissa vietettiin viikko sitten perjantaiaamuna pikaiset häät. Naimisiin menivät suomalainen 25-vuotias nainen ja 18-vuotias Iranin kurdi, joka tuli pari vuotta sitten Suomeen hakemaan turvapaikkaa äitinsä kanssa.

Paikalla oli vanhemmat, ystäviä ja läheisiä. Häälounaalla syötiin kanaa, riisiä ja papukastiketta, ja sitten otettiin hääkuvat. Heti häiden jälkeen pariskunta vei poliisiasemalle oleskelulupahakemuksen perhesiteen perusteella.

Tämän viikon maanantaina tilanne muuttui nopeasti.

Mies ja äiti istuivat jo lentokoneessa poliisisaatossa matkalla Teheraniin, jonne heidät käännytettiin. Järkyttyneitä olivat sekä vastanaineet että heidän lähipiirinsä.

"Yksi pahimmista tapauksista pitkiin aikoihin. Tämä tuli niin puun takaa: en olisi odottanut näin nopeata käännytystä", sanoo lakimies Mikael Karttunen, joka avusti miestä ja äitiä heidän turvapaikka-asiassaan.

Jo aiemmin hallinto-oikeus hylkäsi pojan ja äidin turvapaikka-anomuksen. Asia on nyt korkeimmassa hallinto-oikeudessa (KHO), joka oli kuitenkin ilmoittanut jo huhtikuussa poliisille, ettei aio antaa käännytykseen täytäntöönpanokieltoa.

Häiden ja oleskelulupahakemuksen jälkeen kaksi päätöstä kilpaili keskenään. Toinen oli hallinto-oikeuden käännytyksen mahdollistava päätös ja toinen naimisiinmenon vuoksi tehty oleskelulupahakemus, joka antaa oikeuden odottaa päätöstä Suomessa.

Maanantaina KHO ilmoitti uudelleen, ettei täytäntöönpanokieltoa tule, kun Karttunen oli vielä koettanut sitä uuden tilanteen vuoksi.

"Minusta asia olisi pitänyt rauhassa tutkia ennen kuin aviomiestä lähdetään viemään Iraniin asti", Karttunen sanoo.

Nainen itse ymmärtää, että näin pikainen avioliitto turvapaikanhakijan kanssa herättää kysymyksiä: hän on joutunut kuulemaan ihmettelyä.

Nainen sanoo kosineensa miestä itse ja toivoneensa, että avioliitto suojaisi heidän yhteistä eloaan.

"Sataprosenttisen aidosti olemme avioliitossa rakkaudesta. Tiedän, että kaikkiin ihmissuhteisiin liittyy riskejä, oli kumppani kuka tahansa. Mieluummin otan riskin, että tulee turpiin, kuin kadun joskus keinutuolissa, että enpä uskaltanut elää", nainen sanoo.

"Pitää elää niin, että sydän on puhdas, ja toimia niin kuin tuntee oikeaksi."

Mies välitti puolestaan vaimonsa kautta Iranista HS:lle viestin. Hän kertoi toivovansa viisumia, jolla pääsisi takaisin Suomeen rakastamansa vaimon luokse, ja sanoi ihmettelevänsä käännytystä. Aviopari viestii nyt lähinnä pikaviestipalvelu Whatsappilla.

Naisen isä, kantahämäläinen maanviljelijä, uskoo avioliiton olevan aito. Hän kuvailee tytärtään tasapainoiseksi ja määrätietoiseksi ihmiseksi.

"Ihan varma olen siitä, että tyttäreni on menossa aidosti avioliittoon. Siitä en voi takuuseen mennä, mitä tämä kaveri on mieltä. Mutta luotan tyttäreni arvostelukykyyn, että hän ei menisi naimisiin miehen kanssa, joka vain haluaa kenen tahansa kanssa naimisiin", mies kertoo.

Samaa sanoo naisen opiskelukaveri, joka näki, miten suhde alkoi keväällä koulussa ja kehittyi.

"Tunnen molemmat, ja kyllä heistä näkee, että he oikeasti rakastavat toisiaan. Ei hän menisi naimisiin näin nopeasti, jollei hän olisi sitä mieltä, että varmasti he molemmat rakastavat toisiaan."

Lakimies Karttunen pitää tilannetta kohtuuttomana molemmille mutta arvioi heillä olevan mahdollisuuksia. Esimerkiksi turvapaikka-asia on yhä vireillä KHO:ssa, eikä siinä ole huomioitu vielä avioliiton merkitystä.

Mies voi myös hakea viisumia Suomeen, koska maahantulokieltoa ei ole. Näissä viranomaiset punnitsisivat lumeavioliiton mahdollisuutta.

"He eivät koskaan tienneet, mikä heihin iski. He ovat olleet luottavaisia mutteivät ole käsittäneet, kuinka tyly systeemi on ja kuinka kovia päätöksiä saattaa tulla", Karttunen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat